Leeuwarder langebaanpionier George Schweigmann overleden

George Schweigmann in actie op de Deventer kunstijsbaan (1966).

George Schweigmann, man van acht elfstedenkruisjes, is donderdag overleden. Een hartinfarct werd de schier onverslijtbare Leeuwarder noodlottig.

De in 1924 als Georgus Hermanus Josephus geboren telg uit een geslacht van Westfaalse lapkepoepen was textielwinkelier van beroep en als zodanig een voorvechter van de middenstand in de Leeuwarder binnenstad. Aanstekelijk enthousiasme voor het langebaanschaatsen trok een rode draad door zijn leven.

Het 'recordaantal' van acht kruisjes

Zijn eerste Elfstedentocht (1942) bedwong Schweigmann al op z’n zeventiende. Die van 1947, ’54, ’56, ’63, ’85, ’86 en ’97 reed hij ook alle zeven uit. Met acht kruisjes is hij samen met de Eagumer boer Klaas de Groot (1926-2013) recordhouder.

De barre editie van 1963 voltooide hij kort voor middernacht als laatste toerrijder. Hij enquêteerde na afloop alle deelnemers die de Groote Wielen hadden gehaald. Schweigmann was van 1966 tot ’91 lid van het elfstedenbestuur en tot in 2014 penningmeester van het Hindelooper schaatsmuseum.

Met de bus naar Deventer

Schweigmann stond in het pre-Thialf-tijdperk aan de wieg van de Leeuwarder schaatsclub De IJsleeuwen. Als vader van acht kinderen reed hij in de vroege jaren zestig elke zondag een bus naar de kunstijsbaan in Deventer. Zo konden tientallen andere liefhebbers uit Leeuwarden en omgeving daar les krijgen van Henk Lamberts en Klaas Visser.

In de jaren zeventig joeg Schweigmann het marathonrijden aan, met expedities naar alternatieve parcoursen in Scandinavië en Canada en ook als wedstrijdsponsor. ,,Alle rijders kregen een rollade, opdat de vrouwen thuis ze de volgende keer weer naar een verre schaatsbaan zouden laten vertrekken’’, herinnert zoon George jr. zich.

Iedere dag sporten

,,Hou de kop er voor’’, was het motto dat Schweigmann trouw zou blijven. Tot aan zijn dood op 92-jarige leeftijd sportte hij elke dag, op het laatst ’s ochtends en ’s avonds twintig minuten op de hometrainer.

De uitvaart is donderdagmiddag in de Dominicuskerk.

Nieuws

menu