Leeuwarden is wereldnieuws door komst JSF naar vliegbasis

De aankomst van de Joint Strike Fighter (JSF) of F35 op de vliegbasis in Leeuwarden wordt maandagavond wereldwijd gevolgd.

Duizend, misschien wel tweeduizend enthousiastelingen verwacht AGL-voorzitter Joop de Groot op de spottersbult bij Marsum.

Het is de eerste keer dat de JSF buiten de Verenigde Staten komt. De JSF is de opvolger van de F16, die sinds 1979 in Nederland vliegt.

De Groot verwacht vliegtuigspotters uit heel Europa. ,,Er zullen Engelsen en Italianen zijn. Dan is de stap vanuit Duitsland of België natuurlijk ook snel gemaakt. Leeuwarden wordt zo wel op de kaart gezet en is even wereldnieuws. En er gaan ook veel Friezen naartoe. Lekker op de fiets naar de vliegbasis.’’

Maatregelen

Om de toestroom van geïnteresseerden in goede banen te leiden, heeft de gemeente voor vanavond maatregelen genomen. Bij de spottersbult bij Marsum wordt een weiland opengesteld. Daar kunnen spotters voor 2 euro parkeren. Aan de kant van Jelsum is parkeren toegestaan aan de oostzijde. De JSF’s worden rond acht uur verwacht.

Live

De aankomst van de JSF zal maandagavond live te zien zijn op LC.nl.

Nieuws

menu