LC dagoverzicht - 6 augustus | Rutte: corona bezig met gevaarlijke opmars; meer ruimte voor lokaal ingrijpen

Premier Mark Rutte (L) en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Het coronavirus is bezig met een ‘gevaarlijke opmars’. Dat zei premier Mark Rutte donderdagavond tijdens een ingelaste persconferentie met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Op een kritiek punt is Nederland nog niet. Voor nu is er nog een scherp beeld van de brandhaarden. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In zijn persconferentie richtte Rutte zich specifiek tot jongeren en toeristen. De eerste riep hij op om zich aan de regels te houden. ,,Anders zit binnenkort iedereen weer thuis.’’ Toeristen vroeg hij om vooral in Amsterdam drukke plekken te mijden. ,,Daar zijn de zorgen bijzonder aan de orde.’’

Ook kondigde Rutte extra maatregelen aan voor de horeca. Wie reserveert bij een restaurant of bar moet daarbij ook contactgegevens doorgeven zodat in het geval van een besmetting snel bron- en contactonderzoek opgezet kan worden. In kroegen en restaurants zijn alleen zitplaatsen toegestaan. Plekken waar een besmetting wordt aangetroffen, moeten veertien dagen dicht.

Momenteel zijn er 259 corona-brandhaarden van drie of meer met elkaar verbonden besmettingen. Daarop heeft de overheid nu nog genoeg zicht. Toch is er volgens minister De Jonge ook reden tot zorg. Het aantal besmettingen loopt op en daarom moet de discipline aangescherpt worden. Vooral op lokaal niveau. ,,De situatie in Rotterdam vraagt om andere maatregelen dan in Renkum.’’

Verder kondigden Rutte en de Jonge aan:

- In Twente en Drenthe start op 17 augustus een proef met de corona-app.

- Vanaf 12 augustus kunnen mensen via een online portal de uitslag van hun testuitslag opvragen

- De GGD gaat reizigers uit risicolanden bellen om te checken of zij in quarantaine gaan

- Op Schiphol komt een teststraat voor reizigers uit risicolanden. Een test laten doen is niet verplicht. Al kijkt Nederland wel naar Duitsland waar plannen zijn om de test wel te verplichten.

- Burgemeesters krijgen meer ruimte om lokaal in te grijpen zoals het afsluiten van parkeerplaatsen bij drukke plekken zoals stranden of het aanpassen van de openingstijden van horeca en nachtwinkels

- Introductieweken moeten zoveel mogelijk online gehouden worden. Fysieke bijeenkomsten die er wel zijn moeten een informatief karakter hebben. Studentenverenigingen mogen geen ontgroeningen houden.

Verder vandaag in het nieuws:

Sprankje hoop voor tegenstanders zonnepark Oldeberkoop

Een kleine technische wijziging van de vergunning voor het omstreden zonneveld bij bungalowpark Het Molenbosch in Oldeberkoop komt voor It Fryske Gea als een geschenk uit de hemel. Lees hier verder.

‘Perronduwer’ Franeker zit sinds maart weer vast

Een 19-jarige Leeuwarder die in juli vorig jaar een andere man van het perron op het spoor in Franeker zou hebben geduwd blijkt sinds maart weer vast te zitten. De man zat eerder onder meer vanwege de duw, waaraan het slachtoffer een gebroken knieschijf overhield, in voorlopige hechtenis, maar die werd later geschorst. Lees hier verder.

Grote wegenklus in Heerenveen gaat weer verder

De omvangrijke wegenklus om het centrum van Heerenveen beter bereikbaar te maken, gaat maandagochtend 17 augustus verder. Na de eerste ingrepen op en om de K.R. Poststraat, vorige maand, krijgen de werkzaamheden een vervolg aan de Weinmakker. Lees hier verder.

Bescheiden toename van resultaten A-ware

Het particuliere zuivelconcern Royal A-ware vorig jaar ondanks een toename van de investeringen betere resultaten te realiseren. Zo steeg de omzet van het particuliere zuivelconcern, met onder een kaasfabriek langs de A7 bij Heerenveen en met de hoofdzetel in Almere, met 5 procent naar 1,5 miljard euro. De winst nam met bijna twintig procent toe en kwam uit op 21,5 miljoen euro. Lees hier verder.

Drugswoning in Kollum gesloten

Burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân heeft donderdag een woning aan de Meckamastraat in Kollum gesloten. De sluiting geldt voor de duur van een half jaar. Lees hier verder.

Het is druk in supermarkten op Terschelling

Het aantal bezoekers op Terschelling is de afgelopen weken flink toegenomen, dat is ook te merken in de supermarkten. Daarom kunnen mensen bij de Coop in Midsland om een mondkapje vragen en geeft de gemeente tips voor tijdens het winkelen. Als proef werkt de Coop mee aan het faciliteren van mondkapjes voor mensen die daar tijdens een bezoek aan de winkel behoefte aan hebben. Het is niet verplicht om een mondkapje te dragen, maar mensen kunnen om een mondkapje vragen bij de beveiliger voor de supermarkt.

Voor een bezoek aan de andere supermarkten op het eiland heeft de gemeente een aantal tips opgesteld. Zo is het handig om de drukste tijden, tussen 10:00 en 12:00 uur en 16:00 en 18:00 uur, te vermijden en wordt het aangeraden om van tevoren een boodschappenlijstje te maken. Voor de rest gelden de regels zoals die ook landelijk gelden: houd anderhalve meter afstand, volg de hygiëneregels en winkel niet met een groep of gezin.

Verdediger Fernandez tekent driejarig contract bij SC Heerenveen

Joaquin Fernandez is officieel een speler van SC Heerenveen. De 21-jarige verdediger tekende donderdagochtend een contract tot 2023. Hij komt over van het Uruguayaanse Atletico River Plate uit Montevideo. Hij droeg ook driemaal het shirt van Uruguay onder 20. Naast de Uruguayaanse nationaliteit beschikt hij ook over een Italiaans paspoort. Bij zijn contractondertekening was Fernandez nerveus. „Dit is de belangrijkste dag van mijn leven”, zei hij. Lees hier verder.


En verder in het nieuws:

* Wat gaat er schuil in de bodem van het wad?

* Waarschuwing voor blauwalg bij zwemlocatie de Grutte Wielen

Tip van de redactie:

* Hoofdpijn van de hitte? Dat niet, maar in de zomer zijn er wel meer triggers voor hoofdpijn

* Slecht zwemwater, wat zegt dat? Bij Rottevalle en Eastermar valt het eigenlijk wel mee

* Het hitteplan is van kracht, maar wat houdt het in?

* Zo ziet de sportkalender er voor de rest van 2020 uit

* Langs lokale voedselproducenten met de Streekzomer Fietsroutes

Nieuws

menu