LC dagoverzicht - 8 oktober | Vanuit Den Haag sprak landbouwminister Carola Schouten haar Rede van Fryslân uit

Carola Schouten vanuit Den Haag met haar Rede van Fryslân. FOTO LC

In haar Rede van Fryslân zocht landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) naar uitwegen in de polarisatie die ze ziet in het landbouwdebat. Volgens haar geeft Friesland het voorbeeld van hoe het ook kan. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Carola Schouten zag de polarisatie van het landbouwdebat de afgelopen tijd toenemen, sprak ze donderdagmiddag in haar Rede van Fryslân. Ze constateert bij boeren een geval van ,,klem zitten’’, tussen ambities, overheid en banken. ,,Over besluiten van het ministerie die heel direct neerslaan op het boerenerf. Over de last van miljoenenschulden, vaak al op jonge leeftijd. Over de steun van burgers, maar ook over hun kritiek en argwaan.’’ Het zorgde volgens Schouten voor ,,nieuwe brandstof’’ voor de polarisatie in het debat. ,,Ook in Friesland hebt u dat ervaren. De winst daarvan is dat Nederlanders beter zijn gaan begrijpen dat de toekomst van de boer de hele samenleving aangaat.’’

In die polarisatie schuilt gevaar, sprak Schouten. ,,Dat is dat de overheid en de samenleving elkaar kwijtraken. Die dreiging wordt alleen maar groter nu de ruimte in Nederland steeds meer een strijdpunt wordt, een sociale kwestie. We benutten elke vierkante meter in ons kleine land. We willen er van alles: wonen, werken, landbouw bedrijven, energie opwekken, natuur onderhouden en recreëren. En daarbij zitten we elkaar steeds vaker in de weg. Of vragen we te veel van de natuur. We moeten keuzes maken.’’ Lees hier verder.

En lees hier haar volledige Rede fan Fryslân.

Woudagemaal honderd jaar

Het Woudagemaal in Lemmer bestaat honderd jaar. Hoe werkt het oudste nog werkende gemaal ter wereld? We leggen het uit in de video.

Lees ook | Van waaierpompen tot zuigers en slakkenhuizen: zo werkt het 100 jaar oude Woudagemaal

Binnen een kwartier laten testen

Zowel particulieren als ondernemers kunnen zich vanaf volgende week in een drive-thru-teststraat in Leeuwarden op Covid-19 laten testen. Zonder doorverwijzing van de huisarts kost dat 100 of 60 euro. Wie een coronatest bij de GGD wil laten afnemen, is dagen verder voor hij er terecht kan en het duurt vervolgens weer een tijdje voor de uitslag binnen is. Met een beetje pech zit je een dikke week thuis.

U-Diagnostics maakt gebruik van dezelfde PCR-test die ook door de laboratoria wordt toegepast die de GGD’s bedienen. Je kunt online een afspraak inplannen en vaak kun je dan al binnen een kwartier in de teststraat terecht. ,,Als er een rij voor je is, zul je natuurlijk wel even moeten wachten. Maar je kunt je vrijwel altijd op dezelfde dag laten testen.’’

Het afnemen van zo’n test kost - mits je niet bent doorverwezen door een huisarts - wel geld. Wie zich alleen laat testen, moet 100 euro neerleggen. Voor gezinnen of meerdere personen (collega’s of mensen die gezamenlijk reizen) die samen getest worden, geldt een tarief van 60 euro per persoon. Lees hier verder.

133 nieuwe Friese besmettingen

In de laatste 24 uur zijn er 133 nieuwe Friese coronabesmettingen bij de GGD gemeld. Niet eerder was het dagaantal zo hoog. Woensdag werden 106 besmettingen gemeld. De meeste positieve tests kwamen uit de gemeente Leeuwarden: 42. Er zijn bij de GGD geen nieuwe ziekenhuisopnames en geen overlijdens gemeld.

Landelijk zijn tussen woensdagochtend en donderdag 5831 nieuwe coronagevallen gemeld, aldus het RIVM. Het oude record heeft slechts een dag standgehouden. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 4994 meldingen van positieve tests gekregen.

Arriva schrapt bussen in nieuwe dienstregeling, door corona veel minder reizigers

Provincie Fryslân en vervoerder Arriva grijpen flink in in de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer in Friesland. Vanaf 13 december 2020 rijden er in daluren geen bussen meer op trajecten waar ook een trein rijdt. Ook vervallen busritten, vooral in de avonduren, en stoppen sommige bussen niet meer in het dorp, maar aan de rand van het dorp.

Met het schrappen van busritten reageert de provincie Fryslân met vervoerder Arriva op het veranderende reisgedrag van Friezen. Het ov noteert een daling van 40 procent van het aantal reizigers vergeleken met 2019. Reizigers werken steeds meer thuis, reizen minder in de spitsuren of vermijden het openbaar vervoer helemaal.

,,We doen er alles aan om voor Fryslân goed openbaar vervoer in stand te houden, ook nu we het aanbod iets moeten bijstellen’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens (VVD, openbaar vervoer) in een reactie op het besluit om Arriva minder bussen te laten rijden. ,,Gezien de enorme daling van het aantal reizigers kan dat nu niet anders. Het zou voor het milieu niet goed zijn om veel lege bussen te laten rijden.’’ Lees hier verder.

Zitting moordzaak Chinees uitgesteld vanwege ‘corona-achtige klachten’ verdachte

De verdachte van moord op de Leeuwarder Chinees Rong Kun Liu kampt met ‘corona-achtige klachten’. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak kon daarom donderdag niet doorgaan.

Advocaat Peter Bonthuis laat weten dat zijn eveneens uit China afkomstige cliënt (26) koortsig en verkouden is. Het is niet duidelijk of de man ook een coronatest heeft ondergaan, maar hij is in ieder geval medisch onderzocht in de penitentiaire inrichting Ter Apel waar hij op dit moment verblijft en is voor de zekerheid in isolatie geplaatst. ,,Nog heel even is een digitale beeldverbinding overwogen’’, stelt Bonthuis, ,,maar dat is in een zaak als deze niet geschikt.

De rechtbank besloot daarom donderdagochtend de voorlopige hechtenis van de nog steeds ontkennende verdachte met maximaal drie maanden te verlengen. Het streven is om de zaak in november alsnog inhoudelijk te behandelen. De verdachte wordt moord, dan wel gekwalificeerde doodslag ten laste gelegd.

In de nacht van 1 op 2 juli 2019 zou hij zijn 73-jarige huisbaas Rong Kun Liu in zijn woning aan de Mr. P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden om het leven hebben gebracht om hem vervolgens te beroven van 5150 euro. De verdachte huurde destijds een kamer bij het slachtoffer.

LC Live met classis-predikant Wim Beekman over kerkbezoek en corona

Kerken kwamen het afgelopen weekend onder vuur te liggen, nadat beelden te zien waren van drukbezochte diensten in Staphorst.

In Friesland raadde classis-predikant Wim Beekman eerder die week het zingen in de kerk af om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarop lieten de Bethelkerk in Drachten en de Evangelische Gemeenschap Sneek weten dat ze toch zouden gaan zingen.

Naar aanleiding van het rumoer kwam er overleg tussen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. Daarin is afgesproken dat de kerken vrijwillig terug gaan naar dertig mensen per dienst. Ook zal er niet meer samen gezongen worden.

Friese zeilsters starten EK in Polen uitstekend

Titefavoriet Marit Bouwmeester uit Warten en Mirthe Akkerman uit Akkrum zijn donderdagmiddag prima gestart op het EK zeilen in de Laser Radial-klasse.

In het Poolse Gdansk staat regerend wereld- en olympisch kampioene Bouwmeester na twee races mee aan kop. In gesplitste velden van twee keer 53 zeilsters kwam ze als tweede en derde over de finish. Dezelfde score werd behaald door de Noorse Line Flem Host. Bouwmeesters grote rivaal Anne-Marie Rindom uit Denemarken staat door een eerste en vierde plaats eveneens op 5 punten.

Mirthe Akkerman begon het EK met een zesde plaats. De tweede race wist Akkerman (net als Bouwmeester lid van KWV Frisia Grou) te winnen. Met 7 punten staat de trainingsgenote van Bouwmeester (die al zeker is van de Olympische Spelen van volgend jaar) knap vierde.

Clubgenoot Willem Wiersma begon bij de mannen met een 53ste en 22ste plaats. In een vloot van 126 Laser-stuurmannen staat hij op plaats 73.

Het EK in Polen duurt tot en met dinsdag. Per dag worden twee races gevaren. Er wordt geen finale gehouden.

Nieuws

menu