LC dagoverzicht - 7 oktober | Anonieme brief roept vragen op in moordzaak Van Seggeren

Onderzoek op de plaats delict. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Brian de Pree, raadsman van de van moord op haar man verdachte weduwe (36) van Tjeerd van Seggeren, heeft in april van dit jaar een anonieme brief ontvangen die uit naam van de oom van zijn cliënte zou zijn geschreven. De strekking van die brief zou zijn dat de oom van de weduwe zou hebben toegegeven dat hij Tjeerd van Seggeren heeft vermoord. Dat bleek woensdag op een regiezitting van het hof. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De afzender van de brief is onbekend gebleven. De brief was getypt, de envelop met de hand geschreven. Ook het handschrift is door niemand herkend. De oom kan zelf geen uitsluitsel geven, de man is inmiddels overleden. De onbekende brief was niet de enige noviteit die woensdag op de regiezitting naar voren werd gebracht.

De andere oom van de weduwe, de halfbroer van haar vader en de oom die in de brief wordt genoemd, zou in juli van dit jaar in een telefonische melding aan de politie in Duitsland hebben gezegd dat zijn halfbroer hem begin januari 2016 30.000 euro zou hebben geboden om Tjeerd van Seggeren om het leven te brengen. Later heeft de oom ontkend dat het geld voor de moord op Van Seggeren was bestemd, het zou hem in het vooruitzicht zijn gesteld voor een criminele klus. Lees hier verder.

Leeuwarder bordelen Esperanza en Moulin Rouge moeten dicht na Bibob-onderzoek

De bordelen Esperanza en Moulin Rouge op de Weaze in Leeuwarden moeten dicht. De bordelen worden mogelijk gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Burgemeester Sybrand heeft na een tip van het Openbaar Ministerie een Bibob-onderzoek gestart. Dat is een onderzoek in het kader van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen. Overheden kunnen de integriteit van houders of aanvragers van vergunningen laten toetsen bij het landelijk bureau BIBOB. De vraag of de eigenaar van beide bordelen, Piet Siderius, ervan wordt verdacht crimineel geld wit te wassen, wil de gemeente niet antwoorden. Lees hier verder.

Redding voor Leeuwarder Machinefabriek Van der Ploeg komt uit Dokkum

De failliete Machinefabriek Van der Ploeg in Leeuwarden komt in handen van branchegenoot SMI Groep in Dokkum. Het personeel is woensdagochtend geïnformeerd.

De 52 medewerkers van Van der Ploeg gaan de komende dagen op gesprek bij de nieuwe eigenaar. ,,Zeker meer dan de helft kan mee over’’, zegt directeur Bert Spijksma van SMI. Dan kan binnen Van der Ploeg, maar mogelijk ook bij een van de andere SMI-bedrijven.

De broers Bert en Bauke Spijksma hebben eerder dit jaar de panden van Van der Ploeg aan de Plutoweg op bedrijventerrein De Hemrik gekocht. Deze waren nog altijd in handen van een oud-directeur. De aankoop zette SMI op voorsprong toen Van der Ploeg op 22 september failliet ging, erkent curator Rudolf Knegtering. ,,SMI gaf te kennen de panden niet te zullen verhuren aan concurrenten.’’ Lees hier verder.

SC Heerenveen heeft geld voor versterkingen en hoopt op langer verblijf Floranus

SC Heerenveen heeft, mocht dat straks nodig zijn, een potje om de selectie in de winterstop op peil te brengen. Tot die tijd moet nog een tweede keeper worden aangetrokken en hoopt de club op contractverlenging van Sherel Floranus.

Heerenveen boerde de afgelopen maanden goed op de transfermarkt. Grootste kaskraker was Chidera Ejuke, die voor 12,5 miljoen aan CSKA Moskou werd verkocht. Maar ook de transfer van Hicham Faik (7 ton) leverde geld op, net als de doorverkooppercentages bij de verkopen van Sam Lammers (1 miljoen) en Sven Botman (8 ton).

Ten slotte kreeg Heerenveen een forse opleidingsvergoeding (zo’n 1,8 miljoen euro) dankzij de transfer van Hakim Ziyech, die deze zomer voor 45 miljoen euro door Ajax aan Chelsea werd verkocht. Lees hier verder.

Veel meer boetes bij flitspalen

Bij de drie vaste flitspalen in Friesland zijn in de maanden mei tot en met augustus fors meer verkeersovertredingen geconstateerd. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er in totaal 4333 boetes uitgeschreven voor te hard rijden of door rood rijden. De afgelopen maanden waren het er 5676.

Vooral bij een van de flitspalen aan de Dammelaan in Leeuwarden - er staan er daar twee - werd vaker geflitst: 2519 keer, ten opzichte van 1604. De palen staan bij NHL Stenden Hogeschool en ter hoogte van zwembad De Blauwe Golf.

De derde Friese flitspaal, bij Het Noord in Drachten, meet alleen snelheidsovertredingen. Tussen mei en augustus werden daar 1805 mensen beboet, tegenover 1383 in de eerste maanden van 2020.

Hoofdmotor Koegelwieck op transport naar Finland

Een van de hoofdmotoren van snelboot de Koegelwieck van rederij Doeksen is dinsdag uit het schip gehaald en naar de Finse dieselmotorenexpert Wärtsilä gebracht. Hier moet eindelijk aan het licht komen wat er mis is met de motor. Het Finse bedrijf moet de schade aan de motor definitief vaststellen, waarna de motor op basis van een nieuw motorblok weer zal worden opgebouwd. Doeksen verwacht dat de Koegelwieck in ieder geval tot en met 3 december uit de vaart is. Lees hier verder.

106 nieuwe besmettingen

In de afgelopen 24 uur zijn 106 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in Friesland. De grootste toename was opnieuw in Leeuwarden, dit keer met 42 vastgestelde besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen nam niet toe. In heel Nederland werd het virus in het afgelopen etmaal bijna 5000 keer gevonden. Er liggen meer dan duizend mensen in het ziekenhuis.

Lees ook | Hoeveel coronabesmettingen zijn er in jouw regio? Bekijk actuele data op deze pagina

Nieuws

menu