Leeuwarder (48) doet mee aan WhatsApp-fraude: werkstraf

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

Een inwoner van Leeuwarden (48) is wegens medeplichtigheid aan WhatsApp-fraude veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur. Geld dat door oplichting via WhatsApp was verkregen, was op de bankrekening van de Leeuwarder gestort.

Die zei maandag tegen politierechter Thijs Hoekstra dat zijn pinpas was ,,gejat”. Als vermoedelijke dader wees hij zijn dealer aan, die geregeld bij hem op visite kwam. Hij veronderstelde dat de man de pas stiekem uit een la had gevist terwijl hij even de kamer had verlaten. ,,Ik ben eigenlijk het slachtoffer”, merkte de verdachte op.

Het werkelijke slachtoffer zag ruim 3000 euro van zijn eigen geld verdampen. De man, een inwoner van Den Haag, dacht dat hij in april vorig jaar, na een WhatsApp-bericht, geld had overgemaakt aan een van zijn kinderen. In plaats daarvan kwam de 3000 euro terecht op de bankrekening van de Leeuwarder, waar het geld ook meteen weer vanaf werd gehaald.

In dezelfde periode was er twee keer eerder een behoorlijk groot bedrag op de rekening van de verdachte gestort. En meteen was het geld ook weer doorgestort naar verschillende rekeningen. Officier van justitie Erik Veen geloofde ,,geen snars” van het verhaal van de Leeuwarder. Veen eiste een werkstraf van 50 uur. De rechter maakte er 30 uur werken van. De Leeuwarder moet bovendien de 3000 euro terugbetalen.

Nieuws

Meest gelezen