LC opnieuw European Newspaper of the Year: 'Dit is toch wel de Oscar in de Europese krantenwereld'

Een jaar lang is de Leeuwarder Courant de mooist vormgegeven, regionale krant van Europa. Video | Arodi Buitenwerf

Voor de tweede keer is de Leeuwarder Courant uitgeroepen tot European Newspaper of the Year. Dit is een internationale prijs voor de vormgeving van kranten.

LC-vormgevers Alie Veenhuizen en Marjan Steenbergen zijn geen mensen die graag op de voorgrond treden, maar kunnen er niet omheen dat ze opnieuw een grote onderscheiding te pakken hebben. ,,Dit is toch wel de Oscar in de Europese krantenwereld’’, zegt Veenhuizen, bijna verontschuldigend. Een internationale vakjury beoordeelde dit jaar 178 kranten uit 25 landen, die streden om vier hoofdprijzen.

De eerste keer dat de LC de European Newspaper Award in de categorie ‘regionale krant’ in de wacht sleepte, was in 2013. Dat was een jaar nadat de krant was overgegaan op het tabloidformaat en daarmee een ander uiterlijk had gekregen. Ook de prijs van dit jaar volgt op vernieuwingen in de vormgeving, zij het iets minder ingrijpend, met inbreng van grafisch ontwerper Koos Staal.

,,Dit geeft aan dat we met de recente restyling de goede toon getroffen hebben’’, zegt Staal. ,,We hebben een prettige draai gegeven aan de klassieke krant; de topstory’s geven hem een magazinestijl, die hem elke dag opfrist.’’

‘Het moet geen dingetje worden’

Ook Veenhuizen en Steenbergen denken dat de zogeheten topstory’s de vakjury overtuigd hebben. Dit zijn wat langere verhalen die in het midden van twee pagina’s worden gebracht, met een andere kopletter en veel ruimte voor beeld. Hiermee wil de krant deze verhalen aanduiden als belangrijk en tevens een verbinding maken met de layout van de bijlagen. De krant is qua vormgeving inderdaad meer naar een magazine toegekropen, zegt Veenhuizen. Er wordt vrijer omgegaan met beeld, door ‘gekke uitsnedes’ te maken. Zo ‘hakten’ de vormgevers bijvoorbeeld eens een foto van een haring doormidden, om de tekst er tussenin te plaatsen. Steenbergen: ,,Maar dat doe je niet elke keer, het moet geen dingetje worden. Je wilt juist verrassen.’’

Beide vrouwen werken al lang bij de Leeuwarder Courant: Steenbergen 31 jaar en Veenhuizen 18 jaar. Steenbergen heeft nog meegemaakt dat de krant letterlijk op papier in elkaar geplakt werd. Hun gedachten over vormgeving hebben zich mee ontwikkeld met de steeds veranderende tijden voor de krant. ,,Wij denken volledig in beeld’’, zegt Steenbergen. ,,En niet in tekst, want ik kan nog geen sinterklaasgedicht schrijven.’’

Verhouding tussen leesbaarheid en creativiteit

Als een verslaggever met een onderwerp komt, heeft Steenbergen vaak direct al een idee hoe het artikel gepresenteerd kan worden. Soms ontstaat de vormgeving ook ‘per ongeluk’, zegt ze, heel bescheiden. Veenhuizen wordt soms midden in de nacht wakker met een idee voor een mooie pagina. Beiden voelen snel aan of een idee gaat werken of niet.

De uitdaging zit vooral in de verhouding tussen leesbaarheid en creativiteit, maar leesbaarheid staat voor Veenhuizen en Steenbergen voorop. Zolang die behouden blijft, is alles mogelijk, tot aan het kantelen van een pagina aan toe. Verrassen en afwisselen, dat is het streven. En het moet altijd bij de LC passen, dus wordt het niet té frivool, altijd netjes en een beetje chic.

Om kans te maken op de prijs moesten twee kranten uit de laatste week van augustus worden opgestuurd. Toevallig was dat net de week waarin de vernieuwingen ingingen, naast de topstory’s onder andere ook meer witruimte boven aan de pagina’s en frissere kleuren om onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld algemeen nieuws, sport, cultuur en economie. De jury roemt de verrassende omgang met beeld in de krant. De LC mag de prijs, een beeldje en ‘eeuwige roem’, in april in Wenen komen ophalen.

Nieuws

menu