LC weekendoverzicht - 24 en 25 oktober | Gemeente beëindigt drankverkoopactie Leeuwarder café

Ton Eijer van Cafe Scooter verkoopt de laatste fles bier aan Jorrit Oudhof. Meteen daarna moet hij stoppen met de verkoop. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Een verkoopactie van het laatste bier door café Scooter’s in Leeuwarden is zaterdag door de gemeente beëindigd. De onderneming was tegen de regels. ,,Het was een ludieke actie’’, aldus eigenaar Ton Eijer van het café. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

De actie van Scooter's was bedoeld om nog een beetje contact te houden met de gasten. En natuurlijk om het laatste bier uit de vaten te verkopen. ,,Je moet iets doen in deze moeilijke tijden'', zegt Eijer. Hij en zijn vriendin en mede-eigenaar Ali de Vries verkochten zaterdag vanaf 1 uur ’s middags de restanten van een klein Leffe-fust en van een grote biertank met Hertog Jan. In tegenstelling tot de vorige horecasluiting in maart nam de brouwerij dit keer de vaten niet terug. Bezoekers konden een bidon of een plastic fles meenemen en die voor 2,50 euro laten vullen met bier. Een deel was al een week eerder opgegaan, toen de uitbaters eenzelfde actie hielden.

Rond half 3 's middags maakten handhavers een einde aan de actie. Volgens een woordvoerster van de gemeente overtrad het café de Drank- en horecawet die verbiedt alcohol te verstrekken die niet binnen of op het terras wordt opgedronken. Dat sommige restaurants dat ook doen, wordt volgens de woordvoerster oogluikend toegestaan. ,,Dat is een grijs gebied. Het is anders dan pakketten met drank meenemen.’’ De gemeente komt deze week met een standpunt over wat wel en niet mag in het kader van drankverkoop door horecazaken.

Door de huidige situatie rondom het coronavirus zit publiek bij sportwedstrijden er voorlopig niet in. Toch waren in het Abe Lenstra-stadion zaterdagavond tijdens de wedstrijd SC Heerenveen-FC Emmen liefst 15.000 stoelen bezet. Er zaten knuffelberen op de stoelen. Met de actie vroeg de stichting Kinderen Kankervrij aandacht voor kinderen die kanker hebben. Het aantal 15.000 staat voor het aantal kinderen in Nederland dat kanker heeft of heeft overleefd. Binnen 24 uur waren alle beren verkocht. De opbrengst van 230.000 euro gaat naar het goede doel. Heerenveen-trainer Johnny Jansen was onder de indruk van de actie.

Dan de coronacijfers van dit weekend. De GGD heeft in de 24 uur voorafgaand aan zondag 103 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is het laagste cijfer in een week. De meeste vastgestelde besmettingen komen uit Leeuwarden (21) gevolgd door Súdwest-Fryslân (14) en De Fryske Marren (12). Zaterdag werden 156 nieuwe positieve testen gemeld. Vrijdag waren dit er 152. Door een ict-storing bij de GGD werden de cijfers voorafgaand aan zaterdag niet goed doorgegeven. Die cijfers werden daardoor zondag pas bekendgemaakt. Er zijn dit weekend ook drie nieuwe sterfgevallen gemeld, allen op zaterdag. Het gaat om inwoners van de gemeenten Tytsjersteradiel, Waadhoeke en Weststellingwerf. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Verder in het nieuws

- Handhavers van de gemeente Leeuwarden hebben zaterdag een eind gemaakt aan een drankverkoopactie van café Scooter’s in de stad. De uitbaters van het café verkochten flesjes bier en de restanten van de inhoud van de biervaten, maar kregen te horen dat dat niet mocht .

- Efficiënt en bovenal dankbaar gebruikmakend van de fouten van de tegenstander. Zie hier het verhaal van de ruime overwinning die SC Heerenveen boekte op FC Emmen (4-0) . Heerenveen wacht dinsdagavond in het Abe Lenstra-stadion het bekerduel met TOP Oss. Volgende week zondag gaat de ploeg van Jansen voor de competitie op bezoek bij Sparta.

- Bij de ontruiming van een woning naar aanleiding van een uitslaande brand in een portiekflat aan de Rijperahemstraat in Sneek, zijn vrijdagavond een 'heel kleine' hennepkwekerij en meerdere explosieven gevonden . Volgens de 47-jarige bewoner die is aangehouden zijn de explosieven artefacten die hij in verschillende landen heeft gevonden met zijn metaaldetector.

- Honderden mensen zonden de afgelopen tijd foto’s van hun omgeving en zichzelf naar de makers van de Fryske Scheurkalender. De almanak, die voor de tweede keer verschijnt, zocht naar een antwoord op de vraag ‘wat beweegt jou in Friesland?’ . Op elk kalenderblaadje prijkt een andere ingezonden foto.

Tip van de redactie

Een bijzonder verhaal: als kind overleefde de nu 105-jarige Evert Galama de Spaanse griep die kort na de Eerste Wereldoorlog wereldwijd tientallen miljoenen slachtoffers eiste. Nu maakt de oud-Dedgumer ook de coronapandemie mee .

Voor meer dan driehonderd Friese organisaties dreigt een einde aan inkomsten van oudpapier. De waarde ervan is dusdanig laag dat het niet meer uit kan .

,,Mijn bloeddruk is werkelijk een stuk gezakt sinds ik geen talkshows meer kijk en niet langer hoef te luisteren naar, ach noem eens wat, de toekomstplannen van Henk Krol.'' De column van Jantien over huisdieren en dieren om het huis.

Nieuws

menu