LC dagoverzicht - 31 augustus | Ollongren helpt lokale overheid met 777 miljoen en de Hûnekop maakt een film

De explosie van de auto. BEELD DE HUNEKOP

De explosie van de auto. BEELD DE HUNEKOP

777 miljoen euro trekt minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren uit om lokale overheden te helpen in de coronacrisis. Met dat geld kunnen gemeenten onder meer extra boa’s inzetten en noodlijdende buurthuizen en bibliotheken helpen. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Kosten bouwvergunning op Terschelling het hoogst van Nederland

Kopers van nieuwbouwwoningen betalen steeds meer voor een bouwvergunning. In 2020 zijn de kosten voor een bouwvergunning gemiddeld 2,4 procent hoger dan in 2019, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Op Terschelling stegen de kosten voor een bouwvergunning voor een gemiddelde nieuwbouwwoning met 94 procent, van 6150 euro in 2019 naar 11.946 euro in 2020. Het is daarmee gelijk de duurste gemeente in Nederland. Ook voor een verbouwvergunning betaal je op het eiland de hoofdprijs: liefst 926 euro op een bouwsom van 10.000 euro.

Vereniging Eigen Huis vindt de verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar groot en dringt er bij minister Kajsa Ollongren wederom op aan om de kosten aan banden te leggen. Gemeenten mogen nu zelf bepalen hoe zij de kosten voor een bouwvergunning berekenen, daarom kunnen bedragen extreem uiteen lopen.

Ook dit jaar schieten de bouwleges bij een aantal gemeenten daarom onvoorspelbaar omhoog of omlaag. Cindy van de Velde, algemeen directeur van de Vereniging Eigen Huis: „Dezelfde nieuwbouwwoning is alleen al daardoor in de ene gemeente vele duizenden euro’s duurder dan in een andere. Dat moeten we echt niet willen. Pas als alle gemeenten open kaart moeten spelen over hun kostenberekening, kan worden gecontroleerd of die ook gerechtvaardigd is.”

777 miljoen euro voor schade door coronacrisis

Het kabinet trekt nog eens 777 miljoen euro uit voor gemeenten, provincies en waterschappen die door de coronacrisis het water aan de lippen staat. Met het geld kunnen GGD’en, speeltuinen en bibliotheken dit jaar in de benen worden gehouden. Eind mei kwam het kabinet al met een eerste steunpakket van 566 miljoen euro voor de lokale overheden. Dat bedrag wordt nu ruimschoots verdubbeld. ,,Het is belangrijk dat iedereen kan blijven rekenen op goede dienstverlening, van zorg tot openbaar vervoer, van begeleiding naar werk en toezicht en handhaving tot het in stand houden van sport en culturele voorzieningen’’, zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Lees hier verder.

* GGD’en: 365 miljoen euro
* Extra inzet boa’s: 50 miljoen
* Buurt- en dorpshuizen: 17 miljoen
* Gemeenten: 30 miljoen voor Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar
* Sociale werkvoorziening: 50 miljoen
* 68 miljoen voor gemeenten en provincies om lokale culturele voorzieningen overeind te houden

Streep door eerste World Cups, schaatskalender op de schop

De kalender van de eerste helft van het schaatsseizoen gaat helemaal op de schop. De internationale schaatsbond ISU heeft een streep door de eerste vier World Cups van het seizoen gezet.

Op de site van de ISU staat achter de wereldbekerwedstrijden die in november en december in Polen, Noorwegen, Amerika en Canada zouden worden verreden in rode letters dat ze zijn afgelast. Vanwege de coronapandemie is reizen tussen al die plaatsen niet verstandig.

In de wandelgangen klinken geluiden om ergens in schaatsland een soort bubbel te creëren zoals ook bijvoorbeeld de Formule 1 en Tour de France hebben gedaan. Daar zou dan een serie van wedstrijden gehouden kunnen worden. Schaatshoofdstad Heerenveen is een logische plek om dat te doen.

,,Dat is wel de denkrichting vanuit de atleten’’, weet Thialf-directeur Marc Winters. ,,Maar wij hebben vanuit officiële hoek geen verzoek gehad in die richting. Je hoort het wel veel in de wandelgangen.’’

In het belang van de sport is het goed om de toernooien doorgang te laten vinden, zegt Winters. Met House of Sports en schaatsbond KNSB wordt gekeken naar de mogelijkheden. ,,Als het verzoek komt gaan we ook in overleg met onze andere gebruikers om te zien of het haalbaar is.’’

De Hûnekop maakt een Friese (explosieve) bioscoopfilm

Voor Emiel Stoffers wordt een droom werkelijkheid. Zijn band De Hûnekop komt namelijk met een eigen speelfilm: Stjer . Die moet volgend jaar in de bioscopen gaan draaien. Maandag werd al een explosieve teaser gelanceerd. Wat heet: zangeressen Griet Wiersma en Anneke Douma zijn daarin te zien, wanneer ze samen in een auto stappen. ,,De minsken binne wol ta oan wat humor yn dizze tiden’’, vindt Emiel Stoffers. De frontman van De Hûnekop wilde al langer een film te maken, maar kwam er nooit aan toe. Door de uitbraak van het coronavirus had hij ineens veel tijd over. Die vulde hij met schilderen, maar ook met het bedenken van een filmscript.

Het is nog even afwachten wanneer de film in de bioscoop komt. Dat heeft mede te maken met de financiering. Stoffers houdt een slag om de arm en noemt 2021 - dus volgend jaar - als streven. Regisseur Krist hoopt dat het allemaal wat sneller kan en dat de film begin volgend jaar klaar is.

Stoffers wil nog niet te veel van het script prijsgeven, maar vertelt wel dat in de film een seriemoordenaar actief is die het heeft voorzien op Friese artiesten. Sommigen halen het einde van de film niet. Bertrie Wierenga (bekend van GTST) zal als Goaitske de rechercheur spelen die de zaak moet oplossen. Harm Bakker (Danny Panadero) speelt als de Amsterdamse zwerver Freddy en Stoffers speelt zichzelf. ,,Yn de film ha ik it dreech as sjonger en sil ik ‘Freddy’ ynwurkje om myn plak by De Hûnekop yn te nimmen.’’

Lees hier meer over de filmplannen.

Man (21) vrijgesproken voor gooien met bierfles: ‘Er bekruipt mij een beetje het gevoel dat hij hele goede vrienden heeft’

Een 21-jarige inwoner van Donkerbroek moest maandag voor de rechter verschijnen op verdenking van openlijke geweldpleging. De officier van justitie had de man gedagvaard omdat hij op 18 augustus vorig jaar iemand een kapotte bierfles tegen het hoofd zou hebben gesmeten.

Dat zou gebeurd zijn na afloop van het Dodo-festival in Bakkeveen. Terwijl een stel jongens het nodig vond om een vlaggenmast neer te halen, werden door een paar groepjes jongeren over en weer onvriendelijkheden geroepen. Scheldwoorden met ernstige ziektes vlogen door de lucht en de verdachte werd daarop aangesproken. Hij zou geen rare dingen hebben geroepen, maar hij raakte wel slaags met iemand.

Ondertussen smeet iemand vanuit een andere groep een van zijn maten een bierfles tegen het hoofd. De fles viel kapot op de grond, maar werd wel terug gesmeten. Iemand kreeg de bierfles tegen het hoofd, met als gevolg een hevig bloedende hoofdwond. De jongen moest naar het ziekenhuis, waar de wond met 16 hechtingen moest worden dichtgemaakt. Lees hier verder.

Veertiende en laatste etappe van de onzichtbare Elfstedentocht: van Oentsjerk naar Leeuwarden

Oentsjerk is de start van de laatste etappe van deze onzichtbare elfstedenwandeltocht. Via Gytsjerk langs het Elfstedenbruggetje naar Miedum, Lekkum, Snakkerburen en dan Leeuwarden in.

Dit laatste loodje is de kortste etappe van allemaal, 20.400 stappen oftewel 15,3 kilometer. Het is een virtuele wandeling, dus met hooguit een virtueel kruisje bij de finish (zie doejemee.nl/elfstedentocht), maar toch willen we hem volgende week leuk afsluiten. Deelnemers kunnen deze week daarvoor nog een selfie sturen (met naam, leeftijd, woonplaats en afgelegde afstand) naar tips@lc.nl.

Lees ook | Doorlopen kan ook

En verder in het nieuws:

* Nieuwe veenplassen en beeklussen in De Linde bij De Hoeve

* Friese PvdA maakt kandidaten Tweede Kamerverkiezingen bekend

* Speciaal loket voor ondernemersvragen in gemeente Noardeast-Fryslân

* Het is gedaan met de zomer: weerkundige herfst begint koel

Tip van de redactie:

* It famke fan Menaam: ‘Sels Megan Rapinoe hat witte litten dat se grutsk is op Ellen’

* Straks overal aan voelen in Museum Martena: ‘De mensen gaan er met zoveel respect mee om, dat is heel bijzonder’

* Vliegende eekhoorns in de gym: ‘Freerunnen is zo gevaarlijk als je het zelf maakt’