Leeuwarder wethouder Hein de Haan: 'Noorden moet samen optrekken tegen woningbeleggers'

Hein de Haan. FOTO PVDA LEEUWARDEN

Groningen en Leeuwarden moeten samen optrekken richting Den Haag om de woningmarkt te verbeteren. Dat zegt wethouder Hein de Haan.

De Groninger wethouder Roeland van der Schaaf – net als De Haan van PvdA-huize – wil een woonplicht invoeren in zijn stad. Van der Schaaf deed zijn uitspraak zaterdag in het tv-programma EenVandaag .

Lees ook LC+| Zorgen in De Anjen: 'Bij ieder huis dat te koop staat vragen we ons af of het weer een kamerverhuurpand wordt'

Hein de Haan en zijn college in Leeuwarden voelen daar ook veel voor om het aantal huisjesmelkers in de stad te beperken. Van der Schaaf wil in Groningen kopers verplichten zelf minimaal vijf jaar in hun aangekochte woning te wonen.

Hoewel beide wethouders hetzelfde instrument zouden willen benutten, is de situatie op de beide woningmarkten onvergelijkbaar. In Groningen heerst grote schaarste waardoor bijvoorbeeld mensen die in een stad hard nodig zijn, zoals leraren, politieagenten en verpleegkundigen, geen huis meer kunnen kopen, aldus Van der Schaaf bij EenVandaag .

Vastgoed-ondernemers kopen huizen op

In Leeuwarden is geen woningnood en worden huizen in het goedkopere segment vaak opgekocht door vastgoedondernemers. De huizen worden dan omgebouwd tot studio’s of appartementen of verhuurd aan gezinnen of zorgondernemers. Daardoor kunnen starters in Leeuwarden steeds moeilijker een woning kopen. En veranderen buurten van samenstelling zoals onder meer in de Vlietzone is gebeurd.

,,Afgelopen week is er een delegatie ambtenaren naar Groningen geweest om over de woningmarkt te praten”, vertelt De Haan. ,,De verplichting waarover Van der Schaaf spreekt, vraagt actie van Den Haag. Want het rijk moet het mogelijk maken voor gemeenten om deze maatregel te nemen.”

Meer ruimte om in te grijpen

De Haan geeft aan de komende week ook zelf contact met Van der Schaaf op te nemen om te kijken hoe beide gemeenten samen kunnen optrekken richting Den Haag.

,,Bij woningkrapte heeft een gemeente meer mogelijkheden. Maar het rijk moet inzien dat er meer criteria zijn op basis waarvan gemeente meer mogelijkheden krijgen om in te grijpen. Daarnaast wil ik kijken wat we van Groningen kunnen leren.”

Plannen voor problemen Vlietzone

In de discussies rondom de Vlietzone afgelopen najaar, waren regelmatig geluiden te horen over Groninger huisjesmelkers en vastgoed-ondernemers die in Leeuwarden huizen opkopen. ,,Maar we hebben nog geen signalen dat door strengere maatregelen in Groningen vastgoedondernemers richting Leeuwarden komen”, zegt De Haan.

In maart komt De Haan met plannen om de problemen in en rond de Vlietzone aan te pakken. Die problemen zijn voor een groot deel ontstaan door het opkopen van panden door huisjesmelkers en de verhuur van woningen en kamers aan zorgondernemers.

Nieuws

menu