Lelylijn voor kabinet een gepasseerd station

Een spoorverbinding tussen Lelystad, Emmeloord, Heerenveen, Drachten en Groningen is een gepasseerd station.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) zei het donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van het openbaar vervoer. Meerdere fracties vroegen aandacht voor snellere verbindingen van en naar Noord-Nederland.

Grote opgaven

Rond de verkiezingen voor provinciale staten kwam er weer een stevige lobby op gang voor de aanleg van de Lelylijn, die eerder de Zuiderzeelijn heette. Volgens de staatssecretaris zijn de kosten domweg te hoog. ,,In het verleden is er uitvoerig onderzoek naar gedaan.’’

Elders in Nederland liggen grote opgaven. Daar slibben de wegen dicht en groeit in rap tempo de noodzaak voor extra treinverbindingen. Noord-Nederland wordt heus niet vergeten. Maar, zei Van Veldhoven: ,,We moeten zoveel mogelijk doen met het budget wat we hebben’’.

Zuiderzeelijn

Eind vorige eeuw is er uitvoerig onderzoek gedaan naar de aanleg van de Zuiderzeelijn. Het plan werd afgeblazen. ,,We hebben destijds geconcludeerd dat de meerwaarde relatief beperkt was.’’

Vanuit Den Haag ging er 2 miljard euro aan compensatie in de vorm van Zuiderzeelijngelden naar het Noorden. En alle lobby’s ten spijt: Van Veldhoven wil dat traject niet opnieuw ingaan.

Nieuws

Meest gelezen