LC weekendoverzicht 14 en 15 november | Plan voor grutto's, prijs voor onderzoek tweetaligheid en Sinterklaas is in het land

Peter Egbers op een archieffoto uit 2014 bij zijn technische vondst om mensen aan de beamdeming toch te laten praten met hun eigen stem. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Landbouw- en natuurminister Carola Schouten krijgt een ‘aanvalsplan Grutto’. En in Harlingen vond zaterdag een sinterklaasintocht plaats van Ongehoord Nederland. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

* De weidevogelstand in Nederland gaat zó hard achteruit dat ons land afstevent op lege weilanden zonder grutto’s, waarschuwen verschillende natuur- en milleubehartigers. Met hun ‘aanvalsplan Grutto’ willen oud-minister Pieter Winsemius, It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland overheden aansporen de regie te nemen om het tij te keren. Er zijn stevige maatregelen en extra middelen nodig, stelde Winsemius zondagochtend in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ op NPO Radio 1, waar het plan werd gepresenteerd. Lees hier verder.

* Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 70 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag werden 90 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 2. Er zijn 185 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Het aantal geregistreerde sterfgevallen bleef gelijk. Het totaal staat nu op 101. Volg het laatste coronanieuws in ons liveblog.

Sinterklaas is in het land

De Sint en z’n Pieten zijn in het land. Zaterdagmiddag meerde de pakjesboot aan de ‘Dieuwertje Blokkade’ aan - een knipoog naar de vrouw die het Sinterklaasjournaal voor het twintigste jaar presenteert. Nadien volgde een plechtigheid die verdacht veel weg had van de defilés die koningin Juliana traditiegetrouw op Koninginnedag afnam op paleis Soestdijk.

Intussen vond er in Harlingen ook een intocht plaats. Die bleek op poten gezet door Ongehoord Nederland, een vereniging die graag tot het omroepbestel wil toetreden en het niet eens is met het veranderende uiterlijk van Pieten. In een dertig minuten durende uitzending is te zien hoe Sinterklaas en een aantal Zwarte Pieten van een schip stappen. Burgemeester van Harlingen Roel Sluiter zei dat hij niet op de hoogte was van de opnames.

Ook in Drachten kreeg het kinderfeest een politiek tintje. Actiegroep Farmers Defence Force sponsorde een groep van ongeveer tien Zwarte Pieten die in het centrum pepernoten en cadeautjes uitdeelden .

* Oud-promovendus van de Fryske Akademy Evelyn Bosma en haar collega Naomi Nota hebben de Klokhuis Wetenschapsprijs 2020 gewonnen voor hun onderzoek naar hoe tweetalige kinderen in Friesland lezen. De winnaar werd zondag via een livestream bekendgemaakt.

* Noardeast-Fryslân zou overwegen om toch sportclubs in het Harddraverspark in Dokkum te houden, in plaats van ze te concentreren in het Tolhuispark. Dat is een plotselinge wending in het hoofdpijndossier sportverplaatsing in Dokkum. Eerder wilde de gemeente juist alle sportverenigingen uit het Harddraverspark naar het Tolhuispark verplaatsen.

* Een motorcrosser is zondagochtend op crossbaan Prikkedam in Makkinga hard ten val gekomen . Volgens een getuige sprong de man met z’n motor over een bult en kwam hij op een verkeerde manier in een diep spoor terecht.

* In navolging van SC Heerenveen heeft ook FC Dordrecht zijn stadion gevuld met knuffeldieren. De ‘Schapenkoppen’ werden in hun thuiswedstrijd tegen De Graafschap zaterdag aangemoedigd door vijfhonderd schapen . Het idee is afgekeken van de Friezen, die onlangs tegen Emmen speelden voor tribunes vol met beren , een actie voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). De actie in Dordrecht komt ook ten goede aan KiKa én de High Five Foundation. De Dordste schaapjes zijn voor 20,20 euro te koop.

* Na wat gesteggel de afgelopen weken over de overdrachtsbelasting is de Tweede Kamer eruit. Een groot deel van de jonge huizenkopers wordt gematst en beleggers gaan fors meer betalen voor de aankoop van een huis. Ook voor bedrijfspanden verandert er wat. Hoe zit het precies?

* Als reactie op het kabinetsbesluit om vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden, schoten vuurwerkliefhebbers uit het hele land vrijdagavond pijlen omhoog. Wat vind jij van het vuurwerkverbod? Doe mee aan onze poll.

* Een inwoner van Garyp (52) is wegens het misbruiken van id-bewijzen van anderen door de politierechter veroordeeld tot vier maanden cel, plus vier maanden voorwaardelijk.

* Oud-burgemeester Allard Schuilenga van Bolsward is op 2 november op 77-jarige leeftijd in Drachten overleden .

* Verdwijnt het bankkantoor uit het straatbeeld, in navolging van de telefooncel en de tv-antennes? Het lijkt er wel op, nu de banken maar doorgaan met de sluiting van filialen .

* Twee maanden lag de langst liggende Covid-19-patiënt in Medisch Centrum Leeuwarden op de intensive care. Aanzienlijk langer dan de zes dagen die gemiddeld voor een ic-opname staan. Maar anders dan in veel andere ziekenhuizen kon deze patiënt de laatste vier weken bellen met het thuisfront. ,,Ongelooflijk belangrijk contact”, zeggen de intensivisten Peter Egbers en Christiaan Boerma. Lees hier verder [PREMIUM]

* Cambuur speelt vanavond (20.00 uur) de topper tegen Almere City. Het duel wordt afgewerkt in Leeuwarden. Cambuur staat momenteel vierde in de eerste divisie en heeft 5 punten minder dan Almere City. Dat heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. De topper is vanaf 19.30 uur te volgen in een liveblog op LC.nl.

* Nu alle zorgpremies bekend zijn van de verzekeraars in Nederland kan het puzzelen beginnen. Blijf je bij je zorgverzekeraar of stap je over naar de concurrent?

* Een briefje in de bus doen bij bewoners van je favoriete huis: digitaal platform Wensk doet in feite hetzelfde. De jonge ondernemer Tjerk Pieter de Vries uit Dokkum bedacht het concept, dat de woningmarkt meer in beweging moet zetten.

* Nog drie weken tot pakjesavond, hoe gaan we het vieren nu we niet met de hele familie rond de schoorsteen kunnen zitten?

Nieuws

menu