LF2018 onder vuur om negeren journalistenmoord

FOTO ANP

LF2018 heeft zich de woede van de nabestaanden van de zes maanden geleden vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia op de hals gehaald.

LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum wilde zich verre houden van harde uitspraken over de manier waarop V18 (de organisatie van mede-Europese cultuurhoofdstad Valletta) omgaat met de nagedachtenis aan de exact zes maanden geleden met een autobom opgeblazen journaliste. Juist die voorzichtigheid komt LF2018 nu op felle kritiek te staan.

Caruana Galizia’s zoon Matthew – zelf onderzoeksjournalist en mede-winnaar van de Pulitzerprijs – haalde maandag hard uit. ‘ A disgraceful statement’ , noemde Caruana Galizia op Twitter Van Bekkums uitspraken in deze krant, schandelijk dus. ‘Mijn moeder is niet overreden door een tram, ze werd opgeblazen. In Europa. In 2018. For writing . Als je het belang hiervan niet begrijpt, doe je het verkeerde werk.’

Het begon deze week met een open brief van de internationale schrijversorganisatie PEN, waarin beschuldigend wordt gewezen naar V18-baas Jason Micallef, die zich na de aanslag op Caruana Galizia laatdunkend over haar uitliet en opriep tot het verwijderen van het voor haar opgerichte monument, in het hart van Valletta. ,,Daar is het oud nieuws”, zei Van Bekkum maandag in de Leeuwarder Courant . ,,Het wordt nu superpolitiek en daar branden we onze vingers liever niet aan.”

'De stilte uit Leeuwarden is oorverdovend'

,,Ongelooflijk dat hij zijn handen hier van aftrekt”, vindt Caruana Galizia’s zus Corinne Vella. ,,Hij doet me denken aan Micallef.” Niet alleen bij de nabestaanden vielen de woorden verkeerd, ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) reageert fel. ,,De stilte uit Leeuwarden is oorverdovend”, vindt de CDA’er. ,,Niets zeggen is ook een heel harde uitspraak. Hiermee maakt LF2018 duidelijk dat het vrijheid van meningsuiting en het belangrijkste thema op Malta niet belangrijk vindt.”

Omtzigt heeft zich als lid van de Raad van Europa op de aanslag op Caruana Galizia gestort. In een motie, ondertekend door zo’n honderd andere leden, roept hij de internationale gemeenschap op toe te zien op het strafproces en het blootleggen van de corrupte machten die de moord op de journaliste mogelijk maakten.

Statement

In een statement naar aanleiding van de commotie schreef LF2018 maandag dat ‘de artistieke vrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van pers een groot goed zijn en geen enkel gespreksonderwerp in de ban mogen doen’. En ‘LF2018 hecht aan deze waarden en verzet zich tegen alle vormen van geweld die deze vrijheden bedreigen’. De organisatie wijst erop dat er morgenavond tijdens de eigen talkshow Iepen Up gesproken wordt over democratie en rechtsstaat en dat ook de brief van PEN aan bod komt.

'Laat de documentaire zien die deze week uitkomt over haar leven'

,,Als je hier aandacht aan wilt besteden, dan spreek je hier niet intern over, maar dan maak je een statement”, vindt Omtzigt. ,,Je spreekt je partnerstad aan. Hoe gaat het met dat onderzoek? Waarom komt de waarheid niet boven tafel? Of je laat de documentaire zien die deze week uitkomt over haar leven en organiseert een debat met de ambassadeur van Malta. Of je maakt een banner van het gedicht van de dichter van Friesland.” Het in het Engels vertaalde gedicht van Eeltsje Hettinga over de bomaanslag kreeg maandag veel aandacht in de krant Times of Malta.

Nieuws

menu