LC weekendoverzicht - 26 en 27 september | Eerste coronabesmetting op Vlieland en Ameland, partuur Sijbrandij wint Frouljus PC

Eerste coronabesmetting op Vlieland ANP

Op Vlieland en Ameland is voor het eerst sinds het begin van de corona-uitbraak een besmetting vastgesteld. Het totaal aantal nieuwe besmettingen in Friesland dit weekend is 124. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Zaterdag werden 80 Friezen die positief testten op corona geregistreerd. Dat is het grootste aantal op eenzelfde dag tot dusverre. Na de 80 op zaterdag volgden zondag 44 nieuwe besmettingen in Friesland.

De Friese Waddeneilanden waren de afgelopen maanden witte vlekken op de landelijke kaart met besmettingen per gemeente. Alleen op Terschelling werd het virus vijf keer vastgesteld en testte een aantal toeristen positief. Met de bevestigde gevallen op Ameland en Vlieland is Schiermonnikoog nog de enige gemeente in Nederland zonder bevestigde besmettingen. Lees hier verder .

Aantal besmettingen stijgt met 2995

Landelijk steeg het aantal besmettingen tussen zaterdag- en zondagochtend met 2995. Dat is een nieuw dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag nam het aantal positieve tests met 2777 toe. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 18.000 mensen positief getest, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8 en het aantal ziekenhuisopnames met 37. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt.

Nienke Sijbrandij wint eindelijk Frouljus PC

Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra hebben de 44ste editie van de Frouljus PC op hun naam geschreven. In de finale waren de drie een maat te groot voor Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Imke van der Leest. Op 5-2 en 6-2 retourneerde Scheepstra de bal tot in het perk.

Voor Nienke Sijbrandij was het haar tiende deelname en nog nooit won ze PC. Ook Marrit Zeinstra stond tijdens vijf eerdere deelnames nog nooit met de krans om de nek. Voor Scheepstra was het de zesde zege.

Minderjarige jongens misbruikt in jeugdinstellingen

,,Op het moment dat je dakloos bent, geen geld hebt, dan benaderen ze je. Soms spreken ze je aan op straat. Je krijgt wat en dan vragen ze, als je in de auto zit, of je wat wilt doen voor drugs of een paar tientjes.” Dat getuigt een jongen waarmee de Leeuwarder Courant kon spreken over misbruik onder minderjarige jongens uit noordelijke jeugdinstellingen. Wat gebeurt er met de jongens als er contact is gelegd? Een jongen vertelt: ,,we waren een keer ergens met een groepje. Een van ons bleef achter. Die is gedrogeerd en in zijn reet geneukt voor pillen”. Lees hier het volledige verhaal

D66 wil aanstaande woensdag tijdens een raadsbijeenkomst praten over het misbruik van kwetsbare jongens. Dat zegt Johan Magré, raadslid voor D66 in Leeuwarden naar aanleiding van de berichtgeving van de Leeuwarder Courant.

Stokoud record voor SC Heerenveen

Spectaculair was het allerminst, maar niemand die daar bij SC Heerenveen om maalt. De ploeg van Johnny Jansen versloeg VVV-Venlo (1-0), is nog altijd zonder puntenverlies in de eredivisie en evenaarde bovendien een record uit 1997.

Ruud van Nistelrooij. Tieme Klompe. Hans Vonk. Het is een greep uit de SC Heerenveen-selectie van het seizoen 1997-1998. Stuk voor stuk namen uit het roemrijke verleden van de club. Sinds zaterdagavond hebben ze in ieder geval één overeenkomst met de huidige ploeg van Heerenveen: beide selecties wonnen de eerste drie competitiewedstrijden van het seizoen. Lees hier verder .

Pluimveeslachterij Frisia Haulerwijk gaat dicht

Volgende week vrijdag worden de laatste kippen geslacht bij Frisia Food in Haulerwijk. De pluimveeslachterij sluit de poort. ,,Dit was echt een fijn bedrijf.”

Zijn vader had een dienstverband bij Frisia en dus ging ook zoon Henk de Haan (54) in 1982 na de middelbare school aan de slag bij deze pluimveeslachterij in Haulerwijk. En ook al zijn zeven broers en vier zussen hebben er een tijd gewerkt. ,,Dat zag je in die jaren heel vaak, dat ouders en kinderen er op de loonlijst stonden’’, verklaart De Haan die tot zijn veertigste in Haulerwijk woonde en sindsdien in Assen. Lees hier verder.

De sterke band tussen IJlst en de familie Nooitgedagt

In het boek Nooitgedagt – Icoon van de Friese maakindustrie 1865-2003 beschrijft Telegraaf-journaliste Yteke de Jong opkomst, groei en ondergang van het vermaarde familiebedrijf. ,,De sterkte van de familie is dat ze heel hecht met elkaar zijn.’’

,,Vroeger, op de lagere school in Oost-Groningen, leerde ik bij aardrijkskunde: IJlst, Nooitgedagt, schaatsen’’, zegt de IJlster amateurhistoricus Edsko Hekman in het boek. ,,Mijn vrouw kwam uit Bunschoten, die leerde hetzelfde. Het stond op een kaart die in de klas hing.’’ Nooitgedagt was een begrip. Bij het grote publiek vooral vanwege de schaatsen, die eigenlijk meer een bijproduct waren. Bij timmermannen vooral vanwege het gereedschap. Miljoenen beitels en schaven werden er gemaakt. De wat ouderen herinneren zich ook het houten speelgoed, eveneens een bijproduct, dat vanaf de jaren dertig veertig jaar lang werd geproduceerd. Lees hier verder.

Nieuws

menu