LC weekendoverzicht - 12 en 13 september | Ernstig ongeval bij Dokkum, SC Heerenveen begint met zege aan het seizoen

FOTO PRONEWS

Er gebeurden zondagmiddag twee ernstige ongevallen in Friesland. Bij een ongeluk op de Lauwersseewei bij Dokkum raakte een inzittende van een auto ernstig gewond toen de auto in de sloot belandde. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Door nog onbekende oorzaak raakte een automobilist zondag langs de Lauwersseewei (nabij de Sintrale As) van de weg af, waarna de auto via de berm in de sloot belandde. Twee ambulances, de brandweer en een traumahelikopter kwamen ter plaatse voor de hulpverlening. De bestuurder kon vrij snel uit de auto worden gehaald. Een vrouw die naast de man zat, kon niet uit de auto komen en is door de brandweer uit het voertuig gered.

In ieder geval de vrouw is met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Een deel van de weg was tijdelijk afgesloten voor verkeer.

En op de Schansdijk in Waskemeer vloog een automobilist zondagmiddag met de auto uit de bocht, waarna hij tegen een boom botste en de auto op zijn kant in een droge sloot terechtgekomen. De bestuurder, een 21-jarige man uit Zwolle, is in een ambulance meegenomen naar het ziekenhuis overgebracht. De bijrijder bleef ongedeerd.

SC Heerenveen beleeft fijne seizoensouverture

Alsof SC Heerenveen geen waardeloze voorbereiding had gedraaid, alsof er niet zes oefennederlagen op rij waren geleden. Met vastberadenheid én een uitblinkende Joey Veerman won de ploeg van trainer Johnny Jansen de competitie-ouverture met 2-0 van Willem II.

 

De zege kwam voor voor Jansen niet eens als een enorme verrassing. ,,Natuurlijk is het altijd een vraagteken waar je staat na zo’n voorbereiding, maar ik wist dat er een goede mentaliteit in dit team zit. Maar dat het zo uitpakt als vanavond, is natuurlijk geweldig.” Lees hier verder .

Bekijk hier een fotoserie van de wedstrijd

Café de Zomer op Terschelling dicht vanwege overtreden coronaregels

Café de Zomer in West-Terschelling is op last van de Veiligheidsregio gesloten. De politie constateerde na enkele waarschuwingen dat de exploitant van het café in de Torenstraat in West-Terschelling zich nog steeds niet hield aan de coronaregels. Zo werd de verplichte gezondheidscheck in het café niet goed uitgevoerd en ook ging het registreren van gegevens van bezoekers niet goed. Bezoekers hielden zich daarnaast zich niet aan de anderhalve meter afstand.

Het café mag weer open zodra de exploitant van het café met een plan van aanpak komt, waaruit blijkt dat er maatregelen zijn genomen waardoor de exploitant en de bezoekers van Café de Zomer de regels kunnen naleven.

Beginnend bestuurder rijdt 209 km/uur

Een 21-jarige bestuurder uit gemeente De Fryske Marren is vrijdagavond door de politie in Sondel aangehouden voor te hard rijden. Hij reed met liefst 209 km/u over een weg waar 60 km/u is toegestaan. Er zaten ook twee jeugdige bijrijders in de auto. Zijn rijbewijs en auto zijn in beslag genomen. De bestuurder zal ook een verplichte cursus bij het CBR moeten volgen.

De politie voerde aan de Sondelerdyk een verkeerscontrole uit vanwege klachten over te hard rijdende auto’s. Dat resulteerde in meerdere bekeuringen en de invordering van twee andere rijbewijzen .

Robin van der Land uit De Westereen wint Groene Camera voor 'natuurfotografietalent van het jaar'

Op een avond in februari trok de 17-jarige Robin van der Land met zijn camera richting natuurgebied Houtwiel bij Feanwâlden. Hij schoot er plaatjes van de tienduizenden spreeuwen die daar in de wintermaanden zitten. Dankzij één van die foto’s won hij zaterdag fotowedstrijd Groene Camera 2020 in de categorie ‘Natuurfotografietalent van het jaar’.

Op de prijswinnende foto vliegt een spreeuw in avondlicht naar een hoogspanningsmast in tegenlicht Volgens het juryrapport ‘een foto waarin veel valt te ontdekken’. Van der Land herkent zich daarin. ,,Er is een sterke balans tussen de chaos van de spreeuwen op rechts en de rust van de vogel die op links aanvliegt.’’

De Groene Camera is een wedstrijd van de website natuurfotografie.nl. Uit zo’n achtduizend inzendingen, afkomstig uit Nederland en België, selecteerde de jury tien finalisten per categorie. Lees verder .

Prinsjesdag dit jaar ‘in útklaaide boel’

De planning van deze Prinsjesdag laat niets aan het toeval over. In vergelijking met andere Prinsjesdagen is er dit jaar ,,gjin klap oan’’, verzucht Harry van der Molen (CDA). ,,It wurdt in útklaaide boel. Der sit gjin fleur oan.’’

Eerste en Tweede Kamerleden worden komende dinsdag rond het middaguur van het Binnenhof met bussen naar de Grote Kerk vervoerd. Dat is 450 meter verderop. Lopen mag niet; dat zou maar publiek trekken in coronahaard Den Haag. Bovendien hangen er demonstraties in de lucht. Lees hier verder

En verder in het nieuws:

* Hoe verdelen we eerlijk de vaccins?

* Inbrekers betrapt in Leeuwarden en overmeesterd met hulp van hond

* Partuur Bergsma ook in Franeker de baas, goede generale Dijkstra c.s. voor Frouljus-PC

* Grote bult gemaaid gras in brand in Heerenveen

* Auto te water in Leeuwarden, 78-jarige vrouw in kritieke toestand naar ziekenhuis

Tip van de redactie:

* Boze boeren en bloedstollende vergaderingen: hoe is het zover gekomen en hoe krijgen we de rust weer terug?

* Opinie: Friese popscene hijst de stormbal

* Twee keer eerder geen koets op Prinsjesdag, ‘kouwelijke maar toch opgewekte gezichten’

Nieuws

menu