Leeuwarden wil het Eurovisie Songfestival organiseren: 'Wij weten wat we kunnen'

Duncan Laurence in actie tijdens de finale van het Songfestival in Tel Aviv. FOTO EPA

Leeuwarden en Fryslân stellen zich kandidaat om volgend jaar het Eurovisie Songfestival te organiseren. Dat zegt wethouder Sjoerd Feitsma. Arno Brok, commissaris van de koning, valt hem bij. ,,Wy hawwe de ûnderfining.’’

Een brief aan de NPO waarin Leeuwarden en Fryslân zich aanbieden als gastheer voor het Songfestival is al geschreven, aldus de Leeuwarder wethouder Sjoerd Feitsma zondagmiddag. De NPO – de publieke omroep – bepaalt waar het liedjesfestijn georganiseerd wordt.

Er komt een projectgroep van AvroTros, NOS en koepelorganisatie NPO, die de mogelijkheden gaat bekijken. Onder andere Maastricht, Rotterdam en Amsterdam hebben zich al gemeld. NBTC Holland Marketing geeft in het Financieele Dagblad aan juist kansen te zien voor minder bekende steden.

Feitsma: ,,Wij weten wat we kunnen, en de NPO weet dat ook. Door Culturele Hoofdstad maar ook door bijvoorbeeld Serious Request in 2013 en The Passion in 2017. Dat geeft ons een voordeel als de NPO besluit om steden en regio’s een bidbook te laten maken voor het Songfestival.”

Brok: 'Wy ha de ûnderfining'

Zo kijkt ook Arno Brok, commissaris van de koning, er tegenaan. ,,Wy hawwe de ûnderfining’’, stelt hij. Daarom lobbyt de provincie voor meer grote evenementen op sport- en cultuurgebied. ,,Dat past yn it ferhaal fan de legacy van de Kulturele Haadstêd.’’

In dit geval geldt: ,,As se it by de NPO al fergund hawwe, hâldt it foar ús op. Mar as se in iepen proseduere begjinne, dan sjoch ik net yn wêrom’t wy net mei in bidbook komme soenen.’’

Lees ook: Zij zijn in de ban van het Songfestival (en voorspellen dat Nederland gaat winnen)

Brok, kenner en liefhebber van het Songfestival, die vorige week in deze krant correct voorspelde dat Duncan zou winnen, vergelijkt het met het festival van 1993, dat in het Ierse Millstreet werd gehouden. Een dorpje van 1400 inwoners dat een goede lobby had. Het dorp toonde de kracht van de mienskip en Friesland is groter dan Millstreet, voegt hij toe.

Overigens spande Brok zich in 2000, toen hij wethouder van Leeuwarden was, ook in voor het festival: hij ijverde ervoor dat Douwe Heeringa met een Friestalig lied aan de nationale voorronde zou meedoen.

Een enorm Europees netwerk

Feitsma ziet een extra voordeel in de ervaring met Culturele Hoofdstad: ,,We hebben de afgelopen jaren een enorm Europees netwerk opgebouwd, heel veel contacten gemaakt en dat kan ons nu van pas komen.”

Qua locatie doen Leeuwarden en Fryslân niet onder voor andere steden. ,,Voor de grote finale is een ruimte nodig waar acht, negenduizend mensen in moeten kunnen. We hebben het WTC, we hebben Thialf. Dus dat is het probleem niet. En voor de feesten en alles wat er rond het festival komt kijken hebben we ook genoeg ruimtes en pleinen.”

'We hebben het WTC, we hebben Thialf. Dat is het probleem niet'

Ook burgemeester Ferd Crone ziet dat zitten. ,,Ik schat in dat Leeuwarden tot de vier kandidaten behoort in Nederland die daadwerkelijk kans maken op het gastheerschap van het Songfestival. Leeuwarden heeft alles wat nodig is: de ervaring, voldoende hotelruimte en het WTC dat ruimte genoeg biedt.”

Dat het WTC-terrein volgend jaar mogelijk al op de schop gaat voor het nieuwe Cambuurstadion, maakt volgens Crone niets uit. ,,De hallen blijven staan en daar valt een mouw aan te passen.”

Financieel een ‘uitdaging’

Financieel is er wel een ‘uitdaging’. Een finale van het Songfestival kost tussen de 15 en 30 miljoen euro. Zes miljoen komt van alle omroepen gezamenlijk, de rest moet de omroep van het betreffende land zelf bij elkaar sprokkelen.

,,Het is duidelijk dat wij de miljoenen niet op de plank hebben liggen”, erkent Feitsma. ,,Maar dat geldt waarschijnlijk ook voor de andere belangstellenden. Een deel zal worden betaald door de NPO zelf en we moeten zien wat het gaat kosten. Maar de ambitie om het te willen organiseren, past bij de status van een Culturele Hoofdstad.”

Behalve de bestuurders laten ook de statenfracties van VVD, CDA en PvdA via Twitter weten zich achter de songfestivalambities te scharen. Statenlid Rendert Algra zal woensdag namens het CDA een motie indienen waarin gedeputeerde staten worden opgeroepen te onderzoeken hoe haalbaar het is om het Songfestival naar Leeuwarden te halen en vervolgens maximaal voor de kansen te gaan.

Nieuws

menu