LC dagoverzicht - 5 augustus | Friesland koploper in ganzenschade en toeristentreintje verliest kort geding

FOTO

FOTO PIXABAY

Meer dan een derde van alle Nederlandse faunaschade wordt geregistreerd en vergoed in Friesland en City Train Leeuwarden heeft het kort geding tegen de Veiligheidsregio verloren. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Vandaag in het nieuws:

Friesland koploper in ganzenschade

Meer dan een derde van alle Nederlandse faunaschade wordt geregistreerd en vergoed in Friesland. Tussen 1 november 2018 en 31 oktober 2019 is in het hele land voor ruim 25,5 miljoen euro aan tegemoetkomingen voor faunaschade uitgekeerd. Friesland was goed voor 8.845.741 euro. Dat geld is vrijwel uitsluitend gebruikt voor het compenseren van vraatschade aan blijvend grasland door ganzen. Lees hier verder.

Toeristentreintje Leeuwarden verliest kort geding tegen Veiligheidsregio

City Train Leeuwarden heeft het kort geding tegen de Veilgheidsregio dat maandag diende verloren. Het toeristentreintje wilde een ontheffing van de anderhalvemeter-regel hebben, maar de voorzieningenrechter heeft hun verzoek woensdag afgewezen. Het treintje rijdt nu op halve capaciteit: de banken zijn om en om gevuld om aan de anderhalve meter te kunnen voldoen. Tussen de banken zijn spatschermen aangebracht, maar dit vond zowel de Veiligheidsregio als de voorzieningenrechter niet genoeg om een ontheffing te verlenen. Lees hier waarom de rechter het verzoek heeft afgewezen.

Moeten wij ons in Nederland zorgen maken om ammoniumnitraat?

2.750 ton van de chemische stof ammoniumnitraat lag er opgeslagen in een graanloods in de Libanese hoofdstad Beiroet. Een enorme hoeveelheid, die leidde tot een explosie met vernietigende gevolgen. Moeten wij ons in Nederland zorgen maken? Lees hier verder.

Afdeling woonzorgcentrum Bloemkamp in Bolsward gesloten

In woonzorgcentrum Bloemkamp in Bolsward is een medewerker, werkzaam op afdeling Lavendel, positief getest op het coronavirus. De betreffende medewerker verblijft thuis in quarantaine. De afdeling is uit voorzorg sinds dinsdag gesloten voor bezoekers. De afdeling Lavendel is een afdeling met bewoners met een dementerend ziektebeeld. Hier verblijven 28 bewoners. Patyna brengt nu in kaart wie in contact is geweest met de betreffende medewerker. Dit geldt voor zowel medewerkers als bewoners. Lees hier verder.

Navigatiesystemen van duizenden euro’s per stuk gestolen bij boeren in Sexbierum

Bij drie bedrijven in Sexbierum zijn navigatiesystemen gestolen uit trekkers. Bij deze bedrijven zijn in totaal negen van die systemen gestolen.

De boeren gebruiken de systemen om zich te navigeren over hun land, zodat ze bijvoorbeeld mest precies kunnen verdelen. Volgens de politie hadden de boeren de trekkers binnen staan. ,,De systemen zijn eigenlijk zonder schade uit de trekkers gehaald.” De waarde van zo’n systeem ligt tussen de zeven- en twintigduizend euro per stuk.

Hitteplan en smogwaarschuwing voor de komende dagen

Het wordt de komende dagen weer heel warm en daarom haalt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het hitteplan weer van stal. Mensen krijgen het advies om onder meer goed te drinken, de schaduw op te zoeken, zich niet te veel in te spannen en naar anderen om te kijken.

Daarnaast waarschuwt het instituut voor smog in het hele land. Mensen kunnen daarvan gaan hoesten en kortademig worden. Ook kunnen ze last van hun ogen, neus en keel krijgen. De klachten van astmapatiënten kunnen door smog erger worden. Smog ontstaat wanneer er veel ozon in de lucht zit. Dat komt door een combinatie van zonlicht, luchtverontreiniging en weinig wind.

Jongen die van de duikplank viel, waarschijnlijk woensdag weer naar huis

De jongen die dinsdagmiddag van een duikplank viel bij openluchtzwembad De Dobbe in Noordwolde, mag waarschijnlijk woensdag naar huis. Het slachtoffer heeft de nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Het incident gebeurde, aldus Annemieke de Haan van de gemeente Weststellingwerf, een kwartier voor sluitingstijd. Volgens haar verliep de evacuatie rustig.

,,De jongen is dinsdag op de duikplank gaan rennen en is er toen tussendoor gegleden’‘, zegt De Haan. De duikplank voldoet aan de veiligheidsvoorschriften en momenteel is er nog niet bekend of er verder onderzoek komt.

Rijkswaterstaat plaatst camera’s bij knooppunt Heerenveen; verkeer ondervindt enige hinder

Rijkswaterstaat plaatst vanaf augustus zes camera’s op de A7 en A32 bij knooppunt Heerenveen. Dit om de veiligheid en doorstroming van het verkeer beter op afstand te kunnen bewaken vanuit de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Wolfheze. Begin september werken de camera’s. De camera’s zijn voorzien van een privacyfilter zodat het gebied buiten de snelweg is afgeschermd. Lees hier verder.

Vermiste Duitse beagle loopt waarschijnlijk rond in Leeuwarden

In Leeuwarden loopt waarschijnlijk een beagle rond die al maanden is vermist. De hond, Bijou genaamd, is afkomstig uit Duitsland. Bijou is sinds 26 februari van dit jaar vermist. Ze was in een opvang in het Duitse Münster geplaatst, maar is van daaruit ontsnapt. De hond is eerder in Den Haag gezien en nu waarschijnlijk in Leeuwarden, zegt Honden Zoekgroep Noord-Nederland. Lees hier verder.

Into The Grave: online en toch live erbij

Into The Grave beleeft komend weekend een streaming-editie. Met live optredende bands, en daar kan nog publiek bij zijn ook. Beter dan niks. Normaal gesproken zou komend weekend het Leeuwarder Oldehoofsterkerkhof zwart moeten zien van de metalfans, de festivalgangers. Ettelijke duizenden die zich verzamelen aan de voet van de Oldehove, zich tegoed doend aan bier en decibellen van doorgaans niet de minste metalbands uit binnen- en buitenland. Into The Grave. Lees hier verder.

Jongen (11) loopt met mes op kermis in Sneek

Op de kermis in Sneek zagen beveiligers dinsdagavond dat een jongen een mes bij zich had. De elfjarige jongen werd overgedragen aan de handhaving. Op Instagram meldden de handhavers dat zij een zorgmelding hebben gedaan. Een zorgmelding kan worden gemaakt wanneer iemand zich zorgen maakt over een kind.

Nadat de jongen aan de handhavers werd overgedragen, zijn ze samen met hem naar zijn huis gegaan. Vervolgens is er met de ouders gesproken. ,,Helaas valt het ons op dat veel jongeren tegenwoordig wapens op zak hebben”, schrijft de handhaving op Instagram. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er verder niets gebeurd.

En verder in het nieuws:

* Hoe bouw je aan sociale verbondenheid in een wijk waar alle bewoners nieuw zijn?

* Politie verlost ree uit lijden na aanrijding met busje in Harkema

Tip van de redactie:

* Start van de tweede transferperiode: welke spelers komen naar Cambuur en Heerenveen?

* Vakantie in eigen land? Dan zit je gebakken. Letterlijk

* Leuk, zo’n zwembad in de tuin, maar hoe hou je ‘m schoon?