LC dagoverzicht - 31 juli | Offerfeest op de atletiekbaan in Heerenveen en vijf nieuwe Friese coronabesmettingen

Gebed tijdens Offerfeest op de atletiekbaan van AV Heerenveen. FOTO NIELS DE VRIES

Door de coronamaatregelen kon het Offerfeest dit jaar niet groots gevierd worden in de moskee. De moslimgemeenschap in Heerenveen week daarom uit naar het atletiekveld. GGD Fryslân maakte de weekcijfers bekend. Het aantal besmettingen met het coronavirus nam nauwelijks toe. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Veiligheidsregio Fryslân: 2416 coronatests en 5 besmettingen

Het coronavirus is in de afgelopen week bij vijf inwoners van de provincie aangetroffen. In totaal lieten 2416 mensen zich testen bij de locaties in Leeuwarden, Sneek of Drachten. Dat is meer dan een week eerder (2252). In totaal zijn 650 Friezen besmet (geweest) met het virus. Veiligheidsregio Fryslân laat weten dat het beeld in de provincie nog altijd erg rustig is, hoewel landelijk het aantal besmettingen snel toeneemt. Het aantal overleden personen dat bij GGD Fryslân is gemeld, blijft staan op 69. Er is de afgelopen week niemand in het ziekenhuis opgenomen.

Elders in het land grijpt het virus wel weer om zich heen. In Nederland nam in de afgelopen 24 uur het aantal besmettingen toe met 338. Besmettingen duiken vooral op in Zuid-Holland. De toename van het aantal coronagevallen in Nederland is nu ook terug te zien op de kaart van Europa. Op een overzicht van aantallen vastgestelde besmettingen in de afgelopen twee weken was Nederland de laatste tijd geel, wat betekent dat er minder dan twintig gevallen per 100.000 inwoners waren vastgesteld. Maar Zuid-Holland en Zeeland zijn boven die grens uitgekomen en kleuren sinds vrijdag oranje. Dit heeft voor zover bekend geen gevolgen.

150 mensen bij Offerfeestgebed op atletiekbaan in Heerenveen

Op de atletiekbaan in Heerenveen hebben vrijdagochtend ongeveer 150 mensen het Offerfeestgebed bijgewoond. Vanwege de coronacrisis is de Marokkaanse gemeenschap in overleg met gemeente en atletiekvereniging uitgeweken naar het sportpark aan de Ds. Kingweg. De komende drie dagen viert de moslimgemeenschap het einde van de pelgrimage. Veel moslims kiezen er dit jaar voor om te doneren aan hulpbehoevenden in plaats van het offeren van een dier.

83-jarige wielrenner komt om bij ongeluk

Op de Vierhuisterweg in Rohel is vrijdag rond het middaguur een 83-jarige man uit Sneek overleden. Hij werd op zijn racefiets aangereden door een auto. Over de toedracht van het ongeval kan de politie nog geen mededelingen doen.

Een laatste eregroet

Vrijdag en zaterdag vliegen helikopters van de luchtmacht in een zogenoemde missing man formation, als laatste eregroet aan de twee bij Aruba omgekomen bemanningsleden van een marinehelikopter. Vrijdag is dat in de omgeving van Venray, zaterdag in de omgeving van Den Helder, meldt de luchtmacht. De laatste eregroeten worden tussen 11.00 en 12.00 uur uitgevoerd. Afgelopen zaterdag kwamen de lichamen van de 34-jarige vlieger Christine Martens (die in Leeuwarden woonde) en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies aan op Vliegbasis Eindhoven. Na een korte ceremonie werd hun stoffelijk overschot overgedragen aan de familie.

Lees ook [PREMIUM] Het leven lachte Christine en Erwin toe, tot die fatale crash

Jongeren Lemmer snakken naar feestjes

Ze wilden niemand tot last zijn, maar eindelijk gewoon weer eens een lekker feestje hebben. De jongeren die gisteren door de politie uit de binnenhaven van Lemmer werden gestuurd smachtten ernaar.

Vier weken cel voor Whatsapp-fraude

Een inwoonster van Franeker werd in juli vorig jaar slachtoffer van Whatsapp-fraude: iemand die zich voordeed als haar dochter vroeg haar om geld over te maken. Lees hier verder.

Keeper Erwin Mulder tekent voor 2 seizoenen bij SC Heerenveen

Doelman Erwin Mulder (31) heeft vrijdagmiddag zijn handtekening gezet onder een contract voor twee seizoenen bij SC Heerenveen. De keeper keert terug in Friesland na een periode in Engeland. In 2015 nam Heerenveen Mulder over van Feyenoord. Hij kwam tot zeventig wedstrijden in de eredivisie en vertrok vervolgens naar Swansea City. Technisch manager Gerry Hamstra noemt Mulder een ,,zeer ervaren doelman’‘, die de eredivisie goed kent en wedstrijdfit is.

Fractie van Friezen is langer dan half uur onderweg naar coronatestlocatie

Slechts een klein deel van de Friezen moet langer dan een half uur rijden om zich te kunnen laten testen op corona. Dat blijkt uit een door NRC Handelsblad gemaakte data-analyse. Daarin is gekeken wat overal in Nederland de reisduur is naar de dichtstbijzijnde testlocatie.

GGD Fryslân heeft testlocaties in Drachten, Leeuwarden en Sneek. Voor 28.535 van de 639.270 Friezen, zo’n 4 procent van de totale bevolking, betekent dat een autorit van meer dan een half uur om getest te kunnen worden. Iets meer dan een kwart is binnen tien minuten op de testlocatie. Bijna 40 procent is tussen de tien en twintig minuten onderweg.

Verder in het nieuws:

* Haak je af bij de term bestuurlijke vernieuwing? Het is in ieders belang, zeggen Friese bestuurders

* Zo lastig is het op de huizenmarkt: Starter? Voor u tien anderen

Tip van de redactie:

* Kans op zeldzaam föhn-fenomeen na mogelijke smog en plakkerige nacht

* Heel Europa stapt zaterdag in de auto (en het wordt ook nog eens bloedheet)

Nieuws

menu