LC dagoverzicht - 6 november | 18 jaar cel geëist tegen verdachte van dood op de Leeuwarder Chinees en honderden medewerkers nodig in ouderenzorg

Politie doet naar het aangetroffen lichaam aan de Professor Meester P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden in 2019. FOTO ANTON KAPPERS

Tegen de verdachte van dood op de Leeuwarder Chinees Rong Kun Liu is achttien jaar cel geëist. Friese zorginstellingen hebben acuut behoefte aan honderden nieuwe, tijdelijke, betaalde medewerkers. Er gaan miljoenen uit het Woonakkoord naar Leeuwarden en Noordoost-Friesland, en Friesland kleurt rood op de kansenkaart voor Nederland. Waar je opgroeit, heeft grote invloed op je inkomen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

* Het Openbaar Ministerie eist tegen een 26-jarige man achttien jaar cel voor het doden van een Chinese man op de Leeuwarder Gerbrandyweg in Leeuwarden. Justitie zegt hier een reeks aanwijzingen voor te hebben. Het 73-jarige slachtoffer werd in juli vorig jaar gevonden, zo’n twee weken na zijn dood. Hij had verschillende schedelbreuken.

* Friese zorginstellingen hebben acuut behoefte aan honderden nieuwe, tijdelijke, betaalde medewerkers . Er is een groot tekort aan personeel voor ouderen-, gehandicapten- en thuiszorg. ,,We zien al tekorten, als we nu niks doen dan moeten we zorg afschalen”, zegt Bert Bokma, namens Zilveren Kruis verantwoordelijk voor de inkoop van de verpleegzorg in Friesland.

* De Leeuwarder wijken aan de oostkant van de stad, met name de Vlietzone, en krimpgebied Noordoost-Friesland krijgen geld dankzij het Woonakkoord dat Ollongren sloot met de PvdA en GroenLinks. Door nieuwbouw een impuls te geven moet de leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid in deze gebieden omhoog.

* Het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag loopt in Friesland weer terug. Het geeft de GGD de ruimte om weer meer bron- en contactonderzoek te doen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde vrijdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 87 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Er kwamen geen overlijdens bij. Het totaal staat nu op 93. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

* Hebben kinderen uit verschillende wijken in Nederland dezelfde kansen om de maatschappelijke ladder te beklimmen? Wetenschappers van Erasmus School of Economics onderzochten deze vraag en brachten de verschillen per wijk letterlijk in kaart op een interactieve KansenKaart. Daarop kleurt het Noorden rood.

* NHL Stenden heeft adequaat ingegrepen in de kwestie over mogelijke diplomafraude op de vestiging in Qatar. Dat concludeert de Onderwijsinspectie in een vandaag gepubliceerd rapport. Er is een einde gemaakt aan de constructie dat studenten in Qatar een Nederlands diploma of getuigschrift konden krijgen.

* De noodgedwongen extra dagen zonder wedstrijd hebben er voor gezorgd dat Cambuur-trainer Henk de Jong keuze genoeg heeft voor het thuisduel tegen de beloften van Ajax. ,,Maar ik had maandag liever gespeeld’’, zei De Jong vrijdag na de training. Bekijk hier de voorbeschouwing met LC-verslaggever Johan Stobbe.

* Voor concerten, evenementen en andere activiteiten moet je meestal de deur uit. Dat is er even niet bij. In dit artikel vind je verschillende tips waarmee je vanuit huis toch een uitstapje kunt maken.

* Nederlandse jachtvliegtuigen oefenen van maandag 23 tot en met donderdag 26 november met het afwerpen van bommen met explosieve lading op oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. Er wordt geoefend met zogenoemde 500 ponders.

* De sneldienst tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog gaat met ingang van 1 januari 2021 vaker varen op doordeweekse dagen. Daarnaast t est Wagenborg Passagiersdiensten vanaf maandag tot het eind van dit jaar de belangstelling voor vier extra dagelijkse afvaarten.


Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu