Lees hier ons liveblog over het boerenprotest terug

FOTO DE VRIES MEDIA

Zo’n 1500 boeren voerden woensdag actie in De Bilt, anti-anderhalvemetermensen zorgden af en toe voor een grimmige sfeer. Het protest is gemoedelijk en ordentelijk verlopen volgens Veiligheidsregio Utrecht. Om 17.00 uur gingen de eerste boeren weer op huis aan.

De inzet is duidelijk: de omstreden voermaatregel van minister Schouten moet van tafel. Die wil de ammoniakuitstoot van koeien verminderen door het eiwitgehalte in krachtvoer te verlagen. Gebeurt dat niet, dan volgen er waarschijnlijk meer acties op andere plekken in het land.

Er geldt een trekkerverbod in de provincie Utrecht. Boeren uit Friesland vertrokken woensdagochtend vroeg vanuit Bant naar de demonstratie in De Bilt. De provincie Utrecht kondigde maandag een trekkerverbod af in de provincie, dus namen de boeren de auto. In Emmeloord zijn ze de snelweg op gegaan. ,,We weten nog niet waar we langs gaan, maar we gaan wel langzaam rijden. We gaan net zo hard als met de trekkers”, aldus Friese FDF-voorman Mick Tinga.

In een tempo van tussen de 50 km en 60 km per uur reed de stoet op de A7 richting Lelystad. Rond 10.00 uur was er een vertraging op de A7 vanuit Groningen richting Heerenveen ter hoogte van Drachten vanwege de actievoerende boeren.

De Friese boeren kwamen rond 11.00 uur aan op de Biltse Rading, de weg tussen Utrecht en De Bilt, waar de demonstratie plaatsvond.

Boeren Anne Wind uit Burgwerd en Ype Reinsma uit Schraard protesteren woensdag in Bilthoven. Ze hopen dat ze duidelijkheid krijgen, „mar ik tink net dat dat komt hjoed”, stelt Wind.

Rond 13.30 uur ging het programma van start. Er heerste op dat moment een festivalsfeertje, later op de dag veranderde de sfeer. Zo werd er gewaarschuwd om beter afstand te houden door de organisatie. Omdat niet iedereen zich aan de anderhalve meter afstand hield, liet de veiligheidsregio weten een pauze in te lassen.

Later bleek dat de boerenactie niet was stilgelegd maar dat een groepje anti-anderhalvemetermensen voor een grimmige sfeer zorgden. Rond 16.30 is de voorman van Nederland in Opstand , Tinus Koops, opgepakt door de politie. Zijn arrestatie zorgde voor veel heisa volgens het AD. Naast Koops zijn er nog vier mensen opgepakt, waaronder geen boeren.

Om 17.00 uur liep het protest af en gingen de eerste boeren weer op huis aan.

Nieuws

Meest gelezen