LC weekendoverzicht - 15 en 16 augustus | Eerste coronabesmetting op Vlieland, postume onderscheidingen Indiëgangers

FOTO NIELS DE VRIES

Op Vlieland is de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het betreft een toerist die het eiland inmiddels heeft verlaten. En er zijn nog vier personen die op camping Appelhof op Terschelling zijn geweest positief getest op het coronavirus. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Vandaag in het nieuws:

Coronabesmetting op Vlieland

Veiligheidsregio Fryslân meldt zondag dat op Vlieland een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Het gaat om een persoon die als toerist - met gezin - op Vlieland verbleef. De geteste persoon is met speciaal vervoer naar de vaste wal gebracht en gaat in thuisisolatie.

,,Nu het virus in heel Nederland weer oplaait was het te verwachten dat het ook ons eiland zou raken. Al is het toch schrikken als het dan daadwerkelijk hier is'', reageert Tineke Schokker, burgemeester van Vlieland.

Mensen met klachten kunnen zich op Vlieland wenden tot de huisarts, die op het eiland de coronatesten uitvoert. De GGD voert momenteel bron- en contactonderzoek uit.

Nog vier bemettingen die te herleiden zijn naar camping Appelhof

Nog vier personen die op camping Appelhof op Terschelling zijn geweest, zijn positief getest op het coronavirus. Het gaat om jongeren die zich niet op het eiland hebben laten testen, maar alweer thuis waren en daar klachten kregen. Zij hebben zich in eigen omgeving alsnog laten testen, meldt de GGD. Het totale aantal besmettingen dat te herleiden is naar de camping op Terschelling komt hiermee op 14.

'Jongeren zonder klachten mogen zich vrij bewegen'

De eigenaar van de camping, Geert van Dieren, windt zich intussen op over het feit dat jongeren met een polsbandje van de camping op sommige plekken op het eiland niet meer worden binnengelaten. Op de camping heeft hij een briefje opgehangen waarin hij de jongeren adviseert het bandje af te doen. 'Mocht men dan wel vragen wat jullie verblijfplaats is dan kun je zeggen dat je een huisje huurt', staat erop.

Lees ook | Eigenaar camping Appelhof: bandje lijkt wel een Jodenster dus doe maar af

Op social media wordt de actie op social media met wisselende reacties ontvangen. Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân, zegt dat hij de ergernis bij de camping-eigenaar wel kan invoelen: ,,Ik denk dat we moeten vaststellen: we hebben één positief geval gevonden, dat valt gelukkig dus heel erg mee. Maar jongeren zonder klachten mogen zich natuurlijk net als iedere Nederlander elders overal naartoe bewegen. Als ze dan geweerd worden omdat ze een bandje om hebben of zeggen van de camping te komen, dan is het niet zoals we dat met elkaar hebben afgesproken.''

Volgens Hofstra zijn de campinggasten zelf verantwoordlijk voor wat ze verstandig achten en wat niet. ,,Het is terecht dat we deze jongeren dezelfde verantwoordelijkheid geven als iedere burger in Nederland. Ik snap dat de beeldvorming wat raar is, maar het zit 'm ook aan de andere kant: als ze geen klachten hebben, mogen ze gewoon overal naar toe."

Postume onderscheidingen voor Indiëgangers

Bij de Indiëherdenking in Heerenveen zijn zaterdagavond postuum eretekens uitgereikt voor militairen Gerrit Vis uit Heerenveen en Jan Dam uit Tijnje. De beide mannen kwamen in 1948 op 21-jarige leeftijd om het leven in Nederlands-Indië.

Vis overleed, nadat een pantserwagen waarin hij zat op een bom reed. Dam stierf nadat hij volgens zijn dochter op een paard zat en werd neergeschoten. Lees hier verder.

Skûtsje keert na honderd jaar terug bij Drachtster familie

Na zo’n honderd jaar is het skûtsje Binnenvaarts Welvaren terug bij de familie Pietersma uit Drachten. Het schip kwam zaterdag aan in het dorp.

Met een stapel oude krantenartikelen vol verhalen over skûtsjes en een boek over schepen zat Bauke Wouters Pietersma (72) te wachten op de aankomst van het skûtsje. Het was zijn opa en naamgenoot die het schip in 1910 liet bouwen. ,,Dit is hem’’, zegt hij als hij een oude foto pakt. Het was het eerste ijzeren skûtsje van de beroepsschipper. Lees hier verder.

 

Code geel in hele land wegens onweersbuien en hagel

Het KNMI heeft voor het hele land code geel uitgeroepen. In de middag en avond komen onweersbuien voor, soms met hagel. In het zuiden en westen kunnen bij buien ook windstoten tot ongeveer 70 km/uur voorkomen. Ook is er kans op blikseminslag.

De maximumtemperaturen lopen uiteen van 26 graden in het Waddengebied tot 31 graden in het oosten en zuidoosten.

Het KNMI rekent op nog enkele warme nachten. Vanaf woensdag gaat het af en toe regenen. Na zondag 23 augustus wordt het wisselvallig weer, met normale temperaturen.

Mondkapjes bij start van nieuwe schooljaar

ROC Friese Poort adviseert studenten en medewerkers met klem om bij de start van het schooljaar mondkapjes te dragen, op weg naar hun leslokalen in de gebouwen. De school begint maandag over een week weer met de lessen.

Friese Poort gaat met het verzoek verder dan de richtlijnen voorschrijven. 'We hanteren in tegenstelling tot het voorgezet onderwijs de anderhalve meter afstand tussen studenten onderling. Maar we gaan ervan uit dat het in de verkeersruimtes niet te allen tijde eenvoudig zal zijn om dat te handhaven', stelt de scholengemeenschap. Friese Poort vraagt iedereen nadrukkelijk om buiten de leslokalen mondkapjes te dragen in de gebouwen. Studenten en medewerkers zijn vrijdag per mail geïnformeerd door de scholengemeenschap. De school telt ongeveer 15.000 studenten en 1600 medewerkers.

Pas in 2021 vaccin: 'Najaar kan heel taai worden'

Waar eerst gehoopt werd dat Nederland eind dit jaar over het coronavaccin van AstraZeneca zou beschikken, lijkt dat inmiddels geen haalbare kaart meer. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid repte vorige week tijdens de persconferentie van het kabinet opeens over een vaccin ‘in de eerste maanden van 2021'. Het in Oxford ontwikkelde middel kan dit jaar geproduceerd worden, stelt een woordvoerder van AstraZeneca. Het vaccin wordt al getest op grote groepen mensen. ,,We hopen nog steeds dat die tests in september of oktober klaar zijn. Maar we kunnen het niet beloven.'' Experts verwachten niet dat het zo snel gaan. Dat zou volgens hen kunnen betekenen dat Nederland een heel taai najaar tegemoet gaat. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Automobilist rijdt fietser aan in Leeuwarden, dader vlucht

* Prinses Beatrix en Mabel varen door Terherne

* Rederij Doeksen schrapt meerdere afvaarten eilanden

* Dronken schipper ligt op dek: omstanders brengen boot naar wal

Tip van de redactie:

* Zeventien miljoen rijkscompensatie voor Friese gemeenten, zoveel kreeg jouw gemeente

* Rups belaagt de buxus: struiken kleuren geel

* Jan en Joop de Vries, de laatste vissers van Laaksum

Nieuws

menu