'Lelylijn-pact' van D66 lauw ontvangen bij Noordelijk Lijsttrekkersdebat. 'Mensen hebben meer aan daden, dan aan mooie woorden'

Lilian Marijnissen (SP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt (CDA) tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat. FOTO ANP BART MAAT

D66-fractieleider Rob Jetten heeft tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat weinig steun gekregen voor zijn ‘Pact voor het Noorden’, een afspraak om de komst van de Lelylijn gelijk af te tikken.

Jetten hoopte tijdens het debat in Den Haag van collega-politici steun te krijgen om de komst van de snelle treinverbinding tussen Lelystad, Heerenveen, Drachten en Groningen mogelijk te maken. In vrijwel alle verkiezingsprogramma’s stellen politieke partijen de Lelylijn te willen, maar niemand stond tot dusver op om verder te gaan dan het doen van een belofte.

GroenLinks: ‘Vaag pact’

De poging van Jetten werd lauw ontvangen. Lilian Marijnissen van de SP verweet Jetten opnieuw ,,met mooie woorden’’ te komen. ,,De Lelylijn staat in alle programma’s, dus we gaan het regelen. Laten we het regelen, maar mensen hebben meer aan daden dan aan dit soort mooie woorden.’’ Ze kreeg bijval van Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Jesse Klaver van GroenLinks sprak van een ,,vaag pact. Daar wil ik niet aan meedoen’’. Liliane Ploumen van de PvdA wil graag die Lelylijn en sloot zich aan bij de oproep van Jetten.

,,Een stip aan de horizon is niet verkeerd, maar ik ben heel voorzichtig met het doen van verkiezingsbeloftes’’, sprak Pieter Omtzigt van het CDA. ,,Het zit er tijdens deze campagne niet altijd in om beloftes te doen. We zitten in een diepe financiële crisis, we kunnen niet alles zomaar toezeggen.’’ Het CDA heeft de Lelylijn opgenomen in haar verkiezingsprogramma.

Noordelijk Lijsttrekkersdebat

In Den Haag debatteren de politici van de acht grootste partijen in de meest recente peilingen over thema’s als een leefbaar platteland, een betrouwbare overheid en de strategie naar het nieuwe normaal. Nummer 2 van de VVD Tamara van Ark moest verstek laten gaan. Zij liet zich maandagochtend testen en wachtte haar uitslag in thuisquarantaine af. Zij werd vervangen door Sophie Hermans, nummer 3 op de VVD-kieslijst.

Aan het debat deden ook mee Rob Jetten (D66, nummer 2), Geert Wilders (PVV, 1), Pieter Omtzigt (CDA, 2), Gert-Jan Segers (ChristenUnie, 1), Lilianne Ploumen (PvdA, 1), Lilian Marijnissen (SP, 1) en Jesse Klaver (GroenLinks, 1).

Het debat werd georganiseerd door de drie noordelijke provincies, onder aanvoering van commissaris van de Koning van Fryslân, Arno Brok.

Nieuws

menu