LC dagoverzicht - 6 oktober | Weinig zicht op criminele activiteiten in de Harlinger haven, 90 nieuwe besmettingen

Ook al zijn er weinig concrete signalen, bij de politie zijn er wel degelijk vermoedens dat er criminele activiteiten plaatsvinden in de haven van Harlingen. Wat maakt de haven aantrekkelijk voor criminelen? En welke oplossingen zijn er? Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het vermoeden dat criminelen in de Noordelijke zeehavens, waaronder die in Harlingen, illegale activiteiten ontplooien wordt onderbouwd in een rapport dat onderzoeksbureau Pro Facto maakte in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Ze spraken daarvoor in heel Noord-Nederland met 57 bij de havens betrokken personen.

De kleine zeehavens zijn ideaal voor mensensmokkelaars en drugscriminelen om de grens over te komen, beschreef de Inspectie voor Justitie en Veiligheid al eerder dit jaar. Wat maakt de haven van Harlingen kwetsbaar en wat gaat er goed? Lees het hier

90 nieuwe besmettingen

Op dinsdag zijn 90 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld in Friesland. De gemeente Leeuwarden is met 32 vastgestelde besmettingen goed voor meer dan een derde van het totaal. Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van het virus nam in de afgelopen 24 uur toe met 3. Er zijn geen sterfgevallen gemeld.

 

 

Zoon neemt afstand van actievoerende vader met #HoudJeMondMartin

„Zijn kant is gehoord, nu is het mijn beurt.” De zoon van de maandag aangehouden actievoerder Martin Mourik uit Wolvega zoekt via Instagram nadrukkelijk de publiciteit.

Vader Martin wekt met zijn strijd tegen het dragen van mondkapjes op het Linde College de indruk ook te handelen in het belang van zijn minderjarige zoon, leerling in de derde klas van de school. Zo schrijft hij aan het Linde College: ‘Het is kindermishandeling, ik verbied u mijn zoon een mondkapjesplicht op te leggen.’

Zijn zoon benadrukt dat het onderwerp kindermishandeling nooit ter sprake is gekomen. „Ik sta helemaal niet achter wat hij allemaal zegt. Hij zit bij ‘Viruswaarheid’. Hij weet hoe ik er over denk. Vertel de waarheid, hij verzwijgt dat.” Hij voegt er aan toe dat hij zijn vader al zeven weken niet meer heeft gezien of gesproken te hebben. Hij woont bij zijn moeder omdat hij niet bij zijn vader kan wonen, die de hele dag achter zijn laptop zou zitten. De zoon voelt zich gebruikt door zijn vader. Op de actiedag van zijn vader bleef de zoon weg van school. Hij voert nu actie tegen zijn vader onder de hashtag #HoudJeMondMartin. Hij riep iedereen op zijn standpunt en bericht te delen. Hij heeft het bericht inmiddels verwijderd, er zou gedreigd zijn met een rechtszaak. Lees hier verder.

Rentex Floron Bolsward ziet corona-was weer groeien

De toenemende corona-drukte in de ziekenhuizen leidt bij wasserij Rentex Floron in Bolsward opnieuw tot extra activiteit.

Op het hoogtepunt van de eerste golf kreeg Rentex Floron wekelijks 40.000 kilogram aan wasgoed aangeboden van artsen en verplegers die met corona-patiënten hadden gewerkt. Die hoeveelheden worden nu nog niet gehaald. ,,We zitten op ongeveer 9000 kilogram per week’’, zegt directeur Ton Mulder.

In maart liep de Bolswarder wasserij (450 medewerkers) landelijk voorop met Covid19-wasprotocollen. Sindsdien is er ook weer bijgeleerd. ,,We laten de corona-was nu vijf dagen staan in plaats van drie dagen. Na drie dagen is het virus dood en voor de zekerheid nemen we er twee dagen bij.’’ In de vorige periode werd de was na drie dagen in de zak chemisch voorgewassen. Van de 94 Nederlandse ziekenhuizen heeft Rentex Floron er 30 als klant.

Wat kunnen we verwachten van SC Heerenveen en Cambuur?

Het is een drukke dag voor de technisch managers van SC Heerenveen en Cambuur. Halen de clubs hun gewenste versterkingen en raken ze nog spelers kwijt? LC-verslaggever Sander de Vries vertelt in de video over de laatste dag van de transfermarkt voor Heerenveen en Cambuur (vanaf 2:22).

Technisch manager Foeke Booy van Cambuur gaf dinsdagmiddag alvast aan dat er niemand meer weggaat uit Leeuwarden. De club legde wel Joris Kramer van AZ vast.

Noordelijk Film Festival: geen films in Harmonie

Het Noordelijk Filmfestival is in overleg met de Friese bioscopen, om het programma dit jaar daar te vertonen. De Harmonie valt af als bioscoop.

Dat vertelt Johan van Oijen, zakelijk leider van Film in Friesland. Het bestuur vond het niet verantwoord om het festival - dit jaar van 6 tot 10 november - op de oude manier door te laten gaan, zoals de voorgaande 40 edities.

Een belangrijk festivalonderdeel was, naast het vertonen van films, de ontmoeting van de bezoekers in de foyer van de Harmonie. Die was op sommige avonden propvol. ,,We hebben ons afgevraagd: willen we dat wel? Daar gaat geen goed signaal van uit.’’

Daarom zijn er nu gesprekken met de bioscopen in Sneek, Drachten. Heerenveen, de Koornbeurs in Franeker, waar ook films vertoond worden, en de Pathé-bioscopen in Leeuwarden. Het idee is om het festivalprogramma, dat al enige jaren vooral gericht is op films uit Scandinavië en andere noordelijke gebieden. zoveel mogelijk overal te vertonen. Ook de zalen van filmhuis Slieker in Leeuwarden worden erbij betrokken.

Vertoningen zijn er niet in de Harmonie. Een aantal programma-onderdelen, als 48hours (groepen mensen maken in een weekend een korte speelfilm) en het programma van New Noardic Wave met jonge filmmakers, blijft daar wel.

Nieuws

menu