LC weekendoverzicht - 29 en 30 augustus | Geen ITGWO, wel start-ups op Vlieland, Ellen Fokkema (19) speelt mee in mannenteam

Ellen Fokkema in actie in haar eerste wedstrijd in het mannenelftal van zaterdag-vierdeklasser Foarút uit Menaam. FOTO HENK JAN DIJKS

Tussen de bands en het bier hadden onder normale omstandigheden dit weekend op het festival Into the Great Wide Open op Vlieland de start-ups van Innofest gestaan. Corona bepaalde anders. De bands en het festivalpubliek bleven weg. Maar de start-ups kwamen wel. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Zonder festivals geen Innofest. Die aanname deed de organisatie tot dit voorjaar. Want festivals, daar draait het concept van de organisatie om. De festivalterreinen, het publiek, de voorzieningen: je vindt er alles uit de gewone wereld in het klein. En dat maakt de evenementen zo’n perfecte plek voor start-ups om hun innovaties te testen. Maar ja, die festivals werden begin dit jaar een voor een afgeblazen. Dus moesten directeur Linda Vermaat en haar team het roer omgooien.

Vermaat: ,,We hebben de ondernemers gevraagd wat ze wilden. Online testen? Het volgend jaar nog een keer proberen? Of buiten de festivals omgaan?’’

 

En zo proefde het publiek van Oerol eerder dit jaar gewoon thuis op de bank onder meer een drankje gemaakt van algen en een veganistische kaas en gaven online hun commentaar. Andere start-ups testten niet met festivalgangers maar reisden dit weekend naar Vlieland af. Er mocht dan wel geen Into the Great Wide Open zijn, er staan wel gewoon mensen op camping Stortemelk. ,,En eigenlijk is dat ook niet veel anders dan een festival’’, zegt Vermaat. ,,Mensen zijn een beetje in dezelfde stemming. Ze zijn ontspannen. Staan open voor nieuwe ervaringen.’’ Lees hier verder.

Historisch moment in Menaam: Ellen Fokkema eerste vrouw in mannenteam

Op sportpark Schatzenburg is zaterdag mondiale voetbalgeschiedenis geschreven. Voor de eerste keer maakte een voetbalster haar opwachting in een standaard-mannenelftal. Ellen Fokkema (19) uit Slappeterp speelde bij zaterdag-vierdeklasser Foarút het laatste half uur mee in het bekerduel met Beetgum. Foarút won met 2-1. In de slotfase had middenveldster Fokkema de derde treffer op haar schoen. ,,Dat hie hielendal wat west’’, zei ze na afloop. ,,Mar dit is fansels al geweldich.’’

Fokkema speelde in de jeugd bij Foarút altijd met en tegen jongens en had geen trek om als senior de verplichte stap naar het vrouwenvoetbal te maken. De club diende een verzoek in om haar te mogen laten uitkomen in het eerste elftal. De KNVB stemde toe.

,,Dit is een proef’’, aldus Roos Brouwer, namens de voetbalbond aanwezig bij de wereldprimeur. ,,We gaan Ellen dit seizoen volgen. Belangrijke vraag is of ze fysiek en qua handelingssnelheid in staat is om mee te doen in een standaardteam.’’

 

Sijbe Knol nieuwe voorzitter Statenfractie FNP

Sijbe Knol (29) uit Sint Annaparochie is de nieuwe voorzitter van de FNP-fractie in Provinciale Staten. Hij volgt Corlienke de Jong op.Die doet, na bijna zes jaar, een stap terug. Ze stelt dat haar baan als docent aan het Friesland College niet meer te combineren is met de werkzaamheden voor de Provinciale Staten.

Knol trad in 2016 toe tot de raad van Menameradiel, daarna Waadhoeke en is sinds maart 2019 vicefractievoorzitter in de Provinciale Staten. Sybren Posthumus uit Reduzum wordt nu vicefractievoorzitter, de vrijkomende plek wordt naar alle verwachting ingenomen door Rein van der Wal.

De Jong is niet het eerste Statenlid dat de politie verlaat sinds de verkiezingen van 2019. Dennis de Calonne van de ChristenUnie kondigde vorig jaar december zijn vertrek aan. En daarvoor waren Matthijs Sikkes van GrienLinks en Marijke Roskam van de PvdA al vertrokken.

Lees ook PREMIUM | Drie Statenleden vertrokken binnen acht maanden: 'Jo wolle mei passy leverje foar Fryslân, dat kostet tiid’

Auto zinkt in Tsjûkemar na aanrijding op A6

Na een aanrijding op de A6 tussen Lemmer en Joure net na de rustplaats De Lanen zijn zaterdagavond twee auto’s van de snelweg geraakt. Een auto kwam tot stilstand in de rietkraag van de Tsjûkemar, de andere auto raakte te water en zonk. De bestuursters zijn door de hulpdiensten uit hun auto gehaald en met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Zij waren de enige inzittenden van de voertuigen te zijn. De gealarmeerde traumaheli hoefde niet ingezet te worden.

Aardewerkkenner Pieter Jan Tichelaar overleden

Pieter Jan Tichelaar, oud-directeur van de Makkumer aardewerkfabriek en kenner van de Friese en Delftse aardewerkgeschiedenis, is woensdag overleden in zijn geboorteplaats Makkum.

Tichelaar, op 28 juni 1928 geboren in Makkum, was niet alleen directeur van de aardewerkfabriek, hij was ook een onvermoeibaar pleitbezorger van het aardewerk. Hij schreef een aantal kloeke standaardwerken, die uitputtende overzichten geven van onder meer Makkumer en Bolswarder aardewerk, maar ook van aardewerktableau’s en promoveerde op Fries aardewerk.

Controle op car meetings na afsluiten Junokade

Na het afsluiten van de Junokade hield de gemeente Leeuwarden vrijdagavond meerdere plekken in de gaten op het samenkomen van auto- en motorenliefhebbers. De Junokado is sinds vrijdag 's avonds na 19.00 uur afgesloten omdat er wekelijks zogenoemde car meetings , waarbij autoliefhebbers samenkomen, plaats hebben. Door de deelnemers werd massaal de anderhalve-meter-afstandregel overtreden. ,,Wy wisten fansels dat se dan op oare plakken oppoppe koenen. Dêrom binne der meardere plakken yn de gaten hâlden’‘, zegt woordvoerder Rob Leemhuis van de gemeente Leeuwarden.

Binnen de gemeente bleef het vrijdag rustig. Elders in de provincie kwamen autoliefhebbers echter toch gepland samen. Zo verzamelden zich op de carpoolplaats bij Rottevalle aan de Wâldwei in de loop van de avond tientallen autobestuurders. De politie hield de boel in het oog. Volgens een woordvoerder ging het er rustig aan toe. Er werden geen boetes voor overtredingen uitgedeeld.

De autoliefhebbers vertrokken al snel na het arriveren van de politie. Later op de avond kwamen in Drachten en Heerenveen nog kleinere aantallen bij elkaar.

Politie vaak in actie in het weekend

De politie moest in het weekend vaak in actie komen. Na een melding van een woninginbraak, kon de politie zaterdagavond aan de Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden een 32-jarige man aanhouden. Het slot van de deur was inmiddels vernield. De man bleek eerder op het adres te hebben gewoond. Hij is er al langere tijd niet meer welkom. De verdachte, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is aangehouden.

Eerder werd op zaterdagmiddag een 49-jarige man uit Leeuwarden beboet nadat hij een 60-jarige Leeuwarder op het Bonifatiusplein in de stad in zijn gezicht had geslagen.

Twee bestuurders die niet in het bezit zijn van een rijbewijs zaterdagavond op de bon geslingerd en een wegrijdende scooter trok in de nacht van zaterdag op zondag de aandacht van de politie toen zij in het Valeriuskwartier in Leeuwarden waren in verband met een inbraak. De scooterrijder negeerde twee stoptekens, waarna hij op de Berliozsstraat staande kon worden gehouden. Daarnaast kwamen er nog diverse meldingen binnen van geluidsoverlast en onenigheid op het station van Leeuwarden.

En verder in het nieuws:

* Met 131 km/u over 80-weg in Leeuwarden: boete en rijbewijs kwijt

* Meerdere gewonden bij aanrijding op N384 bij Franeker

* Auto vliegt uit de bocht en komt op de kant terecht in Leeuwarden

Tip van de redactie:

De pure kunst van een paperclip

Geen geschikte ruimte: brassband uit Leeuwarden oefent noodgewongen in Wolvega

Nieuws

menu