LC dagoverzicht - 9 oktober | Twee winnaars architectuurprijs, tal besmettingen loopt op

Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Fotografie: Tristan Fopma, Bram Vreugdenhil | Studio Roodenburch

De reguliere, planbare ziekenhuiszorg in het Noorden wordt vanaf komende week afgeschaald en het aantal positief geteste inwoners van Friesland loopt sinds vorige week nog altijd op. In Leeuwarden zijn vrijdagmiddag de winnaars van de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur bekendgemaakt. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Twee winnaars Vredeman de Vriesprijs voor architectuur, LC-publieksprijs voor Kollum

Energie Kenniscentrum Leeuwarden én de restauratie en nieuwbouw woning in Oudemirdum hebben de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur 2020 gewonnen. De prijsuitreiking vond vrijdagmiddag plaats in Crystallic Business Park. De ontwerpers en de opdrachtgevers ontvingen de bijbehorende oorkonde die daarvoor waren onthuld door gedeputeerde Sietske Poepjes.

 

De keuze voor beide gebouwen was niet omdat er tweespalt in de jury was, vertelde Annet Ritsema, voorzitter van de adviescommissie. ,,Wij vonden dat ze allebei een prijs verdienden.''

 

De LC publieksprijs ging naar de herinrichting van de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum. De toenmalige gemeente Kollumerland gaf de opdracht hiervoor aan FARSK Architecten & Infra uit Leeuwarden.

De provincie Fryslân stelde de Vredeman de Vries-prijs in 2000 in. Hij wordt jaarlijks uitgereikt: het ene jaar voor architectuur in Friesland, het andere jaar voor vormgeving. Vormgever/architect en opdrachtgever delen de prijs.

Contactonderzoek focust zich op zorginstellingen; grootste uitbraak in Bennema State

Het bron- en contactonderzoek van mensen die positief testen op het coronavirus focust zich op zorginstellingen. GGD Fryslân stelt zich ten doel de verspreiding in verpleeg- en verzorgingshuizen zo veel mogelijk te voorkomen.

Door het snel gestegen aantal besmettingen kan de Friese GGD het bron- en contactonderzoek niet meer optimaal uitvoeren. Directeur Margreet de Graaf kondigde vorige week al aan dat er prioriteiten gesteld moeten worden, nu het risiconiveau voor Friesland  ‘zorgelijk’  is.

Het aantal besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen loopt weer op. Afgelopen week testten twintig bewoners positief. De grootste uitbraak heeft momenteel plaats in Bennema State in Hurdegaryp, waar mensen met dementie verblijven. Veertien bewoners zijn besmet. De tien kleinschalige groepswoningen zijn tijdelijk gesloten voor bezoek. Volgens woordvoerder Lotte Stienstra worden er niet meer positieve gevallen verwacht.

Tal besmettingen blijft oplopen in Friesland

Het aantal positief geteste inwoners van Friesland loopt sinds vorige week nog altijd op. Van een verdubbeling is echter geen sprake meer. Na drie verdubbelingen op rij is het aantal vastgestelde besmettingen afgelopen week met de factor 1,3 gestegen. Dit kan er op wijzen dat de scherpere maatregelen die eind september in zijn gegaan al enig effect hebben.

Het reproductiegetal ligt echter, ook in Friesland, nog steeds boven de 1. Daardoor volgen binnenkort waarschijnlijk extra maatregelen, kondigde minister Hugo de Jonge (VWS) donderdag aan.

In totaal testten 665 Friezen afgelopen week positief. Donderdag waren dat er meer dan ooit op een dag (133), maar er wordt ook meer dan ooit getest. Opvallend is dat de het virus inmiddels ook behoorlijk rondgaat onder de bevolking van de Waddeneilanden, met uitzondering van Schiermonnikoog.

Ziekenhuiszorg wordt verder afgeschaald

De reguliere, planbare ziekenhuiszorg in het Noorden wordt vanaf komende week afgeschaald, met 10 tot 20 procent. Dat kondigt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland aan.

De druk op de noordelijke ziekenhuizen neemt net als in de rest van het land toe. De capaciteit voor opvang van patiënten is nog voldoende. Binnen de regio kunnen patiënten naar andere ziekenhuizen worden overgeplaatst en er zijn ook nog bedden voor Covid-patiënten uit andere regio’s.

Het afschalen verschilt per ziekenhuis in het Noorden. De ziekenhuizen Nij Smellinghe (Drachten), Tjongerschans (Heerenveen) en Antonius (Sneek) gaven begin deze week aan nog niets te hoeven afschalen. MCL (Leeuwarden) heeft 5 procent van de non-covid-zorg afgeschaald, omdat relatief veel medewerkers positief waren getest op het coronavirus.

En verder in het nieuws:

* Drie scholenkoepels in Noordoost-Friesland doen Zwarte Piet in de ban

* Burgemeester Buma sluit twee drugswoningen in Leeuwarden

* Burgemeester Súdwest-Fryslân: COA en Veiligheidsregio nu beter voorbereid op corona-uitbraak

* Drijvend zonnepark op voormalige zandwinplaats Heerenveen

Tip van de redactie:

* Hoeveel coronabesmettingen zijn er in jouw regio? Bekijk actuele data op deze pagina

* Zo werd Nederland de coronakoploper van Europa: 'Het lijkt wel of jullie het niet willen begrijpen'

* Zaterdag wordt hij landelijk gelanceerd maar hoe werkt de corona-app? (En heeft hij eigenlijk wel nut?)

* Kinderboek 'In nuvere nacht' werd familieproject

Nieuws

menu