Leeuwarden overweegt een eerbetoon voor vergeten verzetsheldin Ruth de Jonge

Ruth de Jonge als twintigjarige op een foto uit 1941.

De gemeente Leeuwarden is op zoek naar een passend eerbetoon voor de Joodse Ruth de Jonge, een vergeten verzetsheldin uit de Tweede Wereldoorlog.

Ruth de Jonge en haar familie woonden voor de oorlog aan het Zaailand in Leeuwarden. In 1942 doken haar ouders en twee broers onder, met hulp van de bekende Friese verzetsheld Krijn van den Helm. De 22-jarige Ruth ging niet mee, maar werd opgenomen in het gezin van Van den Helm, die haar betrok bij zijn verzetswerk. Zijn activiteiten zouden Krijn het leven kosten.

Ruth overleefde en emigreerde in 1953 met haar gezin naar de Verenigde Staten. Ze is nooit onderscheiden voor haar verzetsactiviteiten en raakte in de vergetelheid. Volgens leden van de Joodse gemeenschap zou ze jaren geleden overleden zijn, maar deze krant spoorde haar op. Ruth werd op 4 maart 99 jaar.

Volgens gemeentevoorlichter Rob Leemhuis wordt er stevig nagedacht over een vorm van erkenning of passend eerbetoon. ,,Dit is een buitengewone situatie. De gemeente heeft hier niet zo maar iets voor klaarliggen. Misschien kan er iets komen bij het pand aan het Zaailand waar de familie heeft gewoond.’’ Op nummer 96 begon Ruths oudste broer Heini de Jonge daar het familiebedrijf, het huidige Jongia Mixing Technology.

Lees ook LC+ | Dit is het verhaal van Ruth de Jonge, een vergeten verzetsheldin

Nieuws

Meest gelezen