LC weekendoverzicht - 1 en 2 augustus | Steeds meer mondkapjes in natuur en oefenwedstrijd afgebroken na positieve coronatest

Een FFP2-mondmasker. FOTO AFP

Het dragen van een mondkapje is verplicht op de veerboten naar de Waddeneilanden. Maar waar laten mensen hun mondkapje als ze op hun eiland van bestemming zijn? Op Schiermonnikoog ziet boswachter Cynthia Borras steeds vaker mondkapjes in de natuur liggen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Op alle plekken worden mondkapjes gevonden, vertelt Borras. ,,Langs de fietspaden, op straat in het dorp, in de vogelkijkhut en op het strand.’’

Hetzelfde geldt ook voor plastic wegwerphandschoenen. Of het nu toevallig uit een jaszak is gevallen of dat men het doelbewust dumpt, het effect is er volgens haar niet minder om. ,,Ik zie ze nu zo regelmatig dat ik wel wanhopig begin te worden.”

De kortzichtigheid van mensen steekt Borras: ,,We hebben met het coronavirus net een ramp gehad en dan maken we ons ineens niet meer zorgen om die andere ramp: de milieuvervuiling.” Naast mondkapjes en handschoenen zien Borras en haar collega ook iets wat per definitie met opzet is achtergelaten: wc-papier. Borras denkt dat mensen angstig zijn om publieke toiletten op het eiland te gebruiken.

Oefenwedstrijd VV Kollum afgebroken na positieve coronatest van voetballer

De oefenwedstrijd die VV Kollum zaterdagmiddag speelde tegen SC Genemuiden is na 35 minuten afgebroken. Dit vanwege een positieve coronatest van een voetballer van VV Kollum. De speler was zelf niet aanwezig in Genemuiden.

,,Hij had klachten, dus hij heeft gisteren een test gedaan”, zegt Bauke Schat, voorzitter van VV Kollum. Om die reden was de speler ook niet aanwezig in Genemuiden. Toen de uitslag van die test bekend werd, werd uit voorzorg besloten om de oefenwedstrijd te staken.

Ambassadeur Pete Hoekstra fietst door twaalf provincies

Pete Hoekstra fietst tijdens de crisis langs #echtevrienden

Zijn vrouw Diane zit een maand in de Verenigde Staten om hun jongste kleinkind in de armen te sluiten. Een mooi moment voor een fietstoer door twaalf Nederlandse provincies, dacht VS-ambassadeur Pete Hoekstra (66).

Hoekstra heeft niet de minste fietsmaat mee. Het is Kenneth Ward, de permanent vertegenwoordiger van de OPCW, de Organisatie voor het verbod op Chemische Wapens in Den Haag.

Normaliter fietsen ze iedere zaterdagochtend samen een rondje. Maar waar Hoekstra inmiddels alle uithoeken van Nederland wel kent, kwam Ward de afgelopen 4,5 jaar amper buiten Den Haag. Zaterdag startten ze, zondag arriveerden ze na 93 kilometer vanuit Almere in Wolvega. Ward fietste kilometers lang over nieuw land, daar waar vroeger de Zuiderzee was. Hij kijkt nóg verbaasd. ,,Dit is een bijzonder land.’’

 

SC Heerenveen verliest eerste echte oefenwedstrijd: 1-0

SC Heerenveen verloor de eerste echte oefenwedstrijd in de voorbereiding met 1-0 van NAC in Breda. Finn Stokkers maakte vlak voor tijd het enige doelpunt.

Het was voor het team van trainer Johnny Jansen het eerste potje sinds 7 maart, toen Heerenveen in de afgebroken competitie thuis speelde tegen Ajax. Bij het oefenduel van zaterdagmiddag was wegens corona-omstandigheden een handjevol publiek aanwezig in het NAC-stadion.

Hoogstaand was het allemaal niet in Brabant. Heerenveen speelde met een heel jonge ploeg. Een greep: doelman Jaimy Kroesen 17 jaar, centrale verdediger Timo Zaal 16 jaar, vleugelspeler Arjen van der Heide 18 jaar, middenvelder Rami Hajal 18 jaar. Na 65 minuten wisselde Jansen zijn hele elftal. De spelers die toen binnen de lijnen kwamen, waren gemiddeld nog ‘groener’ dan het basisteam. Yoram Boerhout was de jongste: 15 jaar.

Winst Cambuur in bijzonder oefenduel met PEC

Bij vlagen goed spel leverde Cambuur zaterdag een terechte oefenzege op tegen eredivisieclub PEC Zwolle: 2-0. De winst kwam in een duel dat door strikte coronamaatregelen anders dan anders was. Lees hier verder

Reconstructie stikstofdebat

Wantrouwen tussen boeren en minister groter dan ooit

Tien maanden na het grootste boerenprotest ooit in Nederland, staan de landbouw en minister Carola Schouten nog steeds lijnrecht tegenover elkaar in het stikstofdebat. Het wantrouwen lijkt groter dan ooit. Een reconstructie.

Bilthoven, 22 juli. Velen zien hem voor het eerst in levenden lijve op de door Farmers Defence Force georganiseerde demonstratie: Aalt Dijkhuizen, de voormalige bestuursvoorzitter van Wageningen University en voormalig boegbeeld van de topsector Agri & Food. Zijn speech gaat erin als een preek in een ouderling. Dijkhuizen haalt hard uit naar landbouwminister Carola Schouten. Haar stikstofbeleid is desastreus. Een bedreiging voor de landbouw, niet effectief en een verkwisting van gemeenschapsgeld. ,,Het rammelt echt aan alle kanten. De voorstellen moeten naar de prullenbak. Daar horen ze thuis, nergens anders.”

Dijkhuizens speech tekent het enorme wantrouwen tussen landbouw en politiek. Wantrouwen dat eerder aan kracht lijkt te winnen dan af te nemen, sinds het eerste grote boerenprotest, vorig jaar 1 oktober op het Malieveld in Den Haag.

Afsluiten Prinsentuin kost 2750 euro per week

Nergens in Leeuwarden zijn de gevolgen van de corona-pandemie zo zichtbaar als bij de Prinsentuin. Ongeveer een maand geleden sloot de gemeente de Prinsentuin af voor de nacht. Tussen 22.00 en 6.00 uur mag je er niet komen en houden dranghekken en eventuele beveiligers je buiten het park.

Gemiddeld kosten deze maatregelen zo’n 2750 euro per week, zegt woordvoerder Johan de Jong van Gemeente Leeuwarden. ,,Dat is niet elke keer hetzelfde. Kijk je naar afgelopen week, als het weer ’s nachts zo slecht is, dan is het niet nodig dat er beveiliging aanwezig is. Dan komt er toch al niemand.''

Friesland bierland? De provincie haalt de achterstand snel in

Friesland bierland? Niet wat je misschien in eerste instantie denkt. In Brabant, daar wisten ze wat bier maken was! Of neem de stad Groningen, daar heb je een lange biertraditie. In de 17de eeuw stonden er liefst tachtig brouwerijen. Maar Friesland haalt zijn bierachterstand snel in. Dokkum ontwaakte er een aantal jaren geleden als eerste uit de biersluimer. Lees verder.

Verder in het nieuws:

* Derde overwinning op rij voor partuur Marten Bergsma

* Weidlânsbrêge bij Akkrum wegens storing niet bediend

* Buizerd vliegt tegen helm van motorrijder bij Lauwersoog

Tip van de redactie:

* Waarom Nederlandse nummerborden geel zijn (en Belgische niet)

* Recordaantal mensen gluurde in vogelnesten

Nieuws

menu