LC weekendoverzicht 21 en 22 november | Schoolplatenverkoop in Deinum stilgelegd en De Jong prolongeert nationale titel

Schaatsster De Jong prolongeert Nederlandse allroundtitel ANP

De verkoop van een grote collectie schoolplaten in Deinum is zaterdag na iets meer dan uur stilgelegd omdat de toeloop tot een verkeersinfarct leidde in en rond het dorp. En schaatsster Antoinette de Jong heeft in Thialf voor de derde keer de Nederlandse allroundtitel veroverd. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

De gemeente Leeuwarden en de politie waren verrast door de plotselinge drukte die er zaterdag ontstond in Deinum, veroorzaakt door de nodige media-aandacht voor de schoolplatenverkoop. Volgens eigenaar Piet Heeringa stonden er tegen het middaguur vierhonderd mensen voor de deur . Boeren in de omgeving sloten hun erf al af voor wildparkeerders.

Coronacijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 91 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag werden 103 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames bleef gelijk. Er zijn 195 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Het aantal geregistreerde sterfgevallen bleef ook gelijk. Het totaal staat nu op 121.

Ook medailles voor Anema en Talsma

Schaatsster Antoinette de Jong (25) begon, doordat Jorien ter Mors zich terugtrok voor de slotafstand , als klassementleidster aan de afsluitende 5000 meter op het NK allround. Ze startte in de slotrit en moest een marge van 5,08 seconden verdedigen ten opzichte van haar opponente Melissa Wijfje. Dat lukte haar met verve, ze won de rit zelfs. Wijfje eindigde als tweede. Reina Anema uit Gorredijk won de 5000 meter in een tijd van 7.03,35 en eindigde daarmee ook op het podium.

Bij de mannen ging het brons naar Marwin Talsma uit Grou. Talsma won de 10.000 meter na een mooi duel met Patrick Roest , die een tiende tekort kwam voor zijn vierde afstandszege, maar wel met overmacht zijn eerste Nederlandse allroundtitel won.

Vogelgriep in Witmarsum, voor het eerst op vleeskuikenbedrijf

Op het pluimveebedrijf van de maatschap Kroondijk in Witmarsum is vogelgriep vastgesteld . De 90.000 vleeskuikens worden geruimd. Het vleeskuikenbedrijf ligt aan de Marnedijk tussen Witmarsum en Schettens.

Volgens bestuurslid Piet Faber van de LTO Pluimveehouderij is voor het eerst sinds 2003 sprake van vogelgriep op een vleeskuikenbedrijf. De meeste besmettingen doen zich voor op leghennen- en eendenbedrijven. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Witmarsum liggen 3 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Populaire pauw uit Grou

De vogelgriep treft ook een geliefde pauw uit Grou. Het dier werd, net als andere dieren in het Grouster Wilhelminapark, geruimd. Dode en zieke dieren worden alleen geruimd als het er heel veel zijn, of als het gaat om gebieden waar veel mensen komen. Zoals parken en kinderboerderijen, legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio uit. Het Wilhelminapark in Grou was deze week het eerste van die gebieden .

,,We wisten dat er vogelgriep was, maar dat het zo hard zou gaan hadden we niet zien aankomen’’, zegt Sabine Vriesema uit Grou, voorzitter van stichting De Hoannepôle, die de dieren in het Wilhelminapark beheert.

Politie opent jacht op drugscriminelen

De politie Noord-Nederland wil meer drugscriminelen onderscheppen en verwacht zo ‘aanstormend talent’ te stoppen. Voor deze aanpak van ondermijning zijn drie nieuwe interventieteams ingericht.

De teams richten zich op criminaliteit met grote maatschappelijke effecten. Zoals lokale dealers bijvoorbeeld. ,,Die ronselen jongeren voor het rondbrengen van drugs. Het grote geld heeft aantrekkingskracht,’’ zegt Hugo van Klaveren, hoofd van de regionale recherche. Door juist die groep op te sporen wil de politie het aanzuigende effect op jongeren een halt toeroepen en voorkomen dat dealers steeds meer invloed krijgen op hun omgeving en de maatschappij. Lees hier verder.

Verder in het nieuws

* Een 21-jarige vrouw uit Haulerwijk is zaterdagochtend op de N979 om het leven gekomen nadat ze met haar auto tegen een boom botste. Het ongeval gebeurde ter hoogte van Een-West, op de grens van Drenthe en Friesland.

* Een 51-jarige man uit Franeker heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een medewerker van de railcatering omver geduwd, waarna zij gewond raakte aan haar heup. Het incident gebeurde op het centraal station van Leeuwarden. De verdachte was onder invloed van alcohol in slaap gevallen in de trein. Een beveiliger en het latere slachtoffer begeleidden de man naar buiten, waarna hij vrouw omver duwde. De man is als verdachte van zware mishandeling aangehouden.

* De letterzetter en droogte laten bomen in de Compagnonsbossen van Ravenswoud massaal bezwijken. Omdat de bossen weinig variatie kennen, er groeien bijna alleen maar fijnsparren, ziet het bos er ongezond uit. En het wordt er door vallend hout steeds gevaarlijker. Natuurmonumenten grijpt in.

Tips van de redactie

* Kaarslicht, rijke mannen in habijten en rare rituelen: veel mensen hebben wel een beeld van de vrijmetselarij, denk ze. Oud-chirurg en vrijmetselaar Rob Leemans uit Leeuwarden schenkt (min of meer) klare wijn in z’n boek over de geschiedenis van de vrijmetselarij in Groningen, Drenthe en Friesland

* Wie is Kees? Een oplichter, sjacheraar en criminele burgerinfiltrant die zich mengde in de plannen van twee Friese motorbendes. We volgen het spoor van de man met de codenaam A-4110 .

* Een antwoord op de prangende vraag van vlogger Jordy: wat zit er achter de deur van een viaduct. over de A7? Rijkswaterstaat opende de deur op verzoek.

* En om In (en met) schoonheid af te sluiten kijken we even over de schutting naar Groningen: dit weekend ging het klokkenspel van de Martinitoren ‘viral’ op Instagram . Vrijdagavond speelde de beiaardier nummers van de Rolling Stones op de toren. De beelden daarvan bereikten Stones-frontman Mick Jagger, die het deelde met z’n twee miljoen volgers.

Nieuws

menu