LF2018: nieuwe producties na 't succesvolle reuzenjaar

Leeuwarden dat zich kandidaat stelt voor Unesco City of Literature. Een festivalmaand in november en het Argentijnse gezelschap Fuerza Bruta. 2018 gaat gewoon door.

Het zijn geen zestig grote producties zoals in 2018. En er is geen budget van tientallen miljoenen euro’s. En ook al is er volgens onder meer LF2018 directeur Tjeerd van Bekkum te laat begonnen met ‘de legacy’, toch staat er ook dit jaar een groot aantal activiteiten en evenementen op stapel. Activiteiten en evenementen die er voor het Culturele Hoofdstadjaar niet waren.

Tijdens de presentatie van de resultaten van LF2018 werd een eerste doorkijk gegeven naar wat Leeuwarden en Fryslân dit jaar te wachten staat.

,,Het is al maart, we moeten gewoon gáán”, stelt kwartiermaker Sjoerd Bootsma die samen met Lieuwe Krol verantwoordelijk is voor de programmering ná 2018.

Argentijns gezelschap beoogde afsluiter

Fuerza Bruta is een wereldberoemd gezelschap uit Argentinië en de beoogde afsluiter van 2019. Dans, muziek, spektakel, circus. Op de grond maar ook boven het publiek. Na een tour door onder meer Amerika, Korea en China, eindigt het gezelschap het jaar in Leeuwarden.

Lees ook : De opvolger van de Reuzen? Het wereldberoemde Fuerza Bruta komt hoogstwaarschijnlijk naar Leeuwarden

,,Als we Unesco City of Literature worden, geven we de Friese literatuur een internationaal podium”, legt Bootsma de keuze voor de kandidaatstelling uit. Ook biedt een eventuele uitverkiezing mogelijkheden voor Lân fan Taal.

Opera Spanga zal dit jaar opnieuw te zien zijn in Fryslân, evenals Adje Lambertz, een project waar afgelopen jaar duizenden schoolkinderen in Leeuwarden aan mee deden.

Agenda nog voller

Veertien evenementen en producties werden donderdag benoemd. Voor het ‘tussenjaar’ 2019. Vanaf 2020 zullen er meer activiteiten plaats vinden, beloofden Bootsma en Krol. Waaronder grote publieksevenementen.

En ook de agenda van 2019 zal nog voller worden, maar dat wordt pas bekend gemaakt in juni.

Het woord legacy kan overigens vanaf nu in de ban. ,,Waar het om gaat is hoe we Fryslân achter willen laten voor onze kinderen”, aldus Bootsma. ,,Cultuur is hierbij een middel, een katalysator voor veranderingen.”

Nieuws

menu