LC dagoverzicht - 7 augustus | Plots weer veel coronabesmettingen en gemeente sluit druk strand in Lemmer

In Kollum worden bezoekers van de markt gewezen op de anderhalve meter afstand. FOTO DE VRIES MEDIA

Na wekenlang slechts een enkele coronabesmetting in Friesland laait het virus nu op. Een feestje in Dokkum is een van de oorzaken. In de strijd tegen het virus greep de gemeente De Fryske Marren vanmiddag in op Lemmer. Daar werd een te druk strand afgesloten. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

17 nieuwe coronabesmettingen, vooral onder feestvierende jongeren

In de afgelopen week is bij zeventien inwoners van Friesland het coronavirus vastgesteld, op een totaal van 2152 tests. Dit is het hoogste aantal sinds 1 juni. De afgelopen weken bleef het aantal besmettingen een stuk lager, met opgeteld negentien besmettingen tussen week 27 en week 31.

GGD Fryslân en de Veiligheidsregio zeggen zich zorgen te maken over de verspreiding van het virus, dat vooral bij feestvierende jongeren opduikt. ,,Dit zien we bijvoorbeeld in Dokkum, waar het virus na een feestje als een lopend vuurtje verder is gegaan’‘, zegt de Veiligheidsregio. Bij vv Dokkum zijn twee voetballers besmet geraakt. Lees hier meer.

Strand in Lemmer is vol: gemeente verzoekt mensen niet meer te komen

Het strand in Lemmer is helemaal vol, zo meldt gemeente De Fryske Marren. Er zijn borden geplaatst langs de weg met daarop ‘Strand vol, ga terug’.

Eerder vandaag zag de gemeente al dat het redelijk vol begon te lopen. „Ben je van plan om een bezoek te brengen aan het strand Houd dan rekening met drukte en bedenk eventueel een alternatief”, meldde de gemeente toen.

Nu is het dus definitief te druk geworden. Ook voor de komende dagen waarschuwt de gemeente dat het strand snel vol kan raken.

Sondeertechnologen: krapte orders voorbij

Bij de uitbraak van covid-19 vielen veel orders van A. P. van den Berg in Heerenveen weg. Het ingenieursbureau verkoopt inmiddels weer flink. Dat gebeurt onder een nieuw directieduo: Mark Woollard en Niels de Jong. Beiden werkten al bij A.P. van den Berg. Woollard volgt als algemeen directeur Loek Keizer op, die na achttien jaar met pensioen gaat. Lees hier verder.

Wel supporters, maar geen Fries volkslied voor wedstrijd SC Heerenveen door zangverbod

SC Heerenveen speelde vrijdagmiddag een oefenwedstrijd tegen Vitesse, maar voorafgaand aan het duel klonk het Fries volkslied niet. Bij het duel mochten 750 supporters aanwezig zijn op de Oosttribune, maar uit volle borst het volkslied meezingen zat er vanwege de coronamaatregelen niet in.

In het coronaprotocol van het RIVM staat namelijk dat zingen in voetbalstadions nog verboden is om verspreiding van het virus te voorkomen. „SC Heerenveen vindt het spijtig dat het volkslied in deze fase niet afgespeeld kan worden maar wil zich uiteraard houden aan de regelgeving”, stelt de club op de website. Normaal gesproken klinkt het volkslied voor iedere thuiswedstrijd in het Abe Lenstra stadion.

Urban Trail Leeuwarden gaat definitief niet door

De KLM Urban Trail 2020 in Leeuwarden is vanwege de coronacrisis definitief geannuleerd. De organisatie onderzocht eerst de mogelijkheid om de loop later dit jaar te organiseren, maar richt de pijlen nu op 2021. Lees hier verder.

Driejaarlijks landschapsfestival komt in 2023 naar de waddenkust

De driejaarlijkse landschapstriënnale wordt in 2023 aan de waddenkust georganiseerd. Het landschapsfestival krijgt de naam Dynamische Delta. Iedere drie jaar vindt het evenement plaats op een andere plek in Nederland. Hierdoor kan er elke keer nadruk worden gelegd op specifieke thema’s, opgaven en ontwikkelingen. Lees hier verder.

Celstraf voor ‘verbergen’ uit opvang Fier weggelopen meisjes

Een 33-jarige Leeuwarder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 90 dagen met een proeftijd van drie jaar, en een taakstraf van 240 uur. Er was zes maanden cel geëist. De man had zich schuldig gemaakt aan het verborgen houden van twee minderjarige meisjes (13 en 14) die waren weggelopen uit de opvang van Fier in Leeuwarden. Lees hier verder.

Wad’nPartij Harlingen wil zicht op berekeningen eilandparkeren

De Wad’n Partij Harlingen wil opheldering van het college over de berekening van mogelijke staatssteun aan parkeerexploitant Van Meurs. Fractievoorzitter Wim Wildeboer uit in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders zijn twijfels over de bewering van het college dat de in het geding zijnde staatssteun en gederfde winst ongeveer gelijk zijn en dus probleemloos tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Lees hier verder.

En verder in het nieuws:

* Boksvereniging Olympia wankelde maar ging niet ten onder

* Verkoeling voor de dieren van AquaZoo: ijsjes, sproeiers en parasols

Tip van de redactie:

* Zo herken je oververhitting bij je hond, kat, konijn, vogel of paard (en zo voorkom je het)

* Hoe hou je het huis koel zonder airco?

* 25 jaar Kameleon: De race-, duw- en selfieboot van Terherne

Nieuws

menu