LC weekendoverzicht - 3 en 4 oktober | Strengere maatregelen op longafdeling MCL, eerste Friese coronadode in tweede golf

De hoofdingang van het MCL. FOTO ANTON KAPPERS

Op de longafdeling van het MCL zijn de maatregelen aangescherpt na vier positieve coronatests. En voor het eerst sinds de zomer is in Friesland een overlijden als gevolg van het coronavirus gemeld. Het gaat om een inwoner van de gemeente Ooststellingwerf, wiens dood vrijdag is geregistreerd. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Het totaal aantal sterfgevallen in Friesland als gevolg van het coronavirus staat daarmee op 70. Sinds begin juni waren geen Friezen meer overleden aan het virus.

De afgelopen 24 uur telde GGD Fryslân 69 nieuwe positieve testen op het coronavirus. In de gemeente Leeuwarden kwamen de meeste nieuwe gevallen voor: 20. In Súdwest-Fryslân noteerde men 9 nieuwe besmettingen, in de Fryske Marren gaat het om 7.

Zaterdag werden er ook 69 positieve testen over de laatste 24 uur geregistreerd. Daarmee kwamen de dagtotalen in het weekend een stuk lager uit dan op woensdag, donderdag en vrijdag met telkens meer dan 90 personen die positief testten op corona. Het aantal positieve gevallen per 100.000 inwoners komt met 10,8 nog wel steeds boven de signaalwaarde uit van 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Er kwamen zaterdag geen nieuwe ziekenhuisopnames bij.

Ooststellingwerf was lange tijd een witte vlek op de landelijke kaart met besmettingen. Sinds 24 september verdubbelde het aantal vastgestelde besmettingen van 11 toen naar 22 nu.

Vier medewerkers longafdeling (afdeling K) MCL positief getest op coronavirus

,,De afdeling ging meteen op slot, er worden tijdelijk geen nieuwe patiënten op de afdeling geplaatst’’, zegt perswoordvoerder van het MCL, Frits Mostert.

Alle patiënten die er momenteel liggen, vijftien in totaal, testten negatief op het virus. De besmette medewerkers zitten thuis in quarantaine met hun huisgenoten, zodat verder besmetting wordt voorkomen.

Voor patiënten die naar de longafdeling moeten, wordt binnen het ziekenhuis naar een andere plek gezocht. ,,Mochten wij ruimtegebrek hebben, kunnen de patiënten in andere ziekenhuizen worden opgenomen’’, legt Mostert uit. De strengere maatregelen, waaronder ook ingeperkte bezoekmomenten, gelden voor in ieder geval één tot twee weken.

Het medisch centrum voert bron- en contactonderzoek uit om te achterhalen waar de besmetting vandaan komt.

Het regent annuleringen door Duitse ‘code oranje’ voor Nederland

Hordes Duitse toeristen komen er naar Nederland tijdens de herfstvakantie. Althans, dat was zo voordat de Duitse regering Nederland het label ‘code oranje’ gaf. Ze zien Nederland vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen als een risicogebied. ,,Het regent annuleringen bij ons’’, zegt Ger van Langen, directeur van Wagenborg Passagiersdiensten.

Duitse toeristen mogen nog wel afreizen naar Nederland, maar moeten bij terugkomst in quarantaine. De accommodaties blijven gewoon beschikbaar en ook de veerdiensten blijven varen. ,,Wij blijven voorlopig varen volgens de vastgestelde dienstregeling’’, gaat Van Langen verder. Wel wordt er bij de rederij gekeken naar de extra afvaarten ,,De boekingen worden geïnventariseerd, misschien dat wij deze passagiers in overleg gaan omboeken.’’

De annuleringsregen treft het ene eiland harder dan het andere. Vooral Ameland is erg geliefd bij de Duitsers. VVV Vlieland constateert ook annuleringen, maar daar gaat het slechts om een paar. Van alle toeristen die jaarlijks op Vlieland verblijven is 1 tot 2 procent van Duitse komaf.

Michel Aaldering, directeur van VVV Terschelling, zegt dat zij tot nu toe tien annuleringen hebben ontvangen van Duitse toeristen. ,,Het komt op een vervelend moment zo vlak voor de herfstvakantie, maar het is niet anders. We leren ermee omgaan..’’ Op Terschelling is 3 procent van alle toeristen Duits, dus de klap is op te vangen. Het VVV hoopt dat de Nederlandse toerist alsnog besluit om naar het eiland te komen. ,,Het zijn op ons eiland vooral de groepsaccommodaties die het zwaar hebben.’’ Hoeveel toeristen er uiteindelijk annuleren, is onduidelijk, ook bij Wagenborg: ,,Dat gaan wij pas na het weekend bekijken en pas na de herfstvakantie kunnen wij met concrete cijfers komen.’’

Crowdfunding voor gestrand transport Kirgizië

De Leeuwarder directeur van stichting Ryce Travel is een crowdfundingsactie gestart om een gestrand transport met hulpmiddelen voor Kirgizië alsnog naar dat land te krijgen.

Ryce Travel heeft 13.000 euro nodig om een geweigerd humanitair transport alsnog naar Kirgizië te krijgen. Dat zegt directeur Peter Hofman uit Leeuwarden van de stichting. Veel donateurs van Ryce Travel komen uit Friesland. Met behulp van de donateurs zamelde de stichting tweedehands kleding, speelgoed en tenten in. ,,In twee weken zijn we door heel Nederland gereden om hulpgoederen op te halen. Elke dag bezochten we een andere provincie”.

De spullen werden in Hoogeveen gesorteerd en ingepakt op pallets. Op 4 juni haalde een transporteur uit Litouwen de spullen op. Hofman organiseert normaal wintersportreizen naar Kirgizië. Toen een goede Kirgizische vriend overleed aan corona kwam hij in actie. ,,De coronacijfers rezen daar de pan uit.’’

Op Wit-Russisch grondgebied strandde het transport met 22 pallets. Er werden blikjes tonijn en volkoren pasta aangetroffen, terwijl levensmiddelen alleen door gecertificeerde bedrijven vervoerd mogen worden. ,,Dit moet er tussendoor geglipt zijn, want wij hebben alles gesorteerd. Waarschijnlijk heeft iemand gedacht dat ze pasta en vis goed kunnen gebruiken.’’ Vanwege corona kon Hofman niet afreizen naar de plek waar het transport stilstond. De vracht werd daarom teruggestuurd naar Nederland.

Hofman heeft nu geregeld dat een verzegelde vrachtwagen de spullen op komt halen. Hij hoopt via crowdfunding de kosten te kunnen dekken. Doneren kan via rycetravel.com .

Ga terug in de tijd met ‘Films van Toen’: dorpsfilm Wiuwert-Britswert uit 1964

Oude dorpsfilms beleven nieuwe tijden bij de Leeuwarder Courant. En je kunt ze kijken vanuit de luie stoel. De Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en Podium TV zenden elke week Friese, Groninger en Drentse archieffilms uit. Vandaag een dorpsfilm over Wiuwert-Britswert uit 1964.

‘Films van Toen’ is een samenwerking met Groninger Archieven, Drents Archief en Fries Filmarchief. Op zondagen vertoont de LC om 9.30 uur een film uit Friesland.

Online wedstrijdgevoel bij Young Solar Challenge

De zonneboot van het Drachtster Lyceum heeft zaterdag de online Young Solar Challenge gewonnen. De school deed voor het eerst mee en versloeg de toppers van de afgelopen jaren.

Met liveshows, data die overal te volgen waren en gps-tracking werd de Young Solar Challenge zaterdag toch nog een race met het echte wedstrijdgevoel. Vanwege corona moest de echte wedstrijd op een gezamenlijk water afgelast worden. Als alternatief bedacht de organisatie dat alle solarboten in hun eigen regio een race moesten varen. Een uur lang op een ronde van tussen de 1 en 2 kilometer onder toezicht van een jurylid.

Aan de Tjonger bij Jubbega is Taco Hofland het jurylid dat de boel moet controleren. ,,Ik had zelfs een weegschaal mee om de schipper te wegen.’’ Die mogen niet lichter zijn dan 60 kilo. Als dat wel zo is, moet er extra ballast mee. Ook controleerde hij of er zaken als een peddel en boothaak aan boord waren. Hofland is afdelingsleider van het vwo op het Stellingwerf College in Oosterwolde. Het team van 5 atheneum, dat de boot bouwde, vroeg hem als jurylid. Lees hier verder.

Rustige Vuurtorentrail Ameland

Het is anders dan anders en veel rustiger tijdens de Vuurtorentrail dan bij vorige edities. Aanvankelijk zou het loopevenement voor wandelaars, hardlopers en hardlopers met honden, over strand, door het bos en de duinen van Ameland in maart plaatsvinden, maar toen gooiden coronamaatregelen roet door het eten.

Het evenement werd verplaatst naar 3 en 4 oktober in de hoop dat we de coronadreiging dan grotendeels achter ons zouden hebben liggen. Die hoop bleek ijdel. Juist deze week wordt Ameland getroffen door een uitbraak. Het eiland laveerde afgelopen zomer goed door de coronastorm, tot voor twee weken geleden. Intussen zijn er al acht eilanders positief getest.

De angst voor een grotere uitbraak doet de gemoederen hoog oplopen. Veel eilanders vinden het onbegrijpelijk dat het evenement vergunning kreeg en door kan gaan. ,,Alle evenementen worden afgelast’’, is een veel gelezen kreet op social media. Bestudering van de hardloopagenda laat zien dat sommige loopevenementen zijn afgelast, maar dat de meeste met een aantal aanpassingen doorgaan. Lees hier verder.

Eerste Divisie uitgesteld, Flyers geen BeNe-League

Een dag voor de start van het seizoen heeft de IJshockeybond Nederland besloten om de competitie in de Eerste Divisie uit te stellen. De derby in de eerste divisie Noord tussen Leeuwarden en Flyers ging zaterdag dus ook niet door.

Tevens werd op de bijzondere online vergadering duidelijk dat de vijf Nederlandse clubs uit de BeNe-League, waaronder UNIS Flyers uit Heerenveen, dit seizoen niet in die Belgisch-Nederlandse competitie gaan spelen. De onzekere situatie met betrekking tot Corona en reizen tussen de twee lage landen hebben de clubs doen besluiten om zich definitief terug te trekken. De competitie zou per 1 december starten.

Waar de Nederlandse clubs eerst uit financiële onzekerheid uitstel tot een besluit hadden gevraagd, was men afgelopen woensdag bereid om positief te besluiten over deelname aan de BeNe-League. De strengere overheidsmaatregelen inzake Corona en de onzekerheid daaromtrent over de nabije toekomst noopten de clubs de kogel nu door de kerk te schieten.

Hoe het verder moet met die vijf clubs voor dit seizoen, is nog niet definitief. Naar alle waarschijnlijkheid worden de Nederlandse spelers de kans geboden in de eerste divisie bij de diverse clubs te gaan spelen. Dat is ook de reden waarom de Eerste Divisie nu op ‘hold’ gezet is. Daarover komt zeer binnenkort meer nieuws, aldus de IJshockeybond.

Nieuws

menu