Laatste projectie Oldehove: vogels vliegen tussen landen op en neer

Een van de vogels op de Oldehove, tijdens een test eerder deze week. FOTO LUCAS KEMPER

Een van de vogels op de Oldehove, tijdens een test eerder deze week. FOTO LUCAS KEMPER

De komende maanden vliegen er tekenfilmvogels over de Oldehove. Want vogels trekken zich niks aan van grenzen, is de gedachte.

Rapper Fresku en het spoken-word-- en muziekcollectief Vanta treden er live bij op, vrijdagavond, als 1954 – we zijn er bijna in première gaat.

Het is de vierde, en laatste projectie op de Oldehove, die tot 25 november te zien is, elke donderdag tot en met zondag om acht uur.

Daarna is dit onderdeel van Lân fan Taal voorbij. Er zijn dan vier van deze speciale projecties op de scheve toren geweest; elk was ongeveer een kwartaal lang te zien. Wie ze gemist heeft: op woensdag 7 november, tijdens het Noordelijk Film Festival, worden ze eenmalig alle vier achtereen vertoond, in aanwezigheid van zoveel mogelijk makers.

Een koninkrijk met heel veel talen

1954 – we zijn er bijna is een beetje een ironische titel, legt Juan-Carlos Goilo van Varna uit. Het was het jaar waarin het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden werd aangenomen. Toen werd, met andere woorden, de band tussen Nederland, de Antillen en Suriname vastgelegd. Dat betekende dat ze samen één staatshoofd hadden, één leger en één buitenlands beleid.

Maar dat koninkrijk had ook heel veel talen. Het Nederlands domineerde de rest, maar in Suriname werd daarnaast ook Sranantongo gesproken, op de Antillen sprak men Engels en Papiaments en in Nederland ook Fries.

'De letters zijn als het ware het decor van het verhaal'

Die talen klinken dan ook allemaal tijdens deze Oldehovefilm, met aan het eind een soort ‘verzoening’, waarin Fresku een voorname rol speelt. ,,Het is gewoon een tof idee om met een grote naam te werken’’, zegt Goilo. ,,En hij past er ook in, omdat hij Papiaments spreekt.’’

De bijdrage van Fresku is ,,een soort feestnummer’’, legt hij uit. ,,Met een vleugje trots op het Papiaments. Het gaat eigenlijk over het weghalen van verschillen, dat we met ons allen op zoek moeten naar samenwerking. Samen komen we eruit.'' Het zijn nogal wat talen dooreen. Voor wie ze niet allemaal beheerst is er, anders dan bij de vorige projecties, ditmaal ook een boekje, met Nederlandse en Engelse vertalingen.

Wezens uit een oude tekenfilm

Beeld is er natuurlijk ook. Gemaakt in samenwerking met het Groninger collectief Werc, dat ervaring heeft met mapping (projecties op gebouwen) en ook projecten doet op Welcome to the village in de Groene Ster. Voor het eerst is er een projectie op de toren met tekenfilm: de vogels zien er werkelijk uit als wezens uit een ouderwetse tekenfilm.

,,We wilden iets met illustratoren’’, legt Goilo uit, die liefst niet te veel verklapt over wat er te zien is. ,,Het heeft twee lagen. De eerste laag is van de vogels, die tussen landen kunnen vliegen. De grutto uit Friesland, die tot in China voorkomt, de kolibri uit het Caraïbisch gebied tot in Zuid-Amerika. De andere laag is die van tekst, van woorden eigenlijk. Werkten de andere projecties vooral met gesproken woord, wij wilden ze ook laten zien. De letters zijn als het ware het decor van het verhaal.’’

De nieuwe projectie gaat vrijdagavond om 20 uur in première, met live-begeleiding.