Lab: foute coronatests bij SC Heerenveen waren incident

Dusan Tadic scoort de 2-0 en laat Heerenveen-keeper Erwin Mulder kansloos. FOTO ANP/MAURICE VAN STEEN

De fout met coronatests bij SC Heerenveen was een incident. Dat laat Eurofins, het commerciële laboratorium dat de tests diagnosticeert, desgevraagd weten.

SC Heerenveen kreeg zaterdag eind van de middag te horen dat een speler en twee medewerkers positief waren bevonden op het coronavirus. Zondag voor de uitwedstrijd tegen Ajax (5-1 nederlaag) ontving de clubarts het bericht van de KNVB dat er mogelijk wat mis was gegaan. Dat werd later bevestigd door de voetbalbond en Eurofins, zegt perswoordvoerder Marco Heerschop.

Er zou na onderhoud een technische storing hebben plaatsgevonden bij het lab dat dagelijks vijf- tot zevenhonderd tests van voetballers en stafleden van ere- en eerstedivisieclubs beoordeelt voor de KNVB. Een klein aantal tests zou daardoor ten onrechte positief zijn uitgevallen. Het zou gaan om zes positieve tests, waarvan drie uit de ‘bubbel’ van SC Heerenveen.

Eurofins meldt dat een dergelijke fout niet eerder is gemaakt, maar kon woensdag na een hele dag overleg nog niet meer helderheid over het incident verschaffen. Eurofins bepaalt sinds september dagelijks de uitslag van bijna 44.000 coronatests en werkt daarbij ook samen met de GGD. Daarvoor worden meerdere labs gebruikt.

Voor Friesland diagnosticeert Eurofins zo’n duizend van de huidige 1700 tests per dag. Woordvoerder Marcel de Jong laat weten dat er bij GGD Fryslân geen voorbeelden bekend zijn van fouten zoals die bij de selectie van SC Heerenveen zijn gemaakt. ,,Wij hebben daar geen ervaring mee.”

Nieuws

menu