LC dagoverzicht - 9 november | Friese coronapatiënten kunnen naar Duitsland als de druk op ziekenhuizen verder toeneemt

Coronapatiënten kunnen naar Duitsland als de crisis in Groningen, Drenthe en Friesland erger wordt ANP

Coronapatiënten kunnen naar Duitsland als de crisis in Groningen, Drenthe en Friesland erger wordt. De ziekenhuizen hebben daarover afspraken gemaakt. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

* Arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG is een van de artsen die hierover heeft gesproken met de Duitsers. ,,Tot nu toe kunnen we de coronapatiënten uit Noord-Nederland opvangen in de regio’’, zegt Friedrich. ,,We willen voorbereid zijn zodra anders nodig blijkt. De pandemie kent meerdere golven. Met elke golf neemt de druk op de beschikbare capaciteit aan ziekenhuiszorg toe. Op enig moment is het maximum aan beschikbare capaciteit bereikt. In Duitsland is de beschikbare capaciteit in ziekenhuizen groter dan in Nederland.’’

* Scholen voor voortgezet onderwijs verplaatsen meeloopdagen voor toekomstige brugklassers of organiseren online-informatiebijeenkomsten voor ouders. De scholen worstelen met de kennismakingsdagen die deze weken plaatsvinden.

* Het RIVM meldde maandag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 73 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zondag werden 76 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames bleef gelijk. Er zijn 179 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Er kwamen geen overlijdens bij. Het totaal staat nu op 93.

* Pfizer lijkt als eerste met een vaccin tegen corona te komen. Eind deze maand volgt een marktaanvraag, meldt de Amerikaanse farmaceut. Uit de nieuwste onderzoeksresultaten van Pfizer, die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat het vaccin enorm goed aanslaat. Deskundigen reageren enthousiast, maar zien wel nog een addertje onder het gras.

* Het kabinet wil dat er deze jaarwisseling een totaalverbod komt op het verkopen en afsteken van vuurwerk . Ook komt er een compensatieregeling voor de sector. Er wordt momenteel nog gepraat over de hoogte van de tegemoetkoming en wat er exact onder het verbod valt. Zo is nog niet duidelijk of ook het lichtste vuurwerk in de ban gaat .

* Vader en zoon Gerrit (76) en Hans (55) Mulder behoren tot de vijftig rijkste Nederlanders . Dat becijferde zakenblad Quote. In de jaarlijkse Quote 500 vinden we negen Friezen (om utens). Het vermogen van de Mulders, verdiend dankzij it-bedrijf ChipSoft (Heerenveen) dat zich richt op zorgsoftware, is met ruim 8 procent gestegen naar 730 miljoen euro. Een compliment waard, vindt de redactie van Quote.

* Te duur, te lelijk, op het verkeerde moment of net niet goed genoeg: talloze modellen zijn voortijdig op het autokerkhof beland. Dit zijn volgens de autoredactie van het Algemeen Dagblad de 10 grootste mislukkingen op een rij .

* In KOKO Radio, de voetbalpodcast van de Leeuwarder Courant en Sport Noord, bespreken de verslaggevers met presentator Renze Lolkema de ontwikkelingen bij SC Heerenveen en Cambuur , zowel op het veld als daarbuiten. Is Henk de Jong, zoals Pierre van Hooijdonk stelt, een goede kandidaat voor FC Utrecht? En wordt De Jong, net als Johnny Jansen, onderschat als trainer?


* Met de nieuwe ontwerpagenda voor het Waddengebied 2050 waar de Tweede Kamer donderdag over spreekt , wordt volgens de Waddenvereniging de Waddenzee onvoldoende beschermd .


Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer.


Nieuws

menu