Leeuwarden kan niets doen tegen houtrook

FOTO ARCHIEF

De gemeente Leeuwarden kan weinig doen tegen de overlast van houtkachels. Dat bleek gisteren tijdens een discussie over gezondheidsrisico’s door houtrook.

Eigenlijk kan de gemeente alleen de klachten serieus onderzoeken. En dan kijken of er een mogelijkheid is om er iets aan te doen. Maar een verbod of serieuze sancties zijn een landelijke zaak. TNO doet op dit moment onderzoek naar de gevolgen, in opdracht van Den Haag.

Het aantal klachten in de gemeente neemt wel toe. In 2016/2017 waren er dertien klachten, de vorige winter waren dat er 25. De grotere aandacht voor de overlast is een van de oorzaken van de toename, denkt de gemeente.

Hoofdpijn, hoesten

Dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s bestaan, bevestigde de GGD Fryslân tijdens de discussie. Hoofdpijn, slaapklachten, hoesten en benauwdheid kunnen allemaal veroorzaakt worden door hout stoken, aldus de GGD.

Jos Merks van Luchtfonds gaf aan dat hout stoken helemaal verboden moet worden. Een verbod wil de raad niet. Wel zou er betere voorlichting moeten komen, zodat er beter gestookt wordt.

Aan het einde van de bijeenkomst uitte nog een bezoeker luidkeels haar boosheid over rookoverlast.

Lees ook: Overlast houtrook niet langer vermeden door politiek Leeuwarden

Nieuws

menu