Leeuwarder verdachte internationale drugshandel: onder druk gezet

Aangetroffen pistolen. FOTO OM

Een 34-jarige Leeuwarder die met tien andere verdachten wordt verdacht van deelname aan een internationale drugsbende, zou onder druk gezet zijn door een criminele burgerinfiltrant die door het Openbaar Ministerie was ingezet.

Dat betoogde zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers, dinsdag tijdens een pro-formazitting. De verdachte zonder strafblad, die destijds in financiële problemen zat, zou zelfs zijn bedreigd. ,,Ik moet worden beschermd’’, voegde de man er zelf aan toe. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit het dossier juist verschillende keren dat de verdachte heel goed in staat was om ‘nee’ te zeggen tegen de infiltrant.

Kuijpers bepleitte schorsing van de voorlopige hechtenis – ,,het gaat om een volstrekt ongevaarlijke verdachte’’ – net als negen collega’s vorige week al voor hun cliënten hadden gedaan. In één geval, bij een 33-jarige verdachte uit Leeuwarden, besloot de rechtbank dinsdagmiddag daadwerkelijk tot schorsing. Een 69-jarige verdachte uit Leeuwarden, die dinsdag ook op de rol stond, kwam niet opdagen. In maart dit jaar werd de bende opgerold nadat een drugstransport naar Finland was onderschept.

Lees ook | Friese drugsbende waande zich onbespied, maar agenten en een infiltrant lazen mee via gehackte telefoons

Nieuws

Meest gelezen