Landelijke primeur: Nij Smellinghe en ROC Friese Poort bouwen mbo-school

Ziekenhuis Nij Smellinghe en ROC Friese Poort werken aan een landelijke primeur: de bouw van een mbo-school in het ziekenhuis.

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

School en ziekenhuis slaan de handen ineen voor een bijzondere samenwerking. Nij Smellinghe bouwt op het ziekenhuisterrein een school waar vanaf 2022 honderden studenten van volwassenenonderwijs Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort een plek zullen vinden.

Bert Kleinlugtenbeld, topman van Nij Smellinghe, en Alice Muller, lid van het college van bestuur van de mbo-school, hebben hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst gezet. Studenten kunnen straks in een veel realistischer omgeving hun opleiding volgen, wat de kwaliteit volgens de initiatiefnemers ten goede komt.

,,Je ziet in de academische wereld wel dat studenten worden opgeleid in academische ziekenhuizen. Maar een regionaal ziekenhuis met een mbo-instelling? Nog niet vertoond in het land’’, zegt Kleinlugtenbeld.

Hij smeedde het plan met Dick ter Wee, vestigingsdirecteur van Friese Poort in Drachten. ,,Het is ons geluk dat Kleinlugtenbeld een onderwijsachtergrond heeft. Hij begrijpt waarom dit belangrijk is’’, aldus Ter Wee. De ziekenhuisdirecteur was jarenlang rector van het Luzac College.

Nieuwe studie

De samenwerking leidt tot een nieuwe studie: Food and Care, een mbo-opleiding op niveau 4. Die richt zich op voeding die een bijdrage kan leveren aan herstel van patiënten. ,,We willen niet alleen kruisbestuiving tussen het ziekenhuis en zorgopleidingen, maar ook met onze horeca-opleidingen’’, aldus Muller.

Het ziekenhuis en Friese Poort willen studenten daadwerkelijk inschakelen in de zorg, onder deskundige begeleiding. Kleinlugtenbeld noemt de afdeling voor dagopname als mogelijkheid. Het onderwijsgebouw vergt een investering van enkele miljoenen euro’s. Die investering neemt het ziekenhuis voor zijn rekening. ROC Friese Poort tekent een langjarige huurovereenkomst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland