Laatste molen getest: windpark Fryslân volledig operationeel

Het transformatorhuis van Windpark Fryslân tijdens de bouw in 2020. Inmiddels is het station klaar en te bezoeken. Op de foto projectleider Anne de Groot FOTO SIMON BLEEKER

Vrijdag wordt de laatste van de 89 windmolens in het IJsselmeer getest. Verloopt die test goed, dan is het park de dag erna voor het eerst vol in bedrijf.

Op een webinar over de werkzaamheden aan de Afsluitdijk nam Bart Ummels van Windpark Fryslân donderdag voor het laatst plaats. Het windpark is klaar en kan vanaf zaterdag 500.000 huishoudens van energie voorzien. Dat is 1,2 procent van alle elektriciteit die in Nederland nodig is.

Intussen wordt ook de geplaatste luchtvaartradar getest. Windpark Fryslân verwacht in de lente van 2022 toestemming te krijgen om de radar daadwerkelijk te gebruiken. Tot die tijd zullen - om vliegtuigen te waarschuwen voor de hoge windmolens - rode lampen op de dertig buitenste turbines vast blijven branden. Zodra de radar werkt, gaat de permanente verlichting uit en lichten de lampen alleen op als de radar vliegtuigen detecteert.

Windpark Fryslân hoopt dat de nieuw aangelegde natuur rond het park nieuwe vogelsoorten trekt en gaat dat monitoren. Op enkele windmolens zijn vleermuisdetectoren geplaatst.

Dat de Afsluitdijk afgelopen week een nacht dicht was, had te maken met het plaatsen van nieuwe software in de bruggen, die storingen moet voorkomen. Van de gelegenheid werd gebruikgemaakt om de loopbrug over de weg bij het monument weg te halen. Het monument komt uitgebreid terug evenals een nieuwe loopbrug en een nieuwe horecavoorziening.

Dylan van der Louw van bouwcombinatie Levvel vertelde over de nieuwe pompgemalen bij Den Oever. Die vallen straks duidelijk op. Er komen glazen koepels waarin de rode pompen vanaf de weg zichtbaar zijn.

Nieuws

menu