LC dagoverzicht - 8 september | Moordverdachte wil naar kliniek en Beitske Visser rijdt Le Mans

Bewaking bij het huis aan de Mounewei in Mûnein na de dodelijke steekpartij . FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De 27-jarige man uit Mûnein die ervan wordt verdacht een man te hebben doodgestoken en een andere man dodelijk te hebben verwond, wordt inmiddels verdacht van een derde delict. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat bleek dinsdag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Leeuwarden. Op 29 augustus zou de man een medegedetineerde met een afgeslepen pen meerdere keren in zijn hoofd hebben gestoken. Dat gebeurde op de zorgafdeling van de gevangenis.

Sinds de gebeurtenissen van 6 juni, kampt de verdachte met angststoornissen. Hij is overgeplaatst naar Zwolle, ,,waar ze meer aandacht hebben voor mensen die het moeilijk hebben.’’ Hij deed uiteindelijk een poging tot zelfdoding.

Zijn advocaat wilde dat er een onderzoek komt dat uitkomst moet bieden of zijn cliënt wel geschikt is om in detentie te zitten. Hij pleit voor behandeling en opname in een kliniek. De rechtbank ging daar niet in mee. ,,Men zou het niet snappen als u na zo’n ernstig feit weer op straat staat.'' Lees hier verder.

Beitske Visser gaat 24 uur van Le Mans rijden

Beitske Visser uit Uitwellingerga rijdt in de LMP2-bolide mee in de 24 uur van Le Mans voor Richard Mille Racing Team. De autocoureur rijdt normaal gesproken in de nieuw opgerichte Formule W en zal tijdens de race een team vormen met Sophia Floersch en Tatiana Calderon.

In augustus maakte Visser haar debuut in de European Le Mans Series. De 24 uur van Le Mans is een autorace die sinds 1923 op het ruim 13 kilometer lange Circuit de la Sarthe in Le Mans in Frankrijk wordt gehouden. Tijdens de race is het de bedoeling om in 24 uur tijd zo veel mogelijk ronden te rijden. De race vindt plaats van zaterdag 19 op zondag 20 september.

Laatste hobbel weg: Wiebes geeft fiat zoutwinning Waddenzee

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken geeft zijn finale goedkeuring aan de zoutwinning onder de Waddenzee. Hij slecht de laatste hobbel die door de Tweede Kamer was afgedwongen. Een auditcommissie heeft onderzocht hoe goed het inzicht is in de gevaren van zoutwinning voor de natuur. Frisia Zout, onderdeel van het concern Esco, mag niet winnen als de natuur te zeer wordt aangetast. Dat is een harde afspraak met politiek Den Haag. In de Tweede Kamer rezen twijfels over de deugdelijkheid van een nulmeting. Bodemdaling kan namelijk funest zijn voor de aanwezige vogelsoorten in het Waddengebied.

Lees hier verder.

Friesland Campina sponsort schaatsteam Jumbo-Visma

Friesland Campina is vanaf dit seizoen sponsor van schaatsteam Jumbo-Visma. Voor directeur Bas Roelofs van Friesland Campina was het een logische stap: ,,Schaatsen is een op en top Nederlandse sport, die nauw verbonden is met het boerenleven. Hele generaties hebben leren schaatsen op een bevroren slootje langs de weilanden. En verrassend veel topschaatsers hebben een boerenachtergrond.” Lees hier verder.

Politie ontmantelt hennepkwekerijen

De politie heeft maandag drie verdachten aangehouden op verdenking van het telen van hennep. Er werden een hennepkwekerij en een hennepdrogerij en -knipperij ontmanteld. Aan het Konvintpaad in Haskerdijken is maandagochtend een 56-jarige man uit de gemeente Heerenveen aangehouden op verdenking van het telen van hennep. Aan de Hagewyk in Drachten werd een niet-in-werking-zijnde hennepkwekerij ontmanteld. Hier werd een 56-jarige vrouw uit Drachten aangehouden. De kwekerij is afgevoerd en wordt vernietigd. Lees hier verder.

Nieuws

menu