LC weekendoverzicht - 8 en 9 augustus | Eigenaar Halve Maan Dokkum: 'Besmette medewerkers hebben lichte coronaklachten'

De Halve Maan in Dokkum.

Grandcafé Halve Maan in Dokkum was net vijf weken open toen de lockdown kwam vanwege COVID-19. En nu is de zaak dicht, omdat twee medewerkers corona hebben. ,,It like sa fier fuort, mar no is it hiel tichtby.’’ Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

De beide medewerkers maken het goed, zegt Theo Kingma, eigenaar van grancafé Halve Maan in Dokkum. Ze merken weinig tot niets van de besmettelijke virusziekte die ze onder de leden hebben. ,,Wat ferkâlden en wat snotterich. Dêr hienen se oars net om thússitten.’’

Lees hier verder

Nog vier coronabesmettingen na feestje in Dokkum

Het aantal positief op corona geteste personen na een feestje in Dokkum is inmiddels opgelopen tot achttien. Er kwamen zondag vier jongeren bij die positief op het virus getest zijn. De achttien personen komen uit dezelfde groep, een feestje in huiselijke kring was de besmettingshaard. Zaterdag meldde GGD Fryslân al dat bron- en contactonderzoek heeft duidelijk gemaakt dat zeer waarschijnlijk verspreiding van het virus op een terras in de buitenlucht plaatsvond.

De GGD houdt rekening met nog meer besmettingen, omdat een aantal mensen die op het feestje waren een afspraak gemaakt hebben voor een test. Die testen worden de komende dagen uitgevoerd.

Heetste 9 augustus in Nederland ooit gemeten

In De Bilt was het zondagmiddag om 16.10 uur 32,6 graden. Daarmee is het officieel de warmste 9 augustus ooit gemeten. Het vorige record was 32,5 graden, dat werd in 2004 gehaald. Eerder zondag was al sprake van een officiële hittegolf, de eerste van dit jaar en de 29e hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901.

Van zondag op maandag wordt de nacht erg warm en ook de komende dagen blijft het nog zeer heet met in De Bilt maxima van 33-34 graden. Aan de noordwestkust is het 29 graden.

Longarts Sander de Hosson: 'Ook een dokter mag emoties tonen als iemand sterft'

Annemarie Haverkamp praatte in het AD bijna twee jaar lang wekelijks met iemand over de laatste levensfase (‘Ik heb geleefd’). Ze bleef zitten met een aantal prangende vragen. In een korte vervolgserie spreekt ze deskundigen over de dood. Vandaag longarts Sander de Hosson, voormalig columnist van de LC, over de rol  van de arts. Mensen die doodgaan, herinneren zich meestal exact hoe ze van de arts te horen kregen dat er geen hoop meer was. Moeiteloos noemen ze de datum, wat voor weer het die dag was en vooral: welke woorden de specialist koos om het te vertellen. ‘Mijn arts was een hork’, hoorde ik vaak. Maar ook: ‘De dokter had het niet beter kunnen doen.’ Hoe is dat voor een arts om zo’n essentiële rol te spelen in het leven van mensen die je nauwelijks kent? Lees hier verder.

Voetbalshop.nl naar Leeuwarden en Drachten

Internetverkoper Voetbalshop.nl opent de komende weken elf sportwinkels in onder meer Leeuwarden, Groningen en Drachten. Voetbalshop.nl is een van de zeven voetbalgerelateerde onlineplatforms van de Badge Groep in Woerden. Eigenaar Roland Heerkens begon in 1977 met de verkoop van merchandise van onder meer voetbalclubs, evenementen, popartiesten en films. Lees hier verder.

Nard Brandsma wint weer op ‘zijn’ FK-schans

Op de dag dat hij eigenlijk zijn Friese titel fierljeppen had moeten verdedigen, won Nard Brandsma de zevende wedstrijd van dit Corona-seizoen. Met een mooie sprong van 21,07 pakte hij in Winsum de dagtitel.

Voor Brandsma was de eerste dagzege en vooral de afstand de eerste aansprekende van het ingekorte ljepjaar. De regerend Fries kampioen uit Workum was zoekende naar de vorm en lijkt die nu gevonden te hebben. Hij hield zijn wel al weken in vorm zijnde plaatsgenoot Ysbrand Galama af van de vijfde dagtitel op rij.

Bij de vrouwen ging de winst naar Maureen Poiesz uit Sneek. Lees hier verder.

In Terherne moeten ze meer voor het Kameleondorp doen: ‘Kinderen lezen steeds minder’

De boeken bestaan al veel langer, maar afgelopen week vierde het Kameleondorp in Terherne het 25-jarige bestaan. De boeken van schrijver Hotze de Roos over de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer zijn sinds 1949 door talrijke kinderen gelezen. Het in 1995 in Terherne geopende dorp, uiteraard vernoemd naar het dorp Lenten uit de populaire boekenreeks, ontvangt jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers. Op het ‘avontureneiland’ even buiten het dorp kunnen de bezoekers nog net als vroeger spelen en ravotten in de natuur, vlotje varen, moeraslopen, slootje springen en lekker vies worden. Lees hier verder

Fietser in Kollum kijkt achterom en valt van fiets in wespennest

Een fietser is zaterdagmiddag gewond geraakt na een val op de Tollingasingel in Kollum. De man kwam ten val nadat hij achterom keek. Hij viel hierdoor van zijn fiets en kwam in een wespennest terecht.

De man werd gestoken door een wesp. Meerdere hulpdiensten werden met spoed opgeroepen. Een traumahelikopter werd ook opgeroepen, maar deze werd boven het incident geannuleerd.

De man is na behandeling in de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Drie op een rij voor partuur Groningen op Jong Famme Partij

Voor de derde keer op rij won het partuur van Groningen de Jong Famme Partij in Mantgum, een wedstrijd voor juniorenkaatssters van 17 tot en met 21 jaar.

Onder zware omstandigheden waren Anne Monfils, Hiske Zeinstra en Aletta van Popta in de finale te sterk voor het verrassende Makkum, met Larissa Smink, haar nicht Anouk Smink en Kim Dijkstra. Het eindigde op 5-2 en 6-2.

Verder in het nieuws

* Warmste dag van het jaar heeft records gebroken

* Brand in zendmast Leeuwarden vermoedelijk door oververhitting

* Jongen (15) met te veel drank op gewond na val uit bootje bij Franeker; bootje vaart onbestuurbaar door

Tip van de redactie

* De Graanrepubliek: 'We streven zowel naar biodiversiteit als naar de herwaardering van oergranen'

* Restaurantrecensie | Late lunch tussen plexiglas bij beachclub

* Franse sfeer in je achtertuin? Zo doe je dat

* 'Ik ben die 'verwarde weggelopen vrouw'-melding van Burgernet'

Nieuws

menu