Leeuwarder veroordeeld voor witwassen geld gewurgde boekhouder Heeg

Eis van 16 jaar cel voor wurgen boekhouder in Heeg ANP

,,Een beetje raar’’, vond de 30-jarige Leeuwarder het dat hij op 6 februari 2018 ineens 17.000 euro op zijn rekening kreeg gestort. Het bleek afkomstig uit een misdrijf: de afpersing en dodelijke wurging van boekhouder Hans Boschma uit Heeg. Woensdag werd de Leeuwarder veroordeeld vanwege witwassen.

Het leek alsof de boekhouder vlak voor zijn dood het bedrag had overgemaakt, maar daar bleek de ex-schoonvader van de Leeuwarder verantwoordelijk voor. Deze Jouster werd vorig jaar september in hoger beroep nogmaals veroordeeld tot zestien jaar cel vanwege afpersing en wurging. Het bedrag was afkomstig van de erfrekening van Boschma’s overleden ouders.

De Jouster had het slachtoffer gedwongen zijn bankpas en pincode af te staan om vervolgens 17.000 euro over te maken naar de rekening van zijn ex-schoonzoon, de zoon van een neef van de boekhouder, met wie de Jouster een goede band had.

De Leeuwarder verklaarde woensdag dat hij dezelfde dag van zijn ouders hoorde dat de boekhouder overleden was en dat de politie de doodsoorzaak zou onderzoeken. ,,Toen dacht ik: wow, nu zit ik in een hele slechte film.’’

Het slachtoffer had eerder de financiën van de Leeuwarder beheerd en onder meer de erfenis van diens overleden vader afgewikkeld. In een mail die dezelfde dag binnenkwam, leek Boschma te spreken van een nabetaling omdat hij de Leeuwarder bij de afhandeling van de erfenis niet eerlijk zou hebben behandeld.

Het bedrag, zo stond er geschreven, zou de rekeninghouder moeten delen zijn ex-schoonvader. Ook voor de mail bleek de Jouster verantwoordelijk. Eerder oordeelden rechtbank en gerechtshof dat die erfenis al lang was afgewikkeld en dat ook niet gebleken was dat nog een nabetaling moest plaatsvinden.

,,Ik heb er verder niet over nagedacht’’, zei de Leeuwarder. ,,Destijds stond ik best onder financiële druk en heb naïef gehandeld. Ik dacht: het zal wel van mij zijn.’’ Een advies van een kennis om het geld op een spaarrekening te parkeren, sloeg hij in de wind en vrijwel direct besteedde hij het geld onder meer om schulden af te lossen. De verdachte herhaalde tijdens de zitting verschillende malen dat hij elke cent terug wilde betalen. Eerder werd de Leeuwarder nog door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij de wurging en tien dagen vast gezet, maar die zaak werd uiteindelijk geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Officier van justitie Eelco Jepkema vond dat de verdachte redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat het bedrag van een misdrijf afkomstig was. Hij eiste tien dag cel - met aftrek van voorarrest - en een werkstraf van dertig uur. Advocaat Schaap vond onder meer dat geen sprake was van witwassen omdat haar cliënt ,,zo transparant als wat’’ was geweest en de overgemaakte bedragen gewoon terug te vinden waren op zijn bankafschriften, terwijl een criterium voor witwassen juist is: het verhullen van dergelijke activiteiten.

Rechter Marc Brinksma vond dat niet ter zake doen: ,,Als het gaat om een misdrijf van een ander is het voldoende dat u het geld hebt gehad, gebruikt en overgedragen.’’ Hij hield er rekening mee dat de zaak alweer wat ouder was en veroordeelde de verdachte tot een celstraf van dertig dagen waarvan twintig voorwaardelijk ,,om de ernst van het feit uit te drukken’’.

Nieuws

menu