LC dagoverzicht - 5 oktober | Voor het eerst meer dan 100 besmettingen op 1 dag in Friesland

Voor het eerst is het aantal vastgestelde coronabesmettingen op een dag in Friesland boven de 100 uitgekomen. Foto: pixabay

Voor het eerst is het aantal vastgestelde coronabesmettingen op een dag in Friesland boven de 100 uitgekomen. Maandag werden 104 nieuwe besmettingen gemeld. Het grootste deel daarvan in de gemeente Leeuwarden (29), Súdwest-Fryslân (14) en Tytsjerksteradiel (12). Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Met de 104 nieuwe besmettingen komt het totaal aantal van de hele coronapandemie in Friesland nu boven de 2000 uit, 2020 om precies te zijn.

Het aantal geregistreerde overlijdens als gevolg van het virus nam niet toe. Wel zijn twee extra ziekenhuisopnames geregistreerd.

'Binnen paar dagen misschien nieuwe coronamaatregelen nodig'

Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag gezegd. Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren. Iets meer dan een week geleden gingen in acht regio's coronamaatregelen in, en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4000.

Actievoerder Martin Mourik meegenomen door politie

 

Martin Mourik uit Wolvega is maandagochtend vrijwel direct door de politie meegenomen en afgevoerd, nadat hij actie wilde voeren bij het Linde College in Wolvega. Hij negeerde een noodbevel. Mourik is tegen het gebruik van mondkapjes en noemt het ‘kindermishandeling’. Daarom gaf hij een paar dagen geleden aan de school van zijn zoon ‘te willen bezetten’.

Er kwam weinig van terecht. Mourik werd vrij snel van de straat geplukt door de politie, die in groten getale aanwezig was. Hem was te kennen gegeven dat hij niet bij de ingang van de school mocht protesteren, maar naar het Victoria Park Wolvega (drafbaan) moest gaan. Dat weigerde hij.

Omdat zijn auto nog bij de school stond, ging Mourik later op de dag terug naar het Linde College. Via een livestream op Facebook is te zien dat Mourik alsnog contact had met de leerlingen over het gebruik van mondkapjes op school. Een aantal leerlingen wilde ook met de actievoerder op de foto. Even later vroeg de politie Mourik te vertrekken.

,,Wy dogge der alles oan om de skoalle iepen te hâlden’’, benadrukte Osinga. Daarom neemt de school het mondkapjesadvies van de overheid over. De rector vindt de mondkapjes zelf ook irritant, gaf hij aan. ,,Mar it is nedich. It giet om ‘e folkssûnens.’’ Lees hier verder.

Leerlingen van Leeuwarder Lyceum krijgen mondkapje

 

Leerlingen van het Leeuwarder Lyceum kregen vanmorgen (maandag) mondkapjes aangeboden. Veel leerlingen hadden er zelf al eentje meegenomen, want vanaf vandaag geldt in het voortgezet onderwijs het ‘dringende advies’ buiten de lessen om een mondneusmasker te dragen.

Organisaties in het onderwijs drongen vorige week bij het ministerie aan op deze maatregel. Ze hopen dat het masker helpt de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het ministerie nam het advies over voor het voortgezet onderwijs. Op mbo, hbo en universiteit verandert niets: daar moeten studenten sowieso anderhalve meter afstand houden.

De scholieren, van brugklas tot vwo-6, vinden de maatregel begrijpelijk. ,,Als het helpt is het mooi’’, aldus leerlingen uit de vijfde klas van het vwo. ,,We zijn dit schooljaar al twee keer een periode niet op school geweest, uit voorzorg en vanwege besmettingen.’’

Lees ook | 'Weinig gemor op middelbare scholen over mondkapje'

Poppodia sturen brandbrief aan Veiligheidsregio

 

De poppodia Bolwerk in Sneek en Iduna in Drachten hebben een brandbrief gestuurd aan Veiligheidsregio Fryslân, ze willen - net als vijf theaters in de provincie - een ontheffing voor het maximale aantal bezoekers van 30 mensen per ruimte.

Het bericht dat de Friese poppodia geen ontheffing kregen, kwam „als een mokerslag” aan, zo stellen de twee podia. Zeker omdat de poppodia Vera en Simplon in buurprovincie Groningen wel eenzelfde ontheffing kregen.

Volgens Bolwerk en Iduna was eerder wel de indruk gewekt dat zij voor de ontheffing in aanmerking zouden komen. De poppodia begonnen deze zomer met het organiseren van concerten in een nieuwe zaalopstelling, die voldoet aan de huidige maatregelen. „Aangezien de poppodia al sinds deze zomer hebben laten zien dat ze de coronamaatregelen conform goedgekeurde protocollen uitvoeren en daarnaast onderdeel zijn van de culturele basisstructuur is dit besluit niet te begrijpen.”

Leeuwarden onderzoekt omgang Joodse huiseigenaren

Leeuwarden gaat onderzoeken hoe ze zich heeft gedragen tegenover Joodse huiseigenaren in en na de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een rondgang van De Monitor en Pointer (KRO-NCRV) langs verschillende gemeenten die voorkomen in de vastgoedadministratie van de Duitse bezetter. De Friese hoofdstad is een van de twintig gemeenten die onderzoek gaan doen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Joods vastgoed onteigend en doorverkocht. De gemeenten gaan onderzoeken of belastingen zijn geheven terwijl de Joodse eigenaren geen toegang hadden tot hun woningen, en hoe ze zijn omgegaan met onteigende panden die ze zelf aankochten. Over hoe gemeenten gehandeld hebben rond geroofd Joods vastgoed is nog weinig bekend. Lees hier verder.

SC Heerenveen heeft aanval rond met komst Benjamin Nygren

SC Heerenveen gaat zich versterken met Benjamin Nygren. De Zweedse aanvaller (19) komt over van KRC Genk.

Nygren geldt in Zweden als een groot talent. Hij maakte een jaar geleden van IFK Göteborg een transfer naar de Belgische topclub Genk, maar kwam afgelopen seizoen amper aan spelen toe.

Vandaar dat zowel Genk als Nygren openstond voor een verhuurperiode. Heerenveen slaat in de slotdagen van de transferperiode, de transfermarkt is nog tot dinsdagavond laat geopend, toe en huurt de jeugdinternational voor twee seizoenen. Bovendien heeft Heerenveen een optie tot koop bedongen. Lees hier verder.

 

Nieuws

menu