Leden 50PLUS kiezen Theun Wiersma; halve lijst stapt op

Theun Wiersma. Foto Jilmer Postma

Theun Wiersma uit Drachten is de lijsttrekker van 50PLUS bij de provinciale verkiezingen. Vier van de negen kandidaten op de concept-lijst trokken hun kandidatuur in.

De ledenvergadering koos Wiersma zaterdagmorgen in Leeuwarden tot de nummer een van de lijst. Daarmee passeerden ze Jan Waterlander uit Leeuwarden, die sinds maart 2015 statenlid is voor 50PLUS, die ook lijsttrekker wilde worden.

Wiersma, die voor aanvang van de ledenvergadering in Hotel Campanile nog druk aan het lobbyen was en bij de ingang informatie uitdeelde, kreeg achttien stemmen. Op Waterlander stemden tien mensen.

Waterlander liet vorige maand weten dat hij op de nieuwe lijst alleen de nummer één wil zijn. Met een lagere positie zou hij geen genoegen nemen.

Op de kandidatenlijst stonden, achter de positie van de lijsttrekker, acht namen. Vier van hen trekken zich nu terug, meldt een bron: Pietsje Spijkstra (Ternaard) en Dick de Vries (Stavoren), die in oktober al met vertrek dreigden. Zij werken nauw met Waterlander samen. De andere twee zijn Irene van Breemen (Leeuwarden) en Sjoerd van Aalsum (Ritsumasyl), meldt een bron.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen 2019