LF2018: De ijsfontein van Dokkum is met afstand de duurste (bijna zeven ton)

De IJsfontein in Dokkum blijkt veruit het duurst uitgevallen van alle elf LF2018-fonteinen. De fontein was al de duurste, met 470.000 euro, en viel ook nog eens 227.000 duurder uit. Daarmee komen de totale kosten op bijna zeven ton.

De IJsfontein kent een moeizame geschiedenis. Bij de onthulling van het bouwwerk in 2015 was er direct rumoer vanuit de samenleving vanwege verlies van parkeerruimte op de Markt in Dokkum, waar de fontein moest komen.

Daarna bleek de technische ontwikkeling weerbarstig. Een fontein die ijs produceert is voor zover bekend nog nergens ter wereld vertoond. Het aanvankelijke ontwerp, van beton, bleek een energieslurper. Er werd overgestapt op koper; ook dat bleek lastig te vormen naar het ontwerp van kunstenares Birthe Leemeijer.

Eindelijk geplaatst

Het project kreeg ook nog te maken met een bouwstop door een ondernemer aan de Markt. Afgelopen maandag is de IJsfontein dan eindelijk geplaatst. 22 februari wordt hij onthuld.

De top drie van duurste fonteinen uit het 11fountains-project bestaat verder uit de fontein Love van Jaume Plensa (Leeuwarden, 420.000 euro) en Onsterfelijke Bloemen - Rikka van Shinji Ohmaki (IJlst, 393.000 euro).

Het totale project viel 1,2 miljoen euro duurder uit en kostte ruim zes miljoen.

Lees ook: De vele vertragingen van de IJsfontein in Dokkum

Nieuws

Meest gelezen