LC weekendoverzicht 7 en 8 november | Man gewond bij explosie in de Triemen, Biden gekozen als nieuwe president VS

FOTO DE VRIES MEDIA

Aan de Migchelbrinkwei in de Triemen is een 50-jarige man gewond geraakt bij een explosie. Het incident gebeurde zondagochtend rond 11.00 uur. De Explosieven Opruimingsdienst trof een kleine hoeveelheid explosieve stof aan in de woning. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

*De man die gewond raakte, is de bewoner. Hij is ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel en daarna met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Hij raakte mogelijk gewond aan zijn hand en/of arm. Het onderzoek moet uitwijzen waarom de man de explosieve stof in huis had en hoe de explosie ontstond.

*Dan de coronabesmettingen. Het RIVM meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 76 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag werden ook 76 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 1. Er zijn 178 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Er kwamen geen overlijdens bij. Het totaal staat nu op 93 overlijdens. in Friesland. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

*Je zit in de tuin van het herfstweer te genieten en plots hoor je vanuit huis 'opa, we hebben gewonnen'. Volgens Amerikaanse nieuwsmedia waren het zijn kleinkinderen die Joe Biden zaterdagmiddag op de hoogte brachten van zijn overwinning. Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. In de staat Pennsylvania liep het aantal stemmen voor de democraten zodanig op dat huidig president Donald Trump hem onmogelijk nog kon inhalen. De twintig democratische kiesmannen die Pennsylvania oplevert, helpen Biden aan een meerderheid in het kiescollege.

*„We did it, Joe”, met die woorden belde Kamala Harris, tijdens een hardlooptochtje, Biden op toen het nieuws bekend raakte. De 56-jarige Harris wordt de nieuwe vicepresident. In die functie is ze de eerste vrouw, eerste persoon van kleur en eerste met Aziatische roots . ,,Je ziet dat er in Amerika heel hard gewerkt wordt om het aantal vrouwen in de politiek te verhogen, vooral de Democraten zijn daar heel erg mee bezig.’’, weet Amerikanist Iris Bos uit Leeuwarden. Net als Biden gaf Harris afgelopen nacht een toespraak. Daarin roemde ze vrouwen die het pad voor haar effenden. ,,Vrouwen die gevochten hebben voor gelijkheid, vrijheid en gerechtigheid voor iedereen. Inclusief de zwarte vrouwen die te vaak over het hoofd worden gezien, maar die zo vaak bewijzen dat ze de ruggengraat van onze democratie vormen. Ik sta op hun schouders.”

*Een 27-jarige Leeuwarden is zaterdagmiddag om het leven gekomen toen hij met z’n motor tegen een auto botste. Het ongeluk gebeurde op de Apolloweg in Leeuwarden. De autobestuurder, een 22-jarige inwoner van de gemeente Achtkarspelen, is met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht. Een 28-jarige man uit Noardeast-Fryslân, die ook in de auto zat, hoefde niet met een ambulance mee. De politie laat zondagochtend weten dat het onderzoek naar de toedracht nog loopt.

*SC Cambuur is achterop geraakt in de strijd om de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg uit Leeuwarden ging zaterdagavond in eigen huis met 3-2 onderuit tegen Jong Ajax . Cambuur blijft door de tweede nederlaag dit seizoen op 22 punten staan. Dat zijn er vijf minder dan Almere City. De Friezen van coach Henk de Jong hebben wel nog een wedstrijd minder gespeeld dan de koploper.

*Zorggroep Alliade investeert de komende jaren in het opleiden van zijn ruim 6000 medewerkers, voor wie ontwikkelingsplannen worden opgesteld. Investeren in opleidingen was de afgelopen jaren blijven liggen. ,,Het is een mega-operatie, maar daar zit onze energie nu in”, zegt Elze Vonk, lid van de raad van bestuur, dit weekend in een interview in Sneon & Snein . Alliade lag sinds 2016 ruim drie jaar onder het vergrootglas van de inspectie. De Friese aanbieder van ouderen- en gehandicaptenzorg stond model voor de zorgcowboys-problematiek: handige zakenmannen die dikke winsten maken in de zorg.

*Huisfeestjes: gezien de coronamaatregelen zijn ze op dit moment verboden, maar ze gebeuren nog wel. In een tot bar omgetoverde bedrijfsruimte aan de Lorentzstraat in Sneek ontdekten politieagenten in de nacht van vrijdag op zaterdag bij toeval een feestje, omdat ze tijdens hun surveillance harde muziek uit het bedrijf hoorden komen. Zeven mensen kregen een bekeuring . Ook aan Over de Kelders in Leeuwarden deelden agenten boetes uit bij een feestje. Het ging vooral om geluidsoverlast en ‘baldadigheid’, laat de politie weten.

*Dan vuurwerkoverlast. Bij een woning aan de Hesselinghstraat in Oldeholtpade is in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaar vuurwerk door de brievenbus gegooid . Door de knal ontstond flinke schade. Onder meer het glas naast de voordeur spatte uiteen. In Buitenpost was het eveneens raak. Daar werd zaterdagavond een insectenhotel in brand gestoken met vuurwerk.

*Bij een botsing op de kruising van de N354 en A32 bij Idaerd zijn zaterdagmiddag twee mensen gewond geraakt. Een derde persoon was lichtgewond.

* Een gezonde leefstijl is lastig, leggen neuropsycholoog Erik Scherder en cardioloog Leonard Hofstra uit in een interview over hun nieuwe boek Hart voor je brein . ,,Als mensen vandaag te veel hamburgers eten, denken ze dat ze daar over twintig jaar ziek van worden. Dat is zo ver weg dat ze denken van: nou, die hamburger eet ik toch nog maar op”, vertelt Hofstra. ,,Dat heet ‘tijdinconsistentie’. Wat je doet en het mogelijk slechte effect ligt zo ver uit elkaar dat mensen er niet goed mee kunnen omgaan’.”

*De oudere voetballiefhebber herinnert zich misschien het seizoen 1997-1998 nog. SC Heerenveen beleefde toen de beste seizoenstart uit de clubgeschiedenis. Met Foppe de Haan (toen aan het roer) en Jeffrey Talan (nu assistent-trainer) vergelijken we de verwachtingen ., selecties en spelopvattingen van toen en nu. Want 23 jaar na dato zou SC Heerenveen dat record weleens kunnen verbeteren, als er vandaag wordt gewonnen van AZ. Het liveblog van die wedstrijd lees je hier.

*Franciske de Vries uit Eagum was jeugdverpleegkundige. En toen kwam corona. Sindsdien trekt ze door de provincie om namens GGD Fryslân coronatesten uit te voeren . Dat leverde heftige momenten op. Zoals die maandag dat De Vries vijf mensen had getest in een verzorgingstehuis en de volgende dag weer kwam en zag dat een oudere man moederziel alleen in een ambulance door mensen in maanpakken in een ambulance werd afgevoerd.

*Tot besluit nog een overdenking van psychiater Damiaan Denys ,,Ik vraag mij af of corona het probleem is of de oplossing voor het probleem, Onze welvaart zorgt ervoor dat we mentaal steeds fragieler zijn geworden. Dat weten we, maar we zijn niet in staat iets van die welvaart op te geven. Dus hebben we een externe factor nodig, een gamechanger. Rampspoed dwingt ons om onze megalomane levensstijl te veranderen.”

Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu