LC dagoverzicht - 9 september | De Kast wint Friese Anjer voor bijdrage aan Friese taal en identiteit

Bijna 4000 bezoekers en 300 gasten, onder wie nogal wat bekende Friezen en zelfs dito Nederlanders, vierden afgelopen december het (ongeveer) dertigjarig jubileum van De Kast. FOTO PIET DOUMA

De Kast ontvangt dit jaar de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Commissaris van de koning Arno Brok reikt de prijs op 9 december uit tijdens een bijeenkomst in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Kast krijgt de prijs omdat ze zich - met kleine onderbrekingen - al meer dan 30 jaar inzetten voor de Friese popmuziek. De jury benadrukt daarbij dat ze niet alleen veel hits hebben gescoord, maar ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het uitdragen van de Friese taal en identiteit, zowel landelijk als internationaal.

Met de Friese Anjer wordt ieder jaar een persoon, vereniging of instelling geëerd die zich heeft ingezet voor de Friese cultuur of natuur. De prijs bestaat uit een speld, een oorkonde en een geldbedrag van 5000 euro. Edelsmid Theo van Halsema ontwierp en maakte de speld.

Zanger Syb van der Ploeg is blij met de prijs: „Wy binne tige bliid mei dizze priis yn ús jubileumjier en sjogge itas in bekroaning foar ús oeuvre en de spesjale projekten dy’t wy yn Fryslân en dêrbûten dien ha.”

Talentenprijs

Voor het eerst dit jaar wordt naast de Friese Anjer ook een Talentprijs uitgereikt. De prijs wordt dit jaar in samenwerking met Friesland Pop toegekend aan een getalenteerd persoon of groep die een bijzondere, artistieke prestatie heeft geleverd binnen de popmuziek en de potentie heeft een succesvolle carrière tegemoet te gaan.

Het publiek kan via een e-mail aan frieseanjer@cultuurfonds.nl personen of groepen voordragen. De voordracht moet worden voorzien van een motivatie. De winnaar wordt op 9 december bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Friese Anjer en ontvangt 1500 euro prijzengeld.

Wat zegt het dalende zelfdodingscijfer in Friesland?

In aanloop naar Wereld Suïcide Preventie Dag (donderdag) meldde GGD Fryslân dat het aantal zelfdodingen de afgelopen drie jaar is gedaald. Maar wat zeggen deze cijfers en zal de coronacrisis zorgen voor een stijging? We vroegen het Reinder van Zaane, beleidsmedewerker bij de GGD.

In 2016 stond het aantal op 90 zelfdodingen, tegenover 68 in 2019. Ondanks dat deze aantallen nu telkens lager zijn, is dat niet direct structureel. Het zegt wel iets, volgens Van Zaane, maar ook weer niet heel veel. ,,Als je een afname over vijf jaar of langer ziet, kun je spreken van een structurele verbetering. Je moet hier altijd voorzichtig mee zijn en kunt niet gauw conclusies trekken.’‘

Van Zaane denkt dat in ieder geval twee zaken invloed hebben gehad op de daling van het aantal zelfdodingen. ,,Er is de afgelopen jaren veel meer ingezet op preventie, ook door stichting 113. En het ging Nederland als land voor de wind, met een lage werkloosheid en een goed lopende economie.’‘ Lees hier of Van Zaane denkt dat de coronacrisis invloed zal hebben op het aantal zelfdodingen.

Fries brengt zaak in illegale antibiotica aan het rollen

Een Friese ondernemer heeft een zaak tegen een handelaar in illegale dierengeneesmiddelen aan het rollen gebracht. Het bedrijf, waarvan de vestigingsplaats niet bekend is gemaakt, ontving een verdacht pakket met in Nederland verboden medicijnen voor dieren. Een werknemer lichtte daarop de politie in. Toen een verdachte uit Noord Holland de bestelling afgelopen maandag kwam afhalen, werd hij door opsporingsbeambten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangehouden.

Op het bedrijf en in de woning van de arrestant troffen rechercheurs en inspecteurs vervolgens een flinke partij geneesmiddelen aan, waaronder antibiotica. Het spul is in beslag genomen, evenals 30.000 euro in contanten. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie leidt het onderzoek.

De NVWA benadrukt dat de illegale medicijnhandel een gevaar voor de volksgezondheid oplevert: overvloedig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica kan er toe leiden dat ziekmakende bacteriën ongevoelig worden voor dit geneesmiddel.

Advocaat: ‘Gevolgen voor wietteler behoren tot de buitencategorie’

Een Leeuwarder (31) bouwde een hennepkwekerij in zijn voormalige huurwoning in Akkrum om uit de schulden te komen. In plaats daarvan raakte hij alleen maar verder in de problemen. Zijn advocaat plaatste de – financiële – gevolgen in ,,de buitencategorie”.

Na een anonieme tip stuitte de politie op 20 januari in een woning aan de W.J. Koopmansstrjitte in Akkrum op een wietplantage waar zo op het oog 340 planten hadden gestaan. Dat aantal lege potten werd aangetroffen en er hingen 80 wietplanten – die al waren geknipt – te drogen. De woning werd gehuurd door de Leeuwarder. De man zei woensdag tegen rechter Tom Wolters dat hij de kwekerij eigenhandig had opgebouwd.

Ook had hij de stroommeter omzeild en de watermeter weggehaald. Hij had schulden, die wilde hij op deze manier wegwerken. De politie ging er vanuit dat er in elk geval eenmaal was geoogst. Op basis van het aantal aangetroffen lege plantenpotten moest de oogst volgens de berekening van de politie zo’n 37.000 euro hebben opgebracht. Daar klopte volgens de verdachte niets van. Lees hier verder.

Verloren vingertopje kost Miedema Hout 4050 euro

Een verloren vingertopje van een werknemer kost Miedema Hout uit Leeuwarden een arbeidsboete van 4050 euro. De Raad van State zet definitief een streep door de wens van voormalig staatssecretaris Tamara van Ark om de boete te verdubbelen. De werknemer verloor het topje van zijn rechter middelvinger tijdens zijn werk aan een schaafmachine. Hij raakte het beitelblok.

Miedema Hout heeft voldoende gedaan om de veiligheid te waarborgen, stelt de Raad van State in haar einduitspraak. De werknemer wist dat de machine uit moest staan als hij die moest afstellen, wat hij niet deed. Er hing een duidelijk geplastificeerd velletje met veiligheidsvoorschriften boven.

De kwestie rondom het vingertopje speelt al vier jaar. De rechter spreekt van licht blijvend letsel. Een ziekenhuisopname was niet nodig.

Vlielandse strandventer wint strijd van ‘grote’ Harry Westers

Na lang juridisch getouwtrek heeft Harry Jurjens het voor elkaar: hij mag onbekommerd met ijs en drankjes venten op het Vlielander strand. Horecatycoon Harry Westers wilde hem de voet dwars zetten. Hij bedong exclusiviteit voor een deel van het strand voor zijn hotel. De Haagse Raad van State zet daar nu een streep door.

Jurjens is opgetogen als hij woensdagmiddag het goede nieuws verneemt. ,,Ze hebben me altijd een beetje klein gehouden’’, zegt hij. Het Vlielander gemeentebestuur gaf de gewraakte ventvergunningen af. ,,Het begon de laatste jaren toch te borrelen. Ik wilde het voor de toekomst gewoon goed geregeld hebben.’’ Lees hier verder.

Chantal Janzen komt werken als cateraar bij Caparis in Leeuwarden

Voor haar televisieprogramma Chantal komt werken stapte Chantal Janzen een dag lang in de schoenen van medewerkers van werkbedrijf Caparis in Leeuwarden. Woensdagmiddag keek het personeel samen naar de voorvertoning van het RTL-programma.

In de aflevering loopt de presentatrice een dag lang mee als cateraar en spreekt ze met Caparis-medewerkers van verschillende afdelingen. Dat levert volgens de hoofdrolspelers zowel grappige als mooi en emotionele beelden op.

Bij de sociale werkvoorziening werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De opnames werden gemaakt vlak voor de uitbraak van het coronavirus. De uitzending is donderdagavond om 20:30 te zien op RTL 4.

Nieuws

menu