Leeuwarder Elfstedenhal blij met Beljeijen na aanvankelijke huiver

Jaap van der Weg uit Leeuwarden won met Edelien van Blessum het NK Arresleerijden. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Paarden op het ijs? Bij de Elfstedenhal was enige huiver, maar nu is iedereen enthousiast over het eerste NK Arresleerijden (Beljeijen) in Leeuwarden.

De Leeuwarder ijsvloer was zondagmiddag dikker dan ooit: al gauw een centimeter of 10. Dat moet wel, want de paarden hebben stiften op hun hoeven, die 4 centimeter diep in het ijs prikken.

Traditie

,,We moesten er even over nadenken’’, geven Johan van der Kooij en Baukje Heeg van de Elfstedenhal toe: ,,Je weet niet precies wat de risico’s zijn.’’ Na overleg met Thialf durfden ze het aan. Ruim zeshonderd bezoekers kwamen af op het kampioenschap. ,,Het zou mooi zijn als het een traditie wordt’’, zegt Van der Kooi.

Zo’n twintig (voornamelijk Friese) paarden draven in toernooivorm over het ijs, met achter zich de sleden en koetsiers, die uit verschillende delen van het land komen.

Laatste dag

,,Het liefst doen we dit natuurlijk buiten, maar dat kon deze winter alweer niet’’, zegt organisator Fokje Nijdam van de Friese Aanspanning. Net als in 2014 werd nu weer gedacht aan een NK in Thialf, maar dat zat dit laatste weekeinde vol met de IJsspeedway. ,,Toen dachten wij: we bellen Leeuwarden, waarom niet?’’

Het kan alleen op de laatste dag van het schaatsseizoen, want de ijsvloer is daarna bedorven. ,,We laten alleen vertrouwde paarden van minstens zes jaar oud toe’’, zegt Nijdam. Toch blijft het altijd afwachten hoe die op het ijs reageren. Nijdam: ,,Eén vos werd te wild, die moesten we weghalen.’’ Uiteindelijk won Jaap van der Weg uit Leeuwarden met het paard Edelien van Blessum.

Nieuws

menu