LC dagoverzicht - 4 november | Archeologische vondsten in gracht bij kasteel Cambuur, ongekend spannende verkiezingen in VS en geen versoepeling voor Noorden

Trump en Biden nek-aan-nek in laatste staten BEELD VIDEOSTILL AD

Wordt het Biden of Trump? De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn ongekend spannend. De marges zijn klein in de drie staten die de doorslag moeten geven: Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. In Nederland praatte RIVM-baas Jaap van Dissel vandaag de Tweede Kamer bij. Onder meer over regionale versoepelingen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

* In het begin van de avond zag het er goed uit voor de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Hij had een kans in Florida, in Ohio, in Texas. Maar naarmate er meer en meer stemmen werden geteld kwam de zittende president Donald Trump steeds steviger in het zadel te zitten. Met als gevolg dat het lot van de volgende president van de Verenigde Staten ligt in de handen van drie staten: Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Trump had er goede papieren maar naar mate de dag vordert maakt Biden meer en meer kans om toch de winst te pakken. Universiteitsdocent Jelte Olthof van de Rijksuniversiteit Groningen was woensdagmiddag te gast in LC Live om te praten over de Amerikaanse verkiezingen.

* Met 75 nieuwe bevestigde besmettingen vandaag (woensdag) is Friesland weer terug op het niveau van eind september. Als de daling hier al zo sterk inzet, zijn al die strengere maatregelen dan wel nodig? Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel wel. Uiteraard om het virus nog verder terug te dringen maar vooral ook om de rest van het land scherp te houden. Versoepelen in Noord-Nederland zou in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam de indruk kunnen wekken dat de maatregelen toch niet zo belangrijk zijn.

* Archeologen van bureau MUG hebben bij het Cambuursterpad in Leeuwarden veel vondsten gedaan op de rand van het oude kasteelterrein van Cambuur. Bijvoorbeeld een leren babyschoentje, munten, dierlijke botten, potscherven en Goudse pijpjes.

* Woonfoyers Nederland huisvestte en steunde meer dan honderd problematische jongeren van 17 tot 26 jaar in Friesland, Drenthe en Groningen. Nu is het zorgbedrijf uit Leeuwarden failliet. De gemeente zegt een oplossing te zoeken voor de cliënten.

* Zit iedereen te netflixen? Welnee, er wordt nog volop ‘gewoon’ gekeken. LC-verslaggever Linda Zeggelaar schrijft over ‘Kopen zonder kijken’ : ‘De combinatie van de spanning, praktische tips, interieurideeën en emotie maken het programma onweerstaanbaar en op dit moment een van de grote najaarshits op televisie.

* In LC Live is donderdag Matthijs Berends te gast. De medisch epidemioloog en microbioloog is werkzaam bij Izore in Leeuwarden. Heeft u vragen voor Berends? Stel ze voor 11.30 uur donderdagochtend via tips@lc.nl , dan leggen wij ze voor aan onze gast. De uitzending is vanaf 12.15 uur live te zien op lc.nl en via Facebook .

* De politie doet nog steeds onderzoek naar de identiteit van het levenloze lichaam dat dinsdag werd gevonden in de Noordzee tussen Vlieland en Terschelling. De zoektocht naar de identiteit van de man wordt bemoeilijkt door het feit dat het lichaam duidelijk al een tijd in het water lag. „Dat zag er op zijn zachtst gezegd niet heel prettig uit”, zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie.

* Leerlingen van de bovenbouw havo-vwo van het Marne College in Bolsward zijn deze week opnieuw aangewezen op hun laptop. Vanwege een aantal coronabesmettingen heeft de school ervoor gekozen de ongeveer driehonderd leerlingen thuis te houden. ,,Omdat er op een gegeven moment zo veel leerlingen in quarantaine moesten is ervoor gekozen om het onderwijs deze week online te geven.”

*De ambities voor het vernatten van het Friese veenweidegebied zijn groot. Er gaapt echter een flink gat tussen de kosten (549 miljoen euro) en het beschikbare budget (66,5 miljoen euro). Dat vraagt om ‘dynamisch programmeren’. Dit is het programma voor de veenweide.


Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu