LC dagoverzicht - 5 november | Renovatie van Afsluitdijk duurt drie jaar langer en Biden steeds dichter bij winst

FOTO CAMJO MEDIA

De renovatie van de Afsluitdijk duurt door een rekenfout zeker drie jaar langer dan gepland. En Joe Biden lijkt met het binnenhalen van twee sleutelstaten steeds dichterbij het presidentschap te komen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

* Pech voor wie vaak over de Afsluitdijk moet; de renovatie duurt zeker drie jaar langer dan gepland. Reden voor de vertraging is een ontwerpfout bij de nieuw te bouwen en te renoveren spuisluizen, die nodig zijn voor de waterafvoer. Verschillende bronnen zeggen tegen vakblad Cobouw dat het project honderden miljoenen euro’s duurder uit zal vallen. De VVD heeft vragen gesteld.

* Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus vlakt al bijna drie weken af in het Noorden, maar de zorg op de afdeling intensive care neemt niet af. De druk op de ic-capaciteit houdt aan in de negen noordelijke ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland.

* Op donderdag meldde het RIVM 90 nieuwe coronabesmettingen in Friesland . Het aantal nieuwe besmettingen per dag neemt in de provincie snel af. Het aantal sterfgevallen stijgt juist sneller. Donderdag werden opnieuw 2 overlijdens als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Het gaat om 2 inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân. Bekijk hier alle actuele data over het coronavirus in Friesland.

* Het pad van Donald Trump naar een overwinning van de Amerikaanse verkiezingen lijkt steeds smaller te worden . De New York Times heeft berekend dat Biden nog op 27 manieren kan winnen, Trump resten maar 4 paden en hij mag Pennsylvania niet verliezen anders is het meteen afgelopen.

* De vogelgriep verspreidt zich snel onder wad- en watervogels in het buitendijks gebied bij Holwerd, Blije en Ferwert. De afgelopen dagen zijn vele tientallen dode watervogels aangetroffen. De zieke vogels maken een bedwelmde indruk en lijken hun oriëntatie te verliezen. In de onderstaande video is dat goed te zien, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

* Eerder deze week stonden er lange rijen voor bibliotheken. Mensen wilden nog snel een boek lenen of terugbrengen voor de instellingen twee weken dicht zouden gaan. Dbieb, met zes vestigingen in gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel, biedt nu geen afhaalservice aan, maar gaat boeken aan huis bezorgen.

* De politie in Leeuwarden is op zoek naar twee mannen met bivakmutsen in verband met een overval in de Vuurdoornstraat . Er werd een Burgernetmelding verstuurd, maar tot op heden zijn de mannen niet in de kraag gevat. Een bewoner zou door de mannen zijn beroofd.

* Grou neemt afscheid van Swarte Pyt bij de Sint Piterviering. Sint Piter krijgt dit jaar hulp van Aldemar , een natuurmens die met zijn familie in een boomhut woont in de Alde Feanen. Ook in Bolsward verdwijnt Zwarte Piet , hier wordt Sinterklaas bijgestaan door een gemaskerde superheld met een cape, gehuld in de geel-zwarte kleuren van de stad.

* Farmers Defence Force (FDF) wil op 17 november actievoeren en „persoonlijk” een noodkreet bij koning Willem-Alexander afleveren. Wat de boeren precies van plan zijn, is niet bekendgemaakt. Mogelijk wordt donderdag meer informatie naar buiten gebracht.


Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu