LC weekendoverzicht - 19 en 20 september | Nieuw oefengebied straaljagers boven Noordzee vertraagd, eerste doelpunt van VSV'31 op Vlieland

Een F-35.

Een F-35. FOTO ANP

De aanwijzing van nieuwe grenzen voor een groot militair oefengebied voor straaljagers boven de Noordzee is vertraagd. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

De coronacrisis gooit roet in het eten. Aanvankelijk zou er dit najaar een ontwerp-voorkeursbeslissing liggen. Dat schuift een jaar op, meldt het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat in de begrotingsstukken voor volgend jaar.

Het nieuwe oefengebied in het noordoosten boven de Noordzee moet Defensie meer ruimte bieden om te oefenen met de F-35’s van Vliegbasis Leeuwarden. De aanwijzing is onderdeel van een groter plan voor de luchtruimherziening boven Nederland. Lees hier verder.

Voetbalclub van Vlieland scoort eindelijk eerste doelpunt

Het sportpark op Vlieland ontplofte zondagmiddag. Een dik jaar moesten ze erop wachten, maar eindelijk was daar zondag het eerste doelpunt van VSV’31.

Nieuwe aanwinst Pieter Kleinjan tekende voor de primeur. Na een mooie een-twee met zijn maat Jelle Witteveen, krulde Kleinjan de bal langs de doelman van Tijnje. ,,Iedereen was in extase’’, zei de doelpuntenmaker. ,,Eigenlijk vond ik het juichen nog mooier dan scoren.’’

VSV’31 kreeg vorig seizoen 111 doelpunten om de oren en scoorde nooit. Deze zomer kreeg de selectie een kwaliteitsimpuls door onder andere het aantrekken van Kleinjan. ,,Toen ik een collega vertelde dat ik overwoog om voor VSV te gaan spelen, kreeg ik meteen die middag een appje van de teammanager. Toen kon ik niet meer terug.’’ Lees hier verder .

Noodkreten op Oldehoofsterkerkhof

Twee noodkreten strijden zaterdagmiddag om aandacht bij de demonstratie onder de Leeuwarder Oldehove: neem meer vluchtelingen op, maar vooral: haal ze weg uit dat vreselijke Moria.

‘Eerlijk delen’ staat op het protestbord dat Petra Vlutters boven haar hoofd houdt. Als afdakje tegen de zon, want die schijnt fel op de circa zeventig toehoorders op het Oldehoofsterkerkhof. ,,Ik heb dit bord al eens eerder gebruikt, bij een demonstratie voor het basisinkomen. Eerlijk delen is een term waar je veel kanten mee op kunt.” Lees hier verder.

Theater Koornbeurs richt zich voortaan op artiest uit de nabije omgeving

 

De Koornbeurs vierde zaterdag de opening van het theaterseizoen. Het theater in Franeker gaat zich richten op artiesten uit de regio. ,,Deroan wolle wy ús ferbine. En soms betsjut dat: ‘werom nei de roots’.’’  Want zo begon het vroeger ook, haalt directeur Titia Huisman aan. Toen bood het theater ruimte aan gezelschappen uit de regio. Het betrof zowel amateurs als professionals. En daar moet De Koornbeurs dus weer naartoe, aldus de directeur. ,,Mei moaie, lytse pareltsjes fan foarstellings.’’ Lees hier verder.

Droom van slechtziende truckliefhebber Ynte (14) komt uit: ‘Altijd wens gehad om in een vrachtwagen te rijden’

Ynte Reitsma (14) uit Oudehaske lijdt aan een energiestofwisselingsziekte en heeft een verminderd zicht, maar dat weerhield hem niet van zijn droom ooit een vrachtwagen te besturen. Zaterdagmiddag kwam zijn wens in vervulling bij Verkeersschool Hielkema in Heerenveen.

Ynte is al zijn hele leven gek van vrachtwagens. Toen hij als baby op de commode lag, hoorde hij volgens zijn moeder Nienke Kroes al van ver dat er een truck aan kwam rijden. ,,Ik had altijd de droom om in een vrachtwagen te rijden”, vertelt hij. ,,Net als mijn vader lijkt het mij ook leuk om vrachtwagenchauffeur te worden, maar door mijn ziekte en slechte zicht kan dat niet.” Lees hier verder.

 

Puzzel SC Heerenveen valt opeens in elkaar

Trots, ongelooflijk blij én kritisch. Het was kort gezegd het verhaal van Johnny Jansen, na de 1-3 overwinning op Fortuna Sittard. Het was zaterdagavond laat in stadion van Fortuna Sittard niet moeilijk om de winnende trainer te herkennen. Terwijl Kevin Hofland met een gezicht als een oorwurm langs de camera’s liep, stond een paar meter verderop de trainer van SC Heerenveen. Een glimlach van oor tot oor, die het midden hield tussen blijdschap en opluchting. Lees hier verder.

Visser negende in Le Mans bij debuut

Voor de Friese coureurs werd de legendarische 24 uur van Le Mans er dit weekeinde een van uitersten. Waar debutante Beitske Visser met haar team Richard Mille verdienstelijk als negende eindigde in de LMP2-klasse, kon Nyck de Vries met het kansrijke Racing Team Nederland een podiumplek door veel pech al snel vergeten.

Visser was naar eigen zeggen ‘superblij’ met de race en de klassering ,,We reden een constante race, maakten geen fouten en het ging supergoed.'' Lees hier verder.

Jongenskaatsers Dronryp maken favorietenrol waar op de Freule

De jongenskaatsers van Dronryp wonnen zaterdag de Freulepartij in Wommels. In een vrij eenzijdige finale rekenden Rutger Kumbangsila, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma af met Jellum-Bears, waarvoor Harold de Boer, Jelmer Miedema en Wiebe Siemen Leenstra in actie kwamen.

Dronryp werd vooraf al gezien als de grote favoriet. Vier van de afdelingspartijen die eerder in het seizoen op het programma stonden, werden namelijk gewonnen. Toch ging het in Wommels, waar wegens corona slechts genodigden en familieleden van de kaatsers welkom waren als toeschouwers, niet in elke omloop van een leien dakje. Lees hier verder

Drachtsters zijn overlast van jeugd in centrum beu

Drachtsters zijn klaar met de groep vandalen die zich al enige tijd misdraagt in het centrum. De jeugd maakt zich schuldig aan het afsteken van zwaar vuurwerk en het plegen van vernielingen.

Het afgelopen weekeinde werd een Drachtster (18) in de kraag gevat toen hij een fiets in brand stak. De politie heeft al meerdere aanhoudingen gepleegd. De ouders van de overtreders zijn ingelicht.

De PvdA-fractie in Smallingerland wil van burgemeester en wethouders weten of het college de overlast gaat aanpakken. En welke mogelijkheden het college ziet om de jeugd alternatieven aan te bieden in coronatijd.

SC Cambuur loopt averij op in Oss

SC Cambuur liep zaterdagmiddag op bezoek bij TOP Oss opnieuw schade op. De voor dit weekeinde nog puntloze hekkensluiter hield de bezoekers op 2-2. Het punt was allerminst gestolen. Lees hier verder

Fierljepper Wisse Broekstra pakt NK-titel met fraai pr

Wisse Broekstra is in Burgum Nederlands kampioen fierljeppen geworden. De Tzummarumer deed dat in stijl. Hij won met een nieuw Nederlands record van 20,72. Het oude record stond met 20,30 op naam van Reinier Overbeek.

De Hollandse springer uit Benschop kon er niet om rouwen. Hij won met overmacht (20,91) de nationale titel bij de junioren. Ysbrand Galama leek de seniorentitel te pakken. De Workumer kwam als eerste van alle ljeppers over de 21 meter. De Workumer kwam tot 21,09. Hij had niet meer gerekend op titelhouder Rian Baas uit Utrecht, die in zijn laatste sprong centimeter verder kwam; 21,10.

Sigrid Bokma werd voor het eerst Nederlands kampioen bij de vrouwen. Met een prachtig pr van 17,08 (was 16,26) won de ljepster uit Hylpen de titel. Ook bij de meisjes was er Fries succes. Inger Haanstra uit It Heidenskip werd met ook een pr van 15,10 (was 14,62) nationaal kampioen.

Noardeast-Fryslân wil regenbooggemeente worden

Noardeast-Fryslân wil regenbooggemeente worden. Dat stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor, die er 1 oktober over vergadert. Een regenbooggemeente steunt LHBTI’ers (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen).

Afgelopen week werd de raad alvast opgewarmd met een documentaire over Sipke Jan Bousema, geboren Dokkumer, en zijn strijd voor gelijkheid. Noardeast wordt de vierde regenbooggemeente in Friesland, na Heerenveen, Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke.

Nieuwe technische commissie voor IFKS

Met de benoeming van een nieuwe technische commissie is Skûtsjevereniging IFKS bestuurlijk weer operationeel. Tijdens de algemene ledenvergadering zaterdag in Heeg kwam er een klap op.

De vorige technische commissie stopte afgelopen maart. Tijdens de schippersvergadering in november werd duidelijk dat een aantal leden van de commissie die de skûtsjes controleren, zich onheus bejegend voelden door schippers van de vloot. Het leidde er (mede) toe dat de leden hun werk neerlegden.

Veel gedoe ontstond nadat 21 schippers afgelopen seizoen te laat waren met de betaling van het inschrijfgeld of het doorgeven van technische gegevens. Dat had tot uitsluiting kunnen leiden, maar het IFKS-bestuur besloot dat een extra betaling van 150 euro afdoende was. Lees hier verder